Ziarul de Duminică

Cel mai scump mărţişor din această primăvară

N. Grigorescu, “Flori de măr”

Cel mai scump mărţişor din această primăvară

Autor: Remus Andrei Ion

28.02.2012, 13:07 938

Se ştie, martie debutează cu Marţişoare şi Babe. Apoi Mucenicii. Piaţa de artă, asemenea, vinde mărţişoare, tot mai multe lucrări ale lui Corneliu Baba şi multe grădini, un tibetan… Baba, Bernea, Câlţia, Sârbulescu, Niculiu, Mircea Roman… O prelungire parcă a Catacombei de altădată a lui Sorin Dumitrescu, o continuă impunere a unor artişti plastici care au revigorat viaţa culturală de după 1990, chiar dacă uneori cam discret.

Mărţişorul împrumutat şi de piaţa de artă transformă fermecătorul simbol al primăverii într-un motor fără precedent al vânzărilor de artă cu eticheta "mărţişoare de lux". Cele mai multe dintre licitaţiile din ultima vreme au adus adjudecări peste estimările superioare, dublări de preţuri, oferte "abundente" pentru mici obiecte artistice şi o adjudecare care transformă un mic tablou al lui Nicolae Grigorescu - "Flori de măr" în cel mai scump mărţişor, de 55.000 de euro.

Spectaculoase şi fără precedent sunt achiziţiile Corneliu Baba, Ştefan Câlţia, Horia Bernea din ultima lună. Aparent nu este nicio legătură între pasiunea imediată şi primăvăratecă pentru cei trei artişti. Oare? De la Baba au ieşit pe piaţă mai multe portrete luminoase… De la Bernea, imagini parcă modelate de mâini de copii, prin tuşe fine, mici, calde, imagini deci ale unor peisaje, "fragmente sacre", fragmente din memoria blândă a oricărui om legat de natură… Ştefan Câlţia impune, cuminte, un fabulatoriu care poate creşte şi descreşte precum în basme cu personaje şi detalii care fie înspăimântă, fie înduioşează… Priviţi doar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO