Ziarul de Duminică

Cu moartea la drum, pentru a descoperi viaţa/ de Daniel Nicolescu

Cu moartea la drum, pentru a descoperi viaţa/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

13.01.2011, 23:55 22


Un road-movieneobişnuit, "The Human Ressources Manager", amuzant cu măsură şigrav cât să nu plictisească, a făcut anul trecut, în august,deliciul publicului la Festivalul Internaţional de la Locarno. Evorba despre un film israelian (multipremiat la el acasă şi,probabil, candidat la Oscarul pentru cel mai bun film străin deanul acesta), în care România este de mai multe oriprezentă.

Odată princoproducătorul Hai-Hui Entertainment, apoi prin prezenţa îndistribuţie a actorilorBogdan Stanoevici, Irina Petrescu, Papil Panduru şi JulianNegulesco (român stabilit în Franţa) şi, la urmă, dar nu în ultimulrând, prin faptul că reprezintă destinaţia ultimă, linia de sosire(care atrage şi frânturi de dialog în limba română) a unei straniicălătorii ce începe undeva pe străzile mistice aleIerusalimului.

Să vedem însă subiectul. O muncitoarestrăină, Yulia (interpretată de Galina Ozerner), este ucisă într-unatentat sinucigaş din Ierusalim. Cum trupul neînsufleţit nu esterevendicat de nimeni, un ziarist incomod iscă o întreagă tevaturămediatică, şifonând prestigiul firmei la care Yulia fuseseangajată. Firma - cea mai importantă brutărie din oraş -, ca să-şirefacă blazonul, îl însărcinează pe managerul departamentului deResurse Umane (Mark Ivanir) să repatrieze cadavrul.

Începe odiseea, tragicomică, avoiajului spre şi în România, unde toate personajele implicate(oameni fără nume rătăciţi în locuri fără nume, până într-atât decufundate în ceaţă încât, într-un rezumat de presă pe care l-amîntâlnit întâmplător, cronicarul vorbeşte despe o călătorie în...Rusia) dezvăluie o lume haotică, burlescă şi cvasiininteligibilăpentru spectatorul occidental, săracă în pragul supravieţuirii,plină de tarele existenţei postcomuniste, birocratică până laabsurd.

În decursul acestui torturantperiplu, Managerul de Resurse Umane, un om fără sentimente - atâtîn zona profesională, cât şi în aceea a vieţii private -, îşidescoperă treptat sufletul şi ajunge să o preţuiască (ba chiar să oîndrăgească) pe defunctă, aşa cum ajunge să-i preţuiască şi peoamenii din jur, pe care îi trata, otova, din înălţimea funcţieilui, ca pe nişte cadavre. Aşa cum declara Eran Riklis, regizorulfilmului, "pelicula povesteşte cum se poate călători în companiamorţii astfel încât să redescoperi viaţa". Managerul îşi descoperăresursele umane şi transformă un penibil voiaj funebru într-oexperienţă iniţiatică.

Riklis (foto 2) s-a născut în 1954 la Ierusalim, a crescut în Canada,Brazilia şi în Statele Unite şi a studiat cinematografia laNational Film School din Beconsfield, Marea Britanie. S-a întorsdîn Israel în 1973, când îşi face serviciul militar în plin război.Este autorul a două filme cu audienţă largă şi cu o bună primiredin partea criticii de specialitate, "The LemonTree" şi "The SyrianBride".

Prezenta peliculă, carerulează în Franţa din 15 decembrie 2010, a făcut săli pline şi adeşteptat interesul internaţional pentru autorul lor, care tocmai aterminat de filmat "Playoff". "Managerul de Resurse Umane" va intraîn curând şi în circuitele de distribuţie din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO