Ziarul de Duminică

Destine in covoare

Destine in covoare
21.12.2007, 17:21 31

"Descoperiti desenul din covorul tesut de..." isi face reclama editura ART volumelor aparute in colectia cu acest nume. Volume pe care vi le prezentam in acest numar. Anterior au mai aparut: - Alfred Jarry - Superfemeia; Alfred Jarry - Superbarbatul; Alberto Moravia - Cum sa traiesti cu o sotie necredincioasa; Julien Green - Leviathan; Jiri Marek - Unchiul meu Ulise; Chloe Delaume - Locuiesc in televizor. Colectia cuprinde, prin urmare, carti de o anumita factura din proza contemporana. Cititorul este indemnat sa descopere desenul covoarelor, adica destinele.

Luigi Pirandello - Exclusa. Traducere din limba italiana de Cristina Paula Marin. Este primul roman al lui Pirandello, publicat in fascicule in cotidianul Tribuna. In Sicilia traditionalista de acum un secol, o femeie maritata poarta o corespondenta inocenta cu cel mai popular intelectual si politican al orasului. Sotul o surprinde si, acuzand-o de adulter, o alunga din casa, iar propriul tata o reneaga. Femeia se zbate sa supravietuiasca.

Raymond Radiguet - Bal la contele d'Orgel. Traducere din limba franceza de Demostene Botez. Romanul, scris pe cand autorul avea douazeci de ani, a fost considerat de presa vremii scandalos. Este o tulburatoare poveste despre dragoste si adulter. Un sot excentric si obsedat de aparenta, o sotie crescuta in decorul exotic al insulei Martinica si un iubit introvertit formeaza triunghiul conjugal atipic cu care Radiguet se joaca dezinvolt.

Alberto Moravia - Indiferentii. Traducere din limba italiana de Eta Boeriu. Romanul ii aduce consacrarea lui Moravia la doar 22 de ani. Autorul aduce in prim-plan povestea unei familii devenite prizoniera tiparelor burgheze impuse de societate. Viata lor aparent lipsita de griji este populata de obsesii, de dorinte, de sentimente de culpa, de greseli - dar in fata tuturor personajele raman indiferente.

Chloe Delaume - Locuiesc in televizor. Traducere din limba franceza de Mioara Izverna. Autoarea face un experiment. Timp de 22 de luni (1.451 de ore), de dimineata pana seara, priveste la televizor, devenind propriul ei subiect de studiu, supunandu-se fluxului de mesaje mediatice si publicitare si ingurgitand pe banda rulanta programe de divertisment. O experienta-limita cu urmari: creierul, trupul si limbajul ei se transforma si treptat incepe sa simta ca se afla... in televizor si a devenit instrument al "fictiunii colective".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO