Ziarul de Duminică

Cursa de urmarire nici n-a inceput

17.03.2006, 00:00 16

Sunt bune excursiile cu scoala la Muzeul Antipa, unde copiii au acces la un trecut de care ne tot indepartam. Mai utile ar fi insa unele in Austria, unde ar vedea un viitor posibil. De care de asemenea ne indepartam mereu.

Statul a pierdut startul. Numai gura e de noi, ca la o cursa atletica unde se trage din cinci in cinci minute cu pistolul langa un grup relaxat de sprinteri care discuta, se scarpina si beau sucuri.

Cursa de urmarire a Europei civilizate nu a inceput niciodata. Romanii care au iesit in strada in 1989 erau mai buni de primit in UE decat "martorii lui Gigi", pentru ca sarcina Romaniei nu era popularea strazilor cu masini care consuma 20 de litri%. Din punctul asta de vedere i-am rupt.

Emblemele lor sunt altele. Sa-i luam pe vienezi, de exemplu. Poate ca folosirea lui Mozart pentru a vinde ciocolata, alcool si telefonie e de un mercantilism exagerat, mai ales in conditiile in care muzicianul a murit in mizerie acolo. Iar de nascut, s-a nascut in alta parte. Poate ca 20 de excursii diferite pe diverse trasee din viata artistului inseamna mai mult decat a calatorit W.A. insusi. Dar mai trist mi se pare ca Bucurestiul nu-l considera pe Enescu bun de aratat decat o data pe an, intr-un festival unde poti asculta opere clasice cu acompaniament de telefon mobil.

Prostii lor stau cuminti si incearca sa treaca drept oameni cu scaun la cap, in timp ce ai nostri au devenit militanti, aroganti si-si propovaduiesc nesimtirea ca fiind "noua logica".

Diferenta dintre adevaratii europeni si noi, cei din lumea a treia, nu e culoarea pielii, credem (?) in aceeasi Sfanta Treime si nu ne-am nascut pe continente diferite. Deosebirile sunt mult mai subtile, dar nu cred ca trebuie cautate pe harta cromozomului uman, unde si noi avem acelasi numar de autostrazi. Mi-e rusine sa o spun, dar avem probleme de educatie. Lucru care nu se vede la aparatele Roentgen, dar, altfel, sare in ochi. Lipsa de cultura e mai vizibila decat celulita.

Preocuparea zero pentru o educatie in spirit european a puilor de romani ne face nu numai sa pierdem mereu teren, ba chiar am certitudinea ca buna parte dintre compatriotii mei alearga in cealalta directie, dupa modele care pe un german l-ar face sa clatine dezaprobator din cap. Multi observa ca Romania a luat-o pe contrasens, de ce nu-i face nimeni semn? Simplu, e mai convenabil sa sara din mers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24