Ziarul de Duminică

Din istoria universală a spionajului (XV). „Războiul rece” al spionilor continuă ?/ de Dr. Alexandru Popescu

Frumoasa spioană Anna Chapman

Din istoria universală a spionajului (XV). „Războiul rece” al spionilor continuă ?/ de Dr. Alexandru Popescu

Autor: Dr. Alexandru Popescu

29.07.2011, 00:01 252

SUA

Această situaţie se oglindeştechiar in amploarea pe care serviciile (agenţiile) despionaj/contraspionaj o au in continuare. Astfel, sistemul deinformaţii şi securitate al SUA numără nu mai puţin de 14 asemeneaagenţii, la care se adaugă încă 13 organizaţii cu atribuţiisimilare. În plus, pentru sporirea eficienţei unoracţiuni/operaţiuni din acest domeniu, între Pentagon şi CIA existătot mai multă întrepătrundere.

Spionajul american inlume

Dacă, în perioada Războiului rece, spionajul american eraorientat prioritar împotriva URSS, în momentul de faţă seînregistrează o lărgire a ariei sale, potrivit intereselor politiceşi tendinţelor de globalizare. Astfel, unii din cei mai eficienţiagenţi CIA acţionează în Africa şi Asia, cum este cazul spionuluiRobert Baer Booker, ca şi în Orient, precum Melissa Boyle Mahle,care va publica volumul Denial and Deception (2004), în careformulează opinii critice cu privire la felul în care au fostgestionate informaţiile ce ar fi putut preîntâmpina atacul teroristde la 11 septembrie 2001. Chiar unul dintre directorii CIA, LeonPanetta, şi-a început cariera ca spion în mai multe ţări.

"Cârtiţele"

În acelaşi timp, contraspionajul american a trebuit să facă faţăunei adevărate "ofensive" desfăşurate de state cu care SUA se aflăîn contradicţii politice, asemenea Cubei (precum Ana Belen-Montes,care a spionat 16 ani pentru această ţară), Irakul, Libia, dar şiunor Mari Puteri, în ciuda declaraţiilor de colaborare, China,Federaţia Rusă. Însă cele mai mari probleme le-au creatcontraspionajului american "cârtiţele", agenţii infiltraţi mai alesîn forţele armate, în NASA, dar chiar şi în CIA, precum HaroldNicholson (fost şef al biroului CIA din România la începutulanilor '90), ofiţerul cu gradul cel mai înalt care a fost arestatpentru spionaj în favoarea Federaţiei Ruse.

Federaţia Rusă

Urmaşul "Primului Directorat" din KGB este Serviciul deInformaţii Externe al Federaţiei Ruse (FSB), înfiinţat în 1991 şireorganizat în timpul preşedenţiei lui Vladimir Putin, el însuşifost agent de informaţii în Germania. Deşi, la modul declarativ,FSB se dezice de activităţi de spionaj în alte ţări, mărturiiprovenite chiar din interiorul acestei agenţii afirmă că, împreunăcu GRU, operează împotriva Statelor Unite într-un mod multmai activ decât în timpul celor mai "fierbinţi" zile ale Războiuluirece. Semnificativ în acest sens este cazul celor 10 spioni ruşi,între care o "urmaşă" a lui Mata Hari, frumoasa Anna Chapman, careacţionau sub acoperire în SUA.

Cazuri mai mult sau mai puţinereale

Periodic, contraspionajul rus face publice cazuri de spionajîmpotriva Federaţiei Ruse, unele reale, altele având scoppropagandistic. Astfel, în 2006, o serie de diplomaţi de rang înaltai Ambasadei Marii Britanii la Moscova au fost acuzaţi că ar fiefectuat acţiuni de spionaj, recurgând la o tehnologie detransmitere de date sofisticată, care l-ar face gelos şi pe JamesBond.

Marea Britanie

În legătură cu James Bond, este de remarcat că MI5 şi MI6 nu aumai fost atât de active în domeniul spionajului precum se afirmă încărţile lui Fleming. Din contra, serviciile de informaţii britanicesunt preocupate, în special, de anihilarea agenţilor străini. În2009, unele agenţii de presă au publicat informaţia conform căreianu mai puţin de 20 de ţări spionează intens Marea Britanie, între care şi uniidintre aliaţi, Germania şi Franţa.

Franţa

Serviciul de informaţii francez, DGSE, s-a angajat, în perioadacontemporană, în acţiuni de mai mică anvergură în diferite puncteale globului, dar, ca să cităm "telegramele" (termenul de"cablograme" este folosit impropriu) Wikileaks, Franţa ar ficel mai activ stat european în spionajulindustrial. În acelaşi domeniu, această ţară ar fi şi o"ţintă", dacă este să amintim de cazul managerilor de la uzineleRenault care ar fi spionat pentru alte ţări, rămas cam "în coadă depeşte"…

Germania

Ca şi în perioada Războiului rece,şi în cea de după căderea "Cortinei de fier", Germania continuă săfie o ţară "asediată" mai ales de "diplomaţii sub acoperire".Astfel, publicaţiile "Die Welt" şi "Fokus" citând surse din OficiulFederal pentru Apărarea Constituţiei, pun în circulaţie informaţiaconform căreia nu mai puţin de 120 din cei 360 de diplomaţi ruşiacreditaţi în această ţară lucrează pentru Serviciul de InformatiiExterne al Rusiei, Serviciul Federal de Securitate sau GRU,Serviciul de informaţii militare. Având în vedere aceastăinformaţie, se afirmă că Rusia menţine în Germania cea mai densăreţea de spioni din întreaga Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO