Ziarul de Duminică

Dicţionar universal al spionilor (II). Cei douăzeci de la litera B

Dicţionar universal al spionilor (II). Cei douăzeci de la litera B

Autor: Dr. Alexandru Popescu

09.09.2010, 23:41 142

Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de aoferi un instrument de lucru pentru specialiştii în activităţiinformative, dar şi pentru istorici, politologi, sociologi, precumşi un "ghid" în "lumea spionajului" adresat unui public larg,interesat, dincolo de clişee, mistificări şi exagerări, detrecutul, dar şi de prezentul, probabil şi de viitorul unui domeniucare se împleteşte atât de intim, uneori insesizabil, cu istoria şiexistenţa noastră cotidiană…

BAKER, Josephine (1906-1975), dansatoare, actriţă şi cântăreaţăde origine americană, agentă franceză pentru Aliaţi în al doilearăzboi mondial. Şi-a oferit colaborarea Serviciului francez decontrainformaţii, având sarcina de a strânge date (transcrise cucerneală simpatică pe partiturile sale) în timpul turneelorîntreprinse în Germania, Franţa ocupată şi în alte ţări. Ca orecunoaştere a meritelor sale, B. este distinsă cu diferite ordineşi medalii, iar generalul american George Patton îi apreciazămeritele: "Josephinei Baker, care ne-a ajutat cu atâta eroism".

BĂLAN, Maria ("B9"), spioană pentru România în primul războimondial.
A transmis multă vreme informaţii deosebit de preţioase despremişcările trupelor austro-ungare în Banat. Contraspionajulaustro-ungar o descoperă cu mare dificultate pe tânăra şi frumoasafemeie. Arestată, este condamnată la moarte, dar reuşeşte săevadeze, reapărând la Bucureşti. Despre B., ziarul francez "ParisSoir" scria că a fost "regina spionajului", "o Mata Hari" autohtonăcare "a adus imense servicii României".

BASTIEN, Lydie (1922-1993), spioană pentru Germania în Franţa înal doilea război
mondial. Infiltrată de Gestapo în mişcarea de Rezistenţă, îitrădează, între alţii, pe Jean Moulin, unul dintre conducătoriiacesteia. După Eliberare, reuşeşte să scape de condamnare şi seimplică în diferite afaceri veroase, fiind denumită "diabolica". Amurit otrăvită probabil de unul din complicii săi.

BAZNA, Elyesa (1904-1970) ("Cicero"), spion pentru Germania înTurcia în al doilea război mondial. Angajat ca valet alambasadorului Marii Britanii la Ankara, sir HugheKnatchbull-Hugessen, transmite, din octombrie 1943, documentesecrete Ambasadei Germaniei, contra unor sume de bani. Se pare că is-a atribuit numele de cod "Cicero" pentru că documentele pe carele procura erau deosebit de… elocvente, privind, între alteleconferinţele de la Casablanca şi Teheran cu participareapreşedintelui SUA, a primului ministru al Marii Britanii şi a luiStalin. B. a fost plătit de germani cu suma de 300.000 de lirecare, de fapt, erau…false.

De BEAUMARCHAIS, Pierre Augustin Caron (1732-1799), scriitor,agent pentru serviciul secret francez. Devine spion datorităproblemelor financiare pe care le avea. Îndeplineşte diferitemisiuni, între care recuperarea de la cavalerul d'Eon, în Anglia, aunor scrisori compromiţătoare pentru rege, transportarea în Americade arme pentru răsculaţii împotriva Angliei.

BEHN, Aphra (1640-1689) ("Incomparable", "Astrea"), scriitoareşi spioană britanică. A fost considerată una dintre cele dintâiscriitoare, dar şi spioane profesioniste. În 1666, este trimisă derege în Ţările de Jos, de unde transmite informaţii preţioasedespre mişcările şi capacitatea flotei olandeze, ca şi despreplanurile de atac ale acesteia asupra Angliei.

BELEN-MONTES, Ana (1957-), spioană pentru Cuba în SUA. A spionatpentru Cuba timp de 16 ani, fiind considerată cea mai nocivă"cârtiţă" a regimului de la Havana care a acţionat vreodată peteritoriul Statelor Unite. A lucrat în cadrul Biroului deInformaţii al Departamentului american de justiţie şi alteorganisme contrainformative, de unde a transmis date privitoare lasistemul de apărare al Statelor Unite, identităţile şi misiunileunor agenţi americani aflaţi in Cuba sub acoperire. A fost arestatăabia în 2002, acceptând să colaboreze cu autorităţile americane.Depoziţia ei s-a transformat într-un adevărat rechizitoriu laadresa politicii americane faţă de Cuba.

BELL, Gertrude Margaret Lowthian (1868-1926), scriitoare,arheolog, agentă engleză în Orientul Mijlociu în primul războimondial. Are misiunea de a atrage triburile arabe de parteabritanicilor, împotriva turcilor. Analizele sale secrete asuprasituaţiei din zonă sunt deosebit de apreciate. Căzută în dizgraţiaguvernului britanic, B. se sinucide la Bagdad în 1926. A fostconsiderată "singura femeie de geniu care a servit guvernulbritanic".

BENTLEY, Elisabeth (1906-1963), ("Mirna", "Umniza"), spioanăamericană pentru URSS în al doilea război mondial. A fost numită"regina spionajului roşu". Comunistă convinsă, a colaborat cudiferite "reţele" de spioni sovietici care acţionau în SUA.Informaţiile sale priveau potenţialul economic şi militar alGermaniei, ca şi pregătirile Statelor Unite în cazul unui eventualrăzboi. Ajungând la convingerea că spionii sovietici se purtau canişte "gangsteri", se autodenunţă, contribuind la anihilarea a 150de agenţi pentru URSS, dintre care 37 erau funcţionari federali.S-a considerat că depoziţiile ei au avut un rol esenţial îndeclanşarea valului anticomunist al "maccarthism"-ului, deci înînceputul Războiului Rece.

BERGER, Helga ("Nova"), spioană pentru RD Germană (Stasi) în RFGermania în perioada războiuluil rece. Recrutată prin aşa-numita"metodă Romeo", care presupunea seducerea şi transformarea înagenţi a unor femei din RF Germania de către agenţi Stasi, B. afost una din cele mai "productive" şi longevive spioane pentru RDGermană din cadrul Ministerului Federal de Externe.

BERZIN, Ian Karlovici (-1939), agent GRU în Spania în perioadaintebelică. A fost unul
dintre fondatorii CEKA. Devine şef al GRU în 1924. Călătoreşte înOrient pentru a-i executa
personal pe mai mulţi şefi ai NKVD consideraţi trădători. În 1936,este trimis la Madrid,
unde va deveni şeful suprem al trupelor sovietice în timpulRăzboiului Civil (1936-1939).
În 1939 este executat printr-un foc în ceafă la intrarea hotelului"Metropol" din Moscova.

BIBESCU, Martha (1889-1973), scriitoare, colaboratoare aServiciului Secret de Informaţii al României în perioadainterbelică şi al doilea război mondial.
Fără a fi fost o agentă "profesionistă", B. a acceptat să seimplice în acţiuni de "diplomaţie secretă" şi de procurare deinformaţii importante pentru statul român. Există documente dincare reiese că B. a lucrat pentru SSI, condus de Mihai Moruzov şiapoi de Eugen Cristescu.

BLAKE, George (Georg Behar) (1922-), diplomat, spion pentru URSS(KGB) în perioada războiului rece. Aflat la misiunea diplomatică aMarii Britanii din Seul, capitala Coreii de Sud, este capturat detrupele nord-coreene şi, împreună cu ceilalţi diplomaţi vestici,este internat într-un lagăr, unde se pare că a fost supus, cu voiesau nu, unei operaţii de "spălare a creierului", de fapt deîndoctrinare, devenind un fervent partizan al URSS. Este integratîn MI6. Informaţiile furnizate de B. au contribuit la demascareaspionilor englezi şi din alte ţări vestice care acţionau în ţăriledin Lagărul sovietic, ceea ce a costat viaţa a nu mai puţin de 40de agenţi. Demascat şi judecat în 1961, reuşeşte să evadeze şi săfugă în URSS.

BLOCH, Stephen Felix (1933-), diplomat al SUA la Viena, spionpentru URSS (KGB) în perioada războiului rece. Activitatea de agenta lui B. a dat loc la "cel mai mare scandal de spionaj", după chiarexpresia Departamentului de Stat al SUA. A transmis informaţiidespre strategiile prevăzute de americani în negocierile dedezarmare cu URSS şi livrarea de tehnologie de vârf către stateledin Blocul de Est. Arestat în 1989, nu a fost judecat pentruspionaj, fiind condamnat mai târziu pentru furturi din magazine

BLUNT, Anthony, sir (1907-1983) ("Tony"), istoric de artă, spionpentru URSS din "Grupul de la Cambridge" în perioada războiuluirece. A fost considerat una dintre cele mai importante autorităţiale domeniului istoriei artelor; custode al colecţiilor de artăregale. Intră în MI5 şi, în acelaşi timp, este recrutat de KGB,pentru care activează în perioada 1940-1945. După demascarea sa nueste judecat iniţial, pentru că acest fapt ar fi implicat CasaRegală. În cele din urmă, este eliberat din toate posturile pe carele deţine şi cade în dizgraţia publică.

BOYD, Belle (1844-1901) ("La Belle Rebelle"), actriţă, spioanăpentru Confederaţie în Războiul Civil din America (1861-1865). Afost agenta care a furnizat o mare cantitate de informaţii, de ceamai mare importanţă, trupelor sudiste. B. este deţinătoarea unuiadevărat record: în timpul activităţii sale de spion a fostarestată de trei ori, reuşind să scape de fiecare dată.

BUDBERG, Moura, baronesă (Maria Ignatievna) (1891-1974), agentă deinfluenţare pentru URSS (NKVD) în perioada interbelică. Aristocratăoriginară din Rusia, a acceptat să devină agenta NKVD, exercitândacţiuni de influenţare în sensul apărării intereselor URSS pe lângăscriitori prestigioşi ai perioadei, H.G. Wells şi Maxim Gorki, acăror amantă a fost. Aduce în Rusia însemnările confidenţiale alelui Gorki. A fost supranumită "Mata Hari a Rusiei".

BUNKE, Tamara (Laura Gutterez) (1937-1967) ("Tania"), spioanăpentru RD Germană şi URSS în Cuba în perioada războiului rece.Misiunea sa principală a constat în stabilirea faptului că FidelCastro nu era un "comunist eretic" şi nu se afla sub influenţa luiErnesto "Che" Guevara. În cele din urmă, pleacă cu Guevara înBolivia, unde va fi asasinată împreună cu acesta.

BURGESS, Guy Francis De Moncy (1910-1963) ("Fata"), jurnalist,spion pentru URSS
în perioada războiului rece. Face parte din "Grupul de laCambridge", de care aparţineau şi alţi spioni pentru URSS: DavidMaclean, Kim Philby. Din ianuarie 1939, B. lucrează pentru MI6,transmiţând informaţii importante către KGB, de care fuseserecrutat încă la începutul anilor 1930. Fiind informat că se aflăsub urmărire, fuge în URSS, unde nu se adaptează şi, în urmaexceselor alcoolice, moare.

BURTON, Richard (1821-1890), explorator, orientalist, agentenglez în India, Orientul Mijlociu, Africa, America de Sud.Considerat unul dintre cei mai eficienţi spioni pe care i-a avutAnglia în secolul XIX, B. a fost, în acelaşi timp, un explorator şiom de ştiinţă de excepţie. Activitatea sa de agent începe în India,unde este însărcinat să culeagă informaţii şi să-i influenţeze peconducătorii locali care se opuneau ocupaţiei britanice. Îşicontinuă activitatea informativă în Orientul Mijlociu şi Africa,unde încearcă să găsească izvoarele Nilului, devenind o adevăratăfigură legendară. În cele din urmă, B. se dedică traducerii celorşase volume din "O mie şi una de nopţi", considerată de specialiştidrept o capodoperă.


Volum în pergătire la Editura Meronia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO