Ziarul de Duminică

Cele mai importante evenimente ale zilei

28.06.2010, 19:07 13

1. Cursul a atins un maxim istoric. BNR anunţă oreferinţă de 4,3257 lei/euro. Banca Naţională a României(BNR) a anunţat pentru luni un curs de referinţă de 4,3257lei/euro, în ciuda intervenţiei băncii centrale în încercarea de aţine sub control moneda naţională. Cea mai ridicată cotaţie de pânăacum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicată de BNR la 22 ianuarie2009.

2. Deficitul bugetar urcă la 3,1% din PIB, după cinciluni. Deficitul bugetar a ajuns la sfârşitul lunii mai la16,7 mld. de lei, reprezentând 3,1% din PIB, în condiţiile scăderiiveniturilor cu 1,6% şi a majorării cheltuielilor cu 5,7% faţă deprimele cinci luni din 2009. Potrivit datelor MinisteruluiFinanţelor, veniturile încasate la bugetul general consolidat auajuns la 64,2 mld. lei, iar cheltuielile au totalizat 80,9 mld.lei.

3. Costul asigurării datoriilor României a urcat lamaximul din aprilie 2009. Costul asigurării datoriilorRomâniei împotriva riscului de neplată a urcat la maximul dinaprilie 2009 pentru titlurile cu scadenţa la cinci ani, pe fondulincertitudinilor legate de acordul cu FMI. Prin urmare, prima derisc (credit default swaps CDS) pentru datoriile României se cotala o valoare medie de 425 puncte de bază pentru titlurile scadenţala cinci ani, de la 378 puncte vineri, potrivit dealerilor.Probabilitatea de intrare în default a României este estimată lapeste 25% având în vedere cotaţiile asigurării datoriei conformcalculelor CMA Vision, companie ce oferă informaţii legate depieţele financiare.

4. Guvernul elimină taxa de solidaritate pentruproprietarii de mai multe case din proiectul CoduluiFiscal. Guvernul a decis, luni, să elimine din proiectulde modificare a Codului Fiscal articolul care impuneaproprietarilor de mai multe locuinţe să achite în acest an o taxăde solidaritate, urmând ca impozitarea să fie reglementatăprintr-un act normativ distinct fără incidenţă asupra CoduluiFiscal. "Am rediscutat luni ordonanţa de modificare a CoduluiFiscal şi am decis să eliminăm articolul privind taxa pentruclădiri, urmând ca Ministerul Finanţelor să reglementeze proceduraprintr-un proiect de lege", a declarat, luni, ministrulAgriculturii, Mihail Dumitru.

5. Romtelecom se luptă să-şi păstreze clienţii şi taiepreţurile la internet cu până la 30%. Romtelecom, număruldoi pe piaţa locală de servicii internet prin linii fixe, a redusîncepând de astăzi cu procente care ajung până la 29% tarifelepentru serviciile de internet de mare viteză, simplificându-şi înacelaşi timp oferta. "De acum, vor fi disponibile trei preţuriunice pentru internetul fix de bandă largă: 2,9, 4,4 sau 5,9euro/lună (TVA exclus)", au spus oficialii Romtelecom, care au pusaceastă schimbare pe seama necesităţii de a adapta oferta lacondiţiile dificile din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24