Ziarul de Duminică

Dar dulce-amar

Dar dulce-amar
10.06.2010, 15:23 30

În ultimul deceniu, câteva prozatoare îşi dispută în Franţalocurile de frunte în topul vânzărilor şi în preferinţelecititorilor: Amélie Nothomb, Anna Gavalda*, Muriel Barbery (tradusela noi, prima are deja serie de autor la Editura Polirom, ultima cuo minunăţie de roman apărut la Editura Nemira), le concureazăKatherine Pancol (încă netradusă...) ori o revelaţie precum CaroleMartinez (a cărei "Inimă cusută" a prezentat-o Daniel Nicolescu înZD, acum doi ani, articol cu titlu fermecător - "Broderii pe corddeschis" şi Editura Vellant a promis traducerea pentru acest an).

Dacă Amélie Nothomb marchează ca un metronom "la rentréelitteraire" din septembrie cu un nou roman, de mici dimensiuni,rareori depăşind 200 de pagini, de fiecare dată cu o "găselniţă"sofisticată sau doar trăznită, care-l face interesant, Anna Gavaldasurprinde cu romane voluminoase ("Împreună", "Cea care alină"depăşesc şase sute de pagini) sau de mici dimensiuni ori chiarvolume de povestiri.

Amélie Nothomb intrigă prin "japonezării" sau fantezii livreşti,Anna Gavalda cucereşte prin personajele ei pe care ajungi să leadopţi în peisajul tău interior şi să le iubeşti. Cum îi reuşeşte?Romanul proaspăt apărut este un eşantion de farmec gavaldian,compus din prospeţime, naturaleţe şi haz: "Darul unei zile"relatează întâmplări petrecute în cursul unei singure zile (şi lace distanţă uriaşă de faimoasa zi a lui Leopold Bloom din"Ulysse"... şi ce ironie este chiar asocierea lor...).

Subiectul se compune din drumul făcut de cele două surori(Garance şi Lola) cu Simon, fratele lor la o nuntă în familie, apoievadarea lor, hotărâţi să-l regăsească pe al patrulea, fratele carenu ajunsese în oraşelul de provincie, la ceremonia care aduna toatăfamilia. Ei ajung într-un sătuc din provincia Touraine, undeVincent, fratele cel mic îşi improvizează funcţia de ghid. Brusc,se desprind de tensiunea trăită pe drum, redevin copii şi se bucurăde orele pe care le au.

Garance, sora mai mică este povestitoarea cu limba ascuţită, darcu inima fragilă de atâta tandreţe. Ea rememorează dramele recente,ca divorţul surorii după ani de aparentă viaţă domestică fericită,ea asistă la tensiunea în creştere dintre Simon şi soţia luiconformistă şi pisăloagă din timpul drumului făcut cu ei în maşină,ea are parte de pasiunea ciudată a unui câine care le urmăreştemaşina sute de kilometri, de care nu mai are cum să scape. Şi totea lămureşte suferinţele şi bucuriile împărtăşite de cei patru.

Anna Gavalda ne-a obişnuit cu o formulă de cvartet apersonajelor (discretă în "O iubeam", evidentă şi bine reliefată în"Împreună") şi ea apare aici prin cei patru uniţi de legăturile desânge, ca şi altele, mai puternice, de suflet. Şi mai ales deafinităţi care nu pot fi distruse: alianţa dintre cele două surori,prietenia fraţilor, perechea formată de fratele şi sora mai marecare au înfruntat conştienţi destrămarea familiei produsă dedivorţul părinţilor, ca şi solidaritatea surorii mai mici şi afratelui mai mic, vulnerabili, deşi ocrotiţi de cei mari.

Iar de-a lungul zilei reînvie năzdrăvăniile şi familiaritatea,îşi regăsesc pasiunile comune pentru cărţi, muzică, filme. Sunt eiînşişi, înveliţi de iubirea ce îi uneşte ca într-o gogoaşămiraculoasă, ca şi cum viaţa cotidiană, cu inevitabile regulisociale şi presiuni ale familiei îi condamnă la o existenţălarvară, iar în scurtul răgaz al zilei de libertate, se preschimbăîn fluturi plini de graţie.

"Darul unei zile" este tot un fel de "madlenă", unadulce-amăruie, ce provoacă mici înţepături în cerul gurii, regăsindgustul unic al zilelor copilăriei, nebuniile fermecătoare aleadolescenţei, acoperite de glazura groasă şi insipidă acotidianului. Aşa că merită să i se dedice spre lectură orele uneizile de vacanţă, căci sigur invită pe fiecare cititor să îşiregăsească propriul paradis pierdut sau numai uitat.

*) Anna Gavalda, "Darul unei zile", traducere de Ada Tănasă,Editura Polirom, colecţia "Biblioteca Polirom", 2010.

Elisabeta Lăsconi, eseist şi critic literar.Absolventă a filologiei bucureştene (1980), doctorat susţinut în1998 cu o teză despre Sorin Titel, publicată în două cărţi("Oglinda lucioasă, oglinda aburită", Ed. Amarcord, 2000; "SorinTitel, Ciclul bănăţean", Ed. Univers, 2000).

Colaborări la revistele Adevărul literar şi artistic, CaieteCritice, Cultura, România literară, Viaţa Românească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO