Ziarul de Duminică

Cronica satirică a întâmplărilor şi personajelor politice/ de Stelian Ţurlea

Cronica satirică a întâmplărilor şi personajelor politice/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.03.2011, 23:24 51

Octavian Andronic

Andografia 2010
Fundaţia AlegRo
După volumul în care a reunit o parte dintre deseneleexpoziţiei din septembrie 1999, acesta este primul "exerciţiubibliografic de carictură" pe care Octavian Andronic îl face, dupăcum însuşi mărturiseşte într-un cuvânt-înainte.
Se întâmplă în al 13-lea an de existenţă a videocaricaturii,varianta animată printr-un procedeu computerizat, care face din eaun mic show de televiziune. "Andografia" a început la ProTV, în1998, şi a trecut mai apoi prim mai multe televiziuni.
În 13 ani, Andronic a realizat şi difuzat aproape 4.000 dedesene "animate". O parte, aproximativ 300, se regăsesc în volumulde faţă - cele din anul 2010. Sunt însoţite de două feluri de texte- "Foileton 2010", scrieri rareori mai mari de o filă, pe o temă azilei, şi "Gura lumii", ziceri culese din spusele zileloranului.
Atât în desenele animate, cât şi în textele însoţitoare, Andose arată exact cum îl ştim - satiric fără a distruge, glumeţ dar cutâlc, reuşind să pună, cum tot el a insistat, "punctul pe Y",adică, în cele de in urmă, să fie un moralist foarte interesat deviaţa cetăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO