Ziarul de Duminică

Cum e cu putinţă sinuciderea?

Cum e cu putinţă sinuciderea?
21.07.2010, 13:37 43

Actul de a te sinucide este profund egoist şi plasat exact lapolul opus sacrificului care a întemeiat creştinismul. Una este săte dăruieşti total celorlalţi, alta este să-ţi iei viaţa printr-ungest necugetat, lăsând în urma ta atâţia care să sufere, din motivede-a dreptul minore. Motive care ilustrează, dincolo de graveprobleme de autocunoaştere & autocontrol, un înfiorător egoism:"Nu mă mai simt frumoasă", scria Mădălina Manole într-un ultimmesaj. Fiind vorba şi despre existenţa unui copil de doar un an şiceva, e fără doar şi poate un caz patologic.


Şi totuşi, de ce a fost un serviciu religios controversat laînhumarea Mădălinei Manole? Emit două răspunsuri care funcţioneazăconcomitent: (a) pentru că lumea are alte aşteptări, iar Bisericaîncă nu este capabilă să facă faţă, mediatic vorbind, situaţiei;(b) pentru că am uitat să fim oameni - adică în loc să fimîndureraţi şi să luăm măsuri inteligente, inclusiv la nivelmediatic, ca să diminuăm măcar apariţia imitatorilor MădălineiManole (din păcate, aceştia au şi apărut), facem pe dos. Şi neîncurcăm în amănunte aproape hilare.
Asta-mi aduce aminte de o mică istorie spusă - blasfemie! - deBuddha. Un om aflat pe câmpul de luptă şi este rănit, aproapemortal, de o săgeată. În loc să-şi dea silinţa să scoată săgeatacare, altfel, indubitabil, i-ar fi pricinuit moartea, omul aînceput să se întrebe: da' cel care a tras săgeata oare cum sechema? era pedestru sau călăreţ? avea familie? avea soacră?
Materialul integral pe această temă incendiară îl puteţi citi înnumărul de vineri al Ziarului de Duminică. Specialistul nostru îndomeniu, Marius Vasileanu, are o licenta in filosofie si un masterin antropologia spatiului sacru. Este doctorand al UniversitatiiBucuresti cu o tema in care continua studiile de antropologie areligiei. A fost profesor de istorie a religiilor in invatamantulpreuniversitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO