Ziarul de Duminică

De auzit neapărat

De auzit neapărat

Autor: Ziarul de Duminica

17.09.2010, 16:14 18

Orchestra Naţională Radio realizează, în premieră, o serie deînregistrări speciale alături de soprana Teodora Gheorghiu, subbagheta dirijorului Tiberiu Soare, în perioada 13-20 septembrie2010.
Înregistrările, făcute de Radio România în parteneriat cu FundaţiaPan Classics, cuprind 10 dintre cele mai cunoscute arii de operădin repertoriul internaţional, precum aria Gildei - "Caro nome" din"Rigoletto" (Giuseppe Verdi), Wolfgang Amadeus Mozart - "Nozze diFigaro" - "Susanna" - "Deh vieni", Charles Gounod - "Romeo şiJulieta" - "Je veux vivre", Gioachino Rossini - "Bărbierul dinSevilla" - "Rosina" - "Una voce" şi vor putea fi ascultate pefrecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical.Incepand cu anul viitor, vor fi disponibile şi pe CD.

Soprana Teodora Gheorghiu şi-a desăvârşit formarea muzicală laAcademia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca si a debutat pescena lirică în 2002 pe scena Operei Naţionale din Cluj-Napoca, înrolul Reginei Nopţii din "Flautul fermecat" de Mozart.
În anul 2002 a fost distinsă cu Premiul special al concursuluiJulián Gayarre, iar în anul 2003 a obţinut Premiul al II-lea laConcursul Internaţional "George Enescu" şi bursa de studii Herbertvon Karajan, care a propulsat-o ulterior în postura de solistă aOperei de Stat din Viena. A colaborat şi cu alte prestigioaseinstituţii dintre care amintim Opera Studio - Chapelle ReineElisabeth, operele din Bucureşti şi Cluj-Napoca, abordând unrepertoriu variat şi complex.
Solista va reveni pe scena Sălii Radio pe 26 noiembrie, când vasusţine, alături de Orchestra Naţională Radio, un program de ariide operă.

Născut în 1977, Tiberiu Soare este, din 2005, dirijor al OpereiNaţionale Bucureşti. De-a lungul timpului a fost distins cunumeroase premii printre care Premiul Criticii Muzicale pentruaportul său în cadrul proiectului Traviata -150 în 2003, PremiulUniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali dinRomânia "Mihail Jora" şi premiul decernat în 2006 de revista"Actualitatea muzicală" pentru activitatea sa în stagiuneaprecedentă. Între anii 2002-2004 a fost dirijor al Filarmonicii inGiurgiu, în anul 2003 a fost dirijor al Ansamblului de MuzicăContemporană "Profil", din anul 2002 fiind şi profesor asociat lacatedra de dirijat a Universităţii Naţionale de MuzicăBucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO