Ziarul de Duminică

Cinci ani de artă în zarva Oborului/ de Daniel Nicolescu

Cinci ani de artă în zarva Oborului/ de Daniel Nicolescu

Cinci ani de artă în zarva Oborului

Autor: Daniel Nicolescu

09.12.2010, 23:53 49

Înurmă cu 5 ani, în sediul Primăriei Sectorului 2 din Bucureşti, îngenerosul salon central de la parterul clădirii, se deschideaGaleria Dialog. Nu ştiu dacă, pe atunci, cei care se hotărâseră săîntemeieze instituţia expoziţională, vedeau precis care îi va fidestinul sau cât de ramificate şi dense vor izbuti să fiedialogurile din Dialog. Îndeobşte, în atari situaţii, planurileinaugurale împrumută nuanţele utopiei şi păşesc în zona iluziilorfrumoase, unde, de cele mai multe ori, se şisufocă.

Totuşi, cu tenacitate, pricepere, încredere în forţele propriişi ale colaboratorilor, dar şi cu oleacă de semeţie, edilul şisfetnica sa în ale artei, doamna Ruxandra Garofeanu, au ţinut, preţde un lustru, piept provocărilor (îndeobşte de natură economică),cârtelilor, ţâfnei şi, la urmă, dar nu în ultimul rând, concurenţeigaleristice a Capitalei. Sigur, se poate spune că e uşor să faciexpoziţii pe bani publici. Da, dar mult mai uşor e să nu faci şi sămuţi banii pe care i-ai chivernisit în alt buzunar sau într-ovistierie care aduce dobânzi. Să nu uităm, galeria, nelucrativă, ainvestit doar în prestigiu şi în ceea ce am putea numi decorareainteligentă a timpului liber al bucureşteanului. Şi a câştigat atâtla bursa gloriei, cât şi a loisir-ului.

Cu cinci ani de funcţionare neîntreruptă, organizând aproapelunar evenimente, Galeria Dialog a realizat expoziţii de grup, deautor, expoziţii tematice şi omagiale, expoziţii-spectacol, târguride artă, sinteze. Artiştii expuşi, fie clasici, fie de curândclasicizaţi, fie cunoscuţi moderni în viaţă, fie aflaţi în căutareaafirmării, fie sârguincioşi amatori, fie talente uitate şirecuperate, români, români stabiliţi în afara graniţelor saustrăini au pus pe gura Oborului (unul dintre cele mai pestriţe, maibalcanice, mai aglomerate, mai derutante şi mai pline de hărmălaiecolţuri ale Bucureştilor) un lacăt de bun-simţ, de onorabilitate,de frumuseţe aşezată şi seninătate. La cinci ani de la primailuminare oficială a simezelor, Galeria Dialog a organizat oexpoziţie de rememorare a traseului său şi a readus în salaPrimăriei câteva dintre lucrările care, în varii combinaţii, aufost prezente acolo de-a lungul timpului. Nu trebuie să-i căutăm,de aceea, vreo congruenţă anume, ci doar să-i subliniem putereaevocatoare. Într-o ordine absolut întâmplătoare, iată câteva dintrenumele prezente în această secţiune prin timp, cu pictură, grafică,sculptură, artă-obiect: Gheorghe Iacob, Aurel Vlad (foto 1), IonBitzan, Ariana Nicodim (foto 2), Wanda Sachelarie Vladimirescu(foto 3), Viorel Mărginean, Ion Pacea, Nicolae Săftoiu, GabrielaMelinescu, Neculai Păduraru (foto 4), Alexandru Ţipoia, Benedict Gănescu.

Evenimentul a fost dublat şi un temeinic album-catalog ("5 anide Dialog", 294 pagini, foto 5-6), rânduit pe criterii cronologice,admirabil realizat grafic şi care vorbeşte, sub aceeaşi baghetă aRuxandrei Garofeanu, nu doar despre expozanţi ci şi despre toţiaceia, mai mult sau mai puţin vizibili, prieteni media, cronicariplastici, eseişti, care au pregătit expoziţiile pentru public şipublicul pentru expoziţii.

În primul rând, Dan Hăulică, cel mai devotat partizan şi maiprestigios actor al GD, apoi Pavel Şuşară, Aurelia Mocanu, DoranaCoşoveanu, Tudor Octavian, Iolanda Malamen. Privind printre zecilede fotografii din album, îi aflăm la vernisaje, prin juriilepremiilor literare sau pur şi simplu în public, pe culoarelegaleriei, pe Andrei Pleşu, Eugen Simion, Mihai Oroveanu, HoriaGârbea, Daniel Cristea-Enache, Adrian-Silvan Ionescu, MihaiOroveanu, Doina Uricariu, Paul Gherasim. Cum se poate vedea, lumebună, mulţi intelectauli de primă mână, acordaţi, chiar dacătemporar, spiritului de ecumenism cultural pe care Galeria îlrăspândeşte şi îl va râspândi, sperăm, mulţi ani de acumînainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO