Ziarul de Duminică

Cosmogonia s-a născut la sat

Cosmogonia s-a născut la sat
01.07.2010, 15:55 55

Amos Oz

Să nu pronunţi noapte

Editura Humantias fiction

În vara lui 1989, în plin deşert, în orăşelul Tel Keidar,povestea de dragoste dintre Theo, un inginer sexagenar, şi Noa, omai tânără profesoară, se dezintegrează încet. Moartea unui elev încircumstanţe ciudate pune toată comunitatea în alertă. Sosireatatălui, care, în memoria fiului său, o convinge pe Noa să se ocupede construirea unei clinici pentru îngrijirea adolescenţilordrogaţi, stârneşte suspiciune. Cu o profundă înţelegere a fiinţeişi relaţiilor umane, Amos Oz scrie o istorie amară şi tandră despreambiţii frustrate şi iubiri neîmplinite, într-un roman dens, cuoaze de poezie şi de ironie fină. Cartea apare în colecţia "RaftulDenisei". Traducere din ebraică şi note de Marlena Braeşter.

Dinu Pillat

Aşteptând ceasul de apoi

Editura Humanitas

Cartea de faţă este romanul confiscat de Securitate în 1959 şidevenit corp delict în procesul lotului Noica-Pillat. A fost căutato jumătate de secol. În 2010 dactilograma a fost descoperită înfondul Bibliotecii CNSAS din sediul Arhivelor de laPopeşti-Leordeni. S-a spus despre acest manuscris că ar fi fost un"roman mistico-legionar" care ar proslăvi legionarismul. Omistificare enormă. Romanul este unul al căutărilor eşuate. Prefaţăde Gabriel Liiceanu. Ediţie îngrijită de Monica Pillat.

Jean-Marie Blas de Robles

Acolo unde tigrii sunt la ei acasă

Editura Trei

Traducere de Doru Mareş. Romanul a primit Premiul Medicis în2008 şi Premiul Romanului FNAC. E un roman de aventuri, al căruierou este corespondent de presă în nord-estul Braziliei. Un prietenîi cere să revizuiască un vechi manuscris, biografia inedită a unuicelebru iezuit din secolul al XVII-lea, Athanase Kircher. Unpersonaj straniu, care a existat în mod real şi care a fostconsiderat, la vremea lui, cel mai mare savant al tuturortimpurilor. Pe măsură ce parcurge textul despre viaţa lui Kircher,eroul devine captiv al unei anchete fascinante asupra teoriilor,enigmelor şi poveştilor care au populat destinul acestui călugărerudit, al cărui nume este complet uitat în zilele noastre. Unroman cu o intrigă foarte bogată, enciclopedică aproape.

Vladimir Udrescu

Dolor

Editura Brumar

În colecţia "Poeţi români contemporani" editată cu perseverenţăuimitoare de Robert Şerban, Valentin Udrescu publică un nou volumdupă debutul bizar "scot cavaleria". Aproape aceeaşi muzicalitate,aceeaşi rostire parcă ritualică. Un lamento liric plin de imaginiputernice: "seara târziu/ când înfloreşte alfabetul hipnotic/ îţibate la uşă feeria de iarnă/ doar abisul mai mormăie-n vis/ înjurul muntelui îngheţat/ parcă o turmă de porci sublimi/ pânzeledogmei le-a sfâşiat". Coperta cărţii de poeme cuprinde şi amplefragmente din comentariile critice ale primului volum, îndrumarexcelent pentru un necunoscător într-o poezie nu tocmai uşoară.

Oana Soica-Mujea

Regina Arkudă şi amuletele ei

Editura Tritonic junior

Autoarea, născută în 1981, a mai publicat la aceeaşi editurăromane poliţiste, dar şi romane fantasy, apărute într-o colecţiecoordonată de ea însăşi ("Războiul reginelor" şi "Regina Elfă").Cine agreează genul, are reţeta ştiută: lumi fantastice cu pitici,arkuzi şi alte invenţii, talismane, razboaie, iubiri, până la urmă,ca în orice basm, chiar şi unul modern, binele învinge răul. Unroman destinat mai mult adolescenţilor.

Marius Marian Solea

Graiul vostru

Editura Eikon

Aflat la al zecelea volum (dacă am socotit bine) Marius Marianşolea este un douămiist (născut în 1974) nu doar atipic (ceea ce,în plan literar nici n-ar însemna mare lucru) ci şi original.Subtitlul volumului de faţă, "Viziunea ţăranului din Gorj asupralumii", deşi poate părea de o preţiozitate ridicolă, îmbrăţişeazătexte (poeme) cu adevărat preţioase. Facem cu bucurie recomandareaspre lectură citând, de pe coperta a patra a volumului, dincuvântul regretatului Marin Mincu: "Nu mă îndoiesc că aceastăpoezie proaspătă ne restituie un filon tradiţional, reactivat dinperspectiva unei sensibilităţi postmoderne."

Luând cartea de la capăt cităm, de pe pagina de gardă, şiargumentul autorului: "În memoria bunicii mele Maria, de dorulcăreia am scris mare parte din acest volum, folosind deseorirostiri şi cuvinte vechi, în care am început eu să vorbesc limbaromână. Consider că, dacă acestea se vor pierde, se va pierdetimpul."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO