Ziarul de Duminică

Dicţionar universal al spionilor (XIV). O „amazoană” a spionajului

Dicţionar universal al spionilor (XIV). O „amazoană” a spionajului/ de dr. Alexandru Popescu

Autor: Dr. Alexandru Popescu

02.12.2010, 23:39 114


T
TESTER, Artur (1895-1944), actor, autor german, agent dublupentru Germania şi aliaţi în România în timpul celui de-al doilearăzboi mondial.
Recrutat de serviciile de informaţii germane, T. sestabileşte în Anglia, unde desfăşoară o intensă activitatepronazistă. În iunie 1940, vine la Bucureşti şi îşi continuăpropaganda antiengleză. Primeşte sarcina de a organiza serviciul deinformaţii al partidului nazist din România. Pune la dispoziţiaAmbasadei Germaniei informaţii din domeniul minorităţii germane. Dela un moment dat, T. este pus sub observaţie de serviciul deinformaţii german, fiind suspectat de relaţii cu serviciile englezeşi americane. De altfel, el a fost implicat în racolarea agentului"dr. Ecko" (Constantin Bursan) şi stabilirea legăturilor acestuiacu rezidenţa engleză de spionaj pentru România de la Istanbul. După23 august 1944, încercând să se refugieze din România, T.este împuşcat mortal. În opinia unor autori (Jaques de Launay), T.ar fi fost "unul dintre marii spioni ai secolului nostru".
TOMA, Ana (Grossman) (1912-1991), agentă pentruURSS (NKVD) în Româniaîn timpul războiuluirece. Membră a Partidului Comunist din România dinilegalitate, T. a îndeplinit funcţii de răspundere înnomenclatură (secretară a ministrului de Externe Ana Pauker,ministru adjunct al Comerţului). După ce a divorţat de jurnalistulSorin Toma, adevenit soţia generalului PantiuşaBodnarenco, aliasGheorghe Pintilie, care acondus Direcţia Generală a Securităţii Poporului. Potrivitinvestigaţiilor istoricilor, T. a fost o versată agentă aDirecţiei de Informaţii Externe a NKVD, fiind considerată o figurătipică pentru rolul rezervat femeilor de spionajul sovietic,supranumite, în cercurile activiştilor de partid, "amazoane". Întimpul epurărilor din iunie 1952, GheorgheGheorghiu-Dej a apărat-o personal pe "tovarăşaAnuţa" contra diverselor atacuri, iar IosifChişinevschi a afirmat răspicat că "partidul areîncredere în tovarăşa Anuţa, care a adus servicii importanteconducerii".
TOMLINSON, Richard(1963-), agent al MI6 în Iran,Balcani.Născut în NouaZeelandă, după studii de matematică la Cambridge, esteangajat de MI6, activând în fosta Iugoslavie şi Iran, unde reuşeştesă penetreze serviciul de informaţii al acestei ţări (SAVAMA).În 1995, T. este îndepărtat din MI6. Contestă aceastăhotărâre şi intenţionează să publice o carte despre activităţileMI6. Pune la dispoziţia presei o serie de date secrete, astfelîncât este condamnat, în 1997, pentru violarea legii privitoare lasecretele de stat. În 1991, se intenţionează publicarea volumuluisău The Big Breach la Moscova, dar MI6 obţine interzicereasa. În 2008, T. depune mărturie în cadrul investigaţiilorprivind moartea prinţesei Diana şi a lui Dodi alFayed
,afirmând că aceştia erau monitorizaţi de serviciul de informaţiibritanic.
TREPPER, Leopold (Adam Mikler, Jean Gilbert)(1904-1982),("Marele şef"), organizator al reţelei "OrchestraRoşie" pentru URSS în timpul perioadei interbelice şi a celui de-aldoilearăzboimondial.T.s-a născut într-o familie evreiască dinPolonia, care a emigrat la Viena. După Revoluţia din 1917,T. revine în Polonia şi se înrolează în partidul comunist.Este arestat după ce organizează mişcări greviste. În 1924, se mutăîn Palestina şi face parte din mişcarea "Hashomer Hatzair"care lupta împotriva trupelor britanice. Este identificat ca agentcomunist şi expulzat în 1929. Trece în Franţa, unde activează înmişcarea politică ilegală "Rabcors", până ceaceasta este dezorganizată de serviciul de informaţii, în 1932. Sestabileşte la Moscova, devenind agent GRU. În 1938, T. estetrimis să organizeze o reţea de spionaj cu centrul în Belgia, careva fi numită de germani "Orchestra Roşie" ("Die Rote Kapelle"),datorită faptului că va reuşi "să emită" (transmită) numeroaseinformaţii privind mai ales pregătirile de război împotriva URSS.Atunci când reţeaua este demascată de Gestapo, T. serefugiază în Franţa, unde încearcă să organizeze o altă reţea, dareste arestat în noiembrie 1942. Mai târziu, GRU va considera căGestapoul l-a transformat pe T. în agent dublu. În 1943,T. evadează şi se integrează mişcării de rezistenţă dinFranţa. După eliberarea Franţei, este adus la Moscova, deţinut înînchisoarea Liubianka şi interogat dur de chiar şeful NKVD,Viktor Abakumov,dar, din motive care au rămas necunoscute, reuşeşte să scape deexecuţie. T. este deţinut până în 1955, după care sestabileşte în Polonia, devenind şef al organizaţiei "Jewish CulturalSociety". După Războiul de şase zile, considerând că, înPolonia, se intensifica antisemitismul, T. emigrează înIsrael. În 1975, îşi publică autobiografia, The Great Game,în care scrie: "Sper ca oamenii să înţeleagă lecţia vieţii mele încalitate de comunist şi revoluţionar". Este înmormântat cu onoruriîn Israel.
TREHOLT, Arne (1942-), diplomat norvegian, spionpentru URSS (KGB) şi Irak în timpul războiului rece.În perioada 1979-1982, T. a îndeplinit funcţii de răspundereîn calitate de consilier diplomatic în cadrul delegaţiei Norvegieipe lângă ONU şi în conducerea Ministerului de Externe. Alertate deinformaţii privind existenţa unui agent infiltrat, serviciilesecrete din Norvegia au desfăşurat cercetări pentru găsireaacestuia. În 1984, T. este identificat ca agent KGB şi ţinutsub supraveghere. Totuşi, pentru că se naşte suspiciunea căT. intenţiona să fugă în URSS, este arestat pe aeroportuldin Oslo, în momentul în care se pregătea să ia cursa spre Paris.Judecat, T. este condamnat la 20 de ani de închisoare(maximum de pedeapsă prevăzut de legislaţia norvegiană), subacuzarea de înaltă trădare, dovedindu-se că el spionase pentru URSS(în perioada 1974-1983) şiIrak (1981-1983
). Chiar în timpul judecării, T. faceo tentativă de evadare. Potrivit declaraţiei ministrului Apărăriial Norvegiei, T. "cauzase prejudicii ireparabile sistemuluide securitate" al ţării sale. S-a stabilit că informaţiile puse ladispoziţie de el spionajului sovietic se refereau la ComunitateaEuropeană şi la NATO. T.a negat acuzaţiile, deşi a admis cătransmisese informaţii în schimbul unor sume de bani.În 1992, T. este eliberat şiemigrează în Rusia, unde devine un prosper om de afaceri. În 2004,îşi publică memoriile sub titlul Boundarylines.
TROFIMOFF, George(1928-), militar american, spion pentru URSS (KGB) şi FederaţiaRusă (SVR). T. a fost militarul american cu gradul cel maiînalt care a fost condamnat, în 2001, pentru spionaj. Născut înGermania, într-o familie de emigranţi ruşi, T. primeştecetăţenia americană. Intră în armată în 1948 şi activează până în1987, cu grad de colonel. În 1969, este recrutat ca agent pentruKGB de către Igor VladimirovichSusemihl, preot al bisericii ortodoxe. Până în 1994,T. face parte, ca angajat civil, din serviciul de informaţiimilitare al SUA în RF Germania, având acces la documente dintrecele mai secrete privind activitatea NATO, pe care le fotografiazăşi le transmite lui Susemihl şi altor ofiţeri KGB cu care seîntâlneşte în Austria. În 2000, T. este arestat şi condamnatpentru spionaj în favoarea KGB şi SVR la 25 ani închisoare. Întimpul instrucţiei, s-a stabilit că T. primise importantesume de bani şi fusese decorat cu ordine sovietice. În timpuljudecării, T. a declarat că a acţionat ca un"patriot".
ŢVETKOV, Vladimir, preotortodox în Finlanda, agent KGB în timpul războiului rece.T.a fost cea mai importantă "sursă" KGB în Finlanda. Între altele, areuşit racolarea pentru URSS a cuplului de spioni Veikko şi SirkkaPöllänen. Arestarea sa, în 1971, a produs un adevărat scandal,însuşi preşedintele Kekkonen ((1956-1982) recunoscând că KGB are,în Finlanda, "posibilităţi nelimitate de a obţine şi manevradocumente oficiale".
U
ULISE, personaj din Iliada. În"Cântecul X" al epopeii lui Homer sunt descrise trimiterea despioni în tabăra duşmană, dar şi unele acţiuni de diversiune,dezinformare desfăşurate de ahei. Pentru a contracara acţiunea luiPalamedes, care dorea întreruperea războiului, Ulise răspândeştezvonul că acesta a fost cumpărat de Priam, regele Troiei, ticluindo scrisoare din partea celui pe care dorea să îl compromită. Maimult, îi strecoară un săculeţ de bani, pentru a sugera că Palamedesfusese cumpărat de inamici.
ULLMANN, André (1912-1970)("Louli"),jurnalist, agentde influenţare pentru URSS şi Polonia în timpul războiuluirece.În timpul celui de al doilea război mondial, U. faceparte din Rezistenţa franceză. Este deportat în lagărul de laMauthausen, unde,de asemenea, organizează Rezistenţa între deţinuţi. După război,desfăşoară activitate jurnalistică la importante publicaţii. În1946, aderă, în secret, la Partidul Comunist Francez. În acelaşian, U. este recrutat de NKVD, iar, în 1948, de serviciul de spionajpolonez. În calitate de jurnalist, acţionează ca agent deinfluenţare în publicaţia sponsorizată de Partidul Comunist"Les Lettresfrançaises". Între altele, încearcă să compromită oserie de autori care criticau regimul din URSS. Este demascat prindocumente provenind din "Arhiva Mitrohin".
Volum în curs de apariţie la Editura Meronia.
În imagini: 1. Arne Treholt; 2.Richard Tomlinson

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO