Ziarul de Duminică

Cu cartile pe masa

28.09.2007, 19:00 32

Dupa reactiile pe care le-a starnit Istoria literaturii romane contemporane a lui Alex. Stefanescu, pare ca multi din "lumea buna" a literelor autohtone, laolalta cu legiunile de veleitari ignorati, de regula, de critica cunosc in profunzime si in detaliu procesul de fabricatie al unei asemenea sinteze.

Daca autorul ar fi delapidat fondurile tuturor uniunilor de creatie din Romania, saracindu-si miile de confrati, el n-ar fi fost contestat cu vehementa de care a avut parte Istoria sa. Acesteia i s-a pus, intr-un cotidian, eticheta de "cea mai proasta carte a anului" si o rafala de acuzatii venite din toate directiile l-au adus pe cunoscutul critic in pragul demoralizarii. Oricata seninatate autoimpusa ai avea, e dificil sa-ti pastrezi calmul cand esti injuriat sistematic, si inca de oameni care recunosc ca doar au rasfoit tomul respectiv.
Inainte, insa, de a emite verdicte in legatura cu o carte, este obligatoriu sa o citesti; dupa cum, inainte ca noi sa privim de foarte sus, din polul plus, Istoria realizata de Alex. Stefanescu, s-ar fi cuvenit sa cunoastem intreprinderile similare, cu rezultatele lor palpabile.
Spre deosebire de culturile occidentale, in care asemenea vaste opere critice si lexicografice au o anumita traditie, la noi istoriile literare se numara pe degetele de la o singura mana. Doua sunt in curs de realizare (Nicolae Manolescu si Eugen Negrici), iar o alta, incheiata de Dumitru Micu, n-a avut parte, nici ea, de o lectura atenta si obiectiva. Singura exceptie o reprezinta monumentala Istorie a literaturii romane de la origini pana in prezent a lui G. Calinescu, de la a carei publicare au trecut insa saizeci si cinci de ani... Dar chiar si aceasta capodopera a istoriografiei noastre literare a fost supusa, la aparitie, unui tir de reprosuri incruntate, tir executat, pe langa veleitarii de ieri si dintotdeauna, de catre chitibusarii de serviciu. Or, inainte de a ajunge la detalii, la nuante, e corect - daca esti un comentator obiectiv - sa evaluezi anvergura proiectului si baremi curajul autorului de a-l duce la capat. Inainte de a trimite aceasta carte de peste o mie de pagini la tomberonul rebuturilor editoriale, e poate mai prudent sa fi dovedit tu insuti aplicatie si competenta in domeniul istoriei literare.
Departe de a fructifica o sansa de moment sau de etapa, o asemenea carte se scrie in ani, decenii intregi de analiza literara. Istoricul este de fapt un cronicar care a citit si a comentat operele importante ale autorilor din toate generatiile. Tabloul general nu se face dintr-o data, el creste, natural, din "fotogramele" acumulate intr-o viata de critic.
Despre toate acestea (si altele inca) s-a discutat, cu cartile pe masa, la editia din 2007 a bine cunoscutelor Colocvii de la Onesti, unde Istoria lui Alex. Stefanescu a primit Premiul "G. Calinescu". Nu vi se pare firesc?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO