Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Literatura? Da. Filosofie? Da. Confesiune? Da

CULISE DE EDITOR / Literatura? Da. Filosofie? Da. Confesiune? Da
11.11.2009, 15:09 26
Editurile noastre publica sute de carti infiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-adreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverseale ZD care au ca subiect cartea, ne-am propus sa fim un ghidpentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajungeintr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La "Cartea deliteratura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre carefacem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilorasupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive,explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel seintampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta.Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegemcate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant,la rubrica "Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata,am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata inpregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte saapara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista,avatarurile prin care a trecut editorul.
Faulknerinedit
La Editura RAO sepregateste aparitia unui volum de Povestiri inedite deWilliam Faulkner. Traducere de AncaPeiu.
Aceste inedite reprezinta onecesara si benefica recuperare a unei parti din opera mareluiscriitor american ramasa pâna acum necunoscuta publicului cititorromân. Daca unele dintre texte au fost publicate totusi in diversereviste literare in timpul vietii autorului, ramânând insa intr-uncon de umbra si nefiind incluse in ulterioare volume, altele n-audepasit niciodata stadiul de "proza de sertar". Universulfaulknerian ni se redeschide si se intregeste prin intermediul lor,pasionatul de literatura intâlnind aici personaje puternice sisituatii care uneori te indeamna la meditatie, iar alteori iti aduczâmbetul pe buze.
De la Dal Martin cel lipsit degena nobila, barbat ajuns cineva in viata prin propriile forte siindivid convins ca onoarea se poate tranzactiona, pâna la pictorulElmer Hodge, cel care nadajduieste la celebritate artistica pentrua putea cuceri mâna unei femei de familie bogata - trecând prinsavuroase personaje precum cei doi piloti de avioane de razboi,tânarul Sartoris si cumpatatul scotian MacWyrglinchbeath("Macbeth", sfârsesc a-i spune camarazii sai din pricina lungimiinumelui) - prezentul volum ne infatiseaza un caleidoscop de tipuriomenesti si de feluri de a fi pe care numai scriitorii de prim rangni-l pot aduce dinainte, ca pe o suma de oglinzi in care sa necontemplam.
William Faulkner s-a nascut pe25 septembrie 1897, la New Albany, Mississippi, fiind primul dintrecei patru fii ai sotilor Murry Cuthbert Falkner si Maud ButlerFalkner. In 1916, incepe sa scrie versuri. Se va considera pânatârziu poet printre romancieri. In 1924 isi publica primul volum deversuri, Faunul de marmura (volum care va aparea la RAO anulviitor), iar in 1926 publica Plata soldatului, primul sauroman, despre dezamagirile unui aviator ranit in Primul RazboiMondial. In 1928, scrie Steaguri in tarâna, cel de-altreilea roman, care inaugureaza eposul Yoknapatawpha, dar acesta nuva vedea lumina tiparului decât in 1973, deoarece nu i se acceptaspre publicare decât romane de dimensiuni reduse - cum ar fiSartoris (publicat de Editura RAO in anul2009).
Se stinge din viata la 6 iulie1962, in urma unei crize cardiace.
In anul 1949, William Faulkner afost laureat al Premiului Nobel. In anul 1955, a câstigat PremiulPulitzer pentru O fabula (1949), care va aparea la RAO anulviitor. In anul 1963, postum, a câstigat Premiul Pulitzer pentruHotomanii (1962).
Alte titluri ale autoruluiaparute la Editura RAO: Catunul, Orasul, Casa cucoloane, Steaguri in tarâna, Nuvele regasite,Sanctuar, Sartoris, Neinfrântii.
Carte pentru copii scrisa deun copil
La Editura Cununi destele, colectia "Cununi de stele pentru copii", urmeaza saapara Ciufulici, de Ana Coman.
Ana Coman are 14 ani, e eleva inclasa a VIII-a si membra a Corului Radio de Copii. Pe la noua anivoia sa devina scriitoare, drept care a inceput vreo cinci romane.Poate nerabdarea vârstei a facut-o sa le abandoneze si sa se dedicepoeziei si povestilor. A umplut un caiet cu o viteza de invidiat,dupa care… l-a uitat intr-un sertar. Literatura de sertar? Se poatespune si asa, din moment ce unele poezii sunt datate 21 ianuarie2005. Acestea fac obiectul unui volum separat de "Ciufulici", scrisin aceeasi perioada.
Ciufulici din tara de pitici,eroul cartii de fata, este un nazdravan care are "doi frati, douasurori/ ce se-mbraca-n multe culori" si… dar mai bine sa-idescoperiti singuri povestea scrisa cu talent si candoarecopilareasca. Il veti indragi in mod sigur pe Ciufulici, cel dintara de pitici, personaj creat de Ana la vârsta de noua ani, cândera o fetita cu codite si cu zâmbet luminos. Acum nu mai arecodite, dar zâmbetul e acelasi.
Structurile ontologice aleeticii
La Editura Curtea Vechese pregateste aparitia volumului Intre speranta siresponsabilitate. Introducere in structurile ontologice aleeticii, de Roberto Poli.
Cartea semnaleaza numeroaseprobleme filosofice, dar putem identifica doua nuclee structuralepentru orice etica: a) persoana, in calitate de subiect, incalitate de categorie etica si de generatoare a unui sistem decategorii etice (in primul rând libertatea, implicata direct decategoria de persoana); b) valorile, un orizont dificil deabordat si imposibil de separat de teoriile voluntariste, alerealizarii si producerii.
Intre speranta siresponsabilitate este unul dintre cele mai organice eforturiale filosofului italian Roberto Poli, angajat de ani buni intr-unparcurs inovativ ce cauta puncte de contact intre marile filoaneontologice ale filosofiei occidentale si dezvoltarile galopante alestiintei informatice, ale matematicii si logicii.
Totusi trebuie sa precizam maibine traditia de gândire in care se inscrie autorul. Poli facereferire la Brentano, Husserl si la Scoala de la Gottingen, insapentru structurarea punctului sau de vedere decisive sunt tezeleontologice din operele lui Alexius Meinong, Roman Ingarden si maicu seama Nicolai Hartmann.
Ariile de interes ale autorului:a) ontologia, in intelegerea ei filosofica traditionala si inintelegerea ei noua, determinata de dezvoltarea stiinteiinformatice; b) etica, beneficiind de o atentie deosebita pentruteoria valorilor si pentru mereologia axiologica; 3) asa-numitafilosofie central-europeana - interpretata ca laboratorinstrumental pentru progresul stiintei contemporane. In prezent,autorul lucreaza la elaborarea unui cadru categorial pentru oontologie apta sa fie aplicata in câmpul stiintelorinformatiei.
Titlul cartii semnaleaza douadimensiuni spre care tinde lucrarea: speranta ca anticipare, cadeschidere spre viitor, si responsabilitatea ca orizont posibilspre care sa se concentreze eforturile reflectieietice.
Subtitlul cartii sta marturie aintentiei de a initia o cercetare a structurilor ontologice aleeticii, a plasarii lor intr-un cadru categorial mai general, nuneaparat complet, dar care trebuie explorat intr-o cât mai maremasura.
Reflectia etica nu se epuizeazain discutarea problemelor, fie ele si serioase, puse obiceiurilorsi legislatiei in vigoare de descoperirile biotehnologice, cu atâtmai putin in confruntarea insistenta si deseori furtunoasa cucredintele religioase si preceptele lor. Poli contribuie laprocesul prin care se incearca aducerea eticii in unicul orizontacceptabil din punct de vedere filosofic, cel al conceptelor sirationalitatii analitice.
"Franturile" unui medicstabilit in Belgia
La Editura Curtea Vecheurmeaza sa apara, in colectia "Actual", Ora României - Frânturi,de Dan C. Stanescu. Prefata de Romulus Rusan.
Dan C. Stanescu este medic sitraieste in Belgia de 39 de ani. Cartea lui e o culegere demeditatii ("frânturi") asupra unor teme care nu inceteaza sa-lpreocupe, care se pot toate subsuma preocuparii sale fundamentale:exilul motivat politic, al unui cetatean al Europei de Est,comunizate, intr-o tara occidentala dezvoltata. Identitatea celuicare pleaca, destinul emigrantului, imaginea tarii lasate in urma,perceptia tarii de adoptie, dificultatea de a fi român intr-o taracivilizata. Sunt toate teme "delicate" pe care autorul le trateazaonest, fara menajamente si fara brutalitate, totusi. Dar mai alesfara ostentatie si didacticism, fiindca, scrisa la persoana I,meditatia lui este totodata o confesiune memorialistica. In ea, cudestinul autorului se impletesc destine pe care cititorul le-aintâlnit deja in memorialistica postcomunista: scriitorulinterbelic aproape uitat Ioan Vasilescu-Valjan, figura legendaradin Inchisoarea noastra cea de toate zilele, AlexandruIvasiuc (Sasa), colaborationistul cel mai tragic din literaturaromâna, Marcel Petrisor, protagonisti ai momentului 1956, desolidarizarea, ucisa in fasa, a studentimii române cu revolutiamaghiara etc. Intâlnim, ascunse sub initiale, figuri ale politiciiromânesti contemporane, fiindca volumul este si o continuapendulare intre trecut si prezent.
Scrisul lui Dan. C Stanescu estetransparent, atasant, discret melancolic si lucid.

Prefata lui Romulus Rusan este ocertificare in plus a interesului de care ar trebui sa se bucurecartea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO