Ziarul de Duminică

Diplomatii si spionajul (IV)

Diplomatii si spionajul (IV)

Generalul SS Karl Wolff (dreapta), cu care diplomatul Allen Dulles a purtat tratative secrete

06.07.2007, 19:40 54

"Ucenicia" diplomatica a unui superspion
Desigur, Allen Dulles a ramas in istorie, in primul rand, drept cel dintai director al "Central Intelligence Agency" ("Agentia Centrala de Investigatii") - C.I.A., pe care a condus-o in perioada 1953-1961, dar nu trebuie trecut cu vederea nici faptul ca, in prima parte a carierei sale, deci in perioada interbelica, "superspionul" Allen Dulles a activat in domeniul diplomatic.
Allan Dulles a facut parte dintr-o familie care a dat Statelor Unite personalitati politice de prim rang. Astfel, fratele sau, John Foster Dulles, a fost secretar de stat in timpul presedintiei lui Eisenhower, iar un unchi al sau, Robert Lansing, a fost de asemenea secretar de stat, in perioada presedintiei lui Woodrow Wilson. Se poate aprecia ca diplomatia a fost un domeniu predilect al familiei Dulles, ceea ce probabil l-a facut si pe Allan sa se indrepte catre acesta.
Cariera diplomatica propriu-zisa a lui Allan Dulles a durat aproape un deceniu si i-a oferit posibilitatea sa cunoasca zone si domenii dintre cele mai importante. Dupa ce serveste in calitate de diplomat la misiunile SUA din Viena (1916), Berna (1917), Berlin (1919), Constantinopol (1920), Allan Dulles devine, in 1922, sef al compartimentului Orientul Apropiat din Departamentul de Stat, deci Ministerul de Externe al SUA.
Cariera diplomatica din exterior a lui Allan Dulles continua in 1927 in cadrul delegatiei americane la Conferinta internationala asupra traficului de arme, de la Geneva. Dupa un episod desfasurat in cadrul unui birou juridic, la conducerea caruia se afla si fratele sau John Foster, Allan revine in diplomatie, facand parte din "Consiliul de relatii externe", unde indeplineste si functii de conducere. In aceasta perioada publica studiul Poate America sa ramana neutra?, urmat mai tarziu de alte volume.
In sfarsit, ultimul episod al carierei diplomatice a lui Allan Dulles se desfasoara in perioada 1932-1933, in care reprezinta SUA la Conferinta pentru armament a Ligii Natiunilor.
In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, cariera lui Allan Dulles se desfasoara in domeniul informativ. Fiind incadrat in "Office of Strategic Services" - ("Oficiul de servicii strategice") - OSS, la reprezentanta sa de la Berna. Si aici, pe langa participarea la diferite operatii informative de importanta cruciala in desfasurarea conflagratiei, Allan Dulles reuseste sa penetreze Ministerul de Externe al Germaniei, colaborand cu un diplomat german, Fritz Kolbe, considerat, cum se va vedea, unul dintre cei mai importanti spioni in favoarea Aliatilor din timpul razboiului.
De asemenea, Dulles a fost implicat, in perioada conflagratiei, si in unele demersuri de diplomatie secreta, cum au fost negocierile privind "Operatia Crossword" legata de debarcarea in Italia de sud, purtate cu generalul SS Karl Wolff. Aceste negocieri nu au fost finalizate din pricina protestului URSS ca nu a fost informata de desfasurarea lor.
Este sigur ca aceasta "ucenicie diplomatica" a lui Dulles in perioada interbelica i-a oferit posibilitatea de a se familiariza cu activitatile informative, la dobandirea unei experiente mai mult decat utila posturii sale de "superspion" in calitate de director al CIA, organism ce indeplinea si actiuni contrainformative, inclusiv in domeniul diplomatic.

"Cel mai important spion britanic"
Nu toti diplomatii celui de al Treilea Reich s-au pus in slujba regimului national-socialist. Inca in perioada interbelica, o serie de membrii ai corpului diplomatilor de cariera s-au integrat unei miscari de rezistenta, colaborand cu serviciile de informatii ale Aliatilor.
Cariera diplomatica, dar mai ales cea informativa a baronului Wolfgang Gans Edler Herr zu Putlitz prezinta numeroase meandre, reorientari mai mult decat surprinzatoare. In cele din urma, a sfarsit prin a fi considerat drept "cel mai important spion britanic in perioada premergatoare celui de al Doilea Razboi Mondial".
In 1925, Von Putlitz intra in serviciul diplomatic, indeplinind functii din cele mai importante, intre care de atasat al ambasadei Germaniei in Washington (1928), diplomat la ambasada din Paris, sef al consulatului din Londra (1934-1938) pentru ca apoi sa activeze la misiunea germana din Olanda.
Momentul cel mai important al carierei informative a lui Von Putlitz se petrece in perioada cand s-a aflat la Londra, unde este contactat de serviciul de spionaj englez, cu care va colabora strans in continuare, mai ales in perioada in care a activat in cadrul Ambasadei din Olanda. Probabil ca Von Putlitz detinea o pozitie importanta in spionajul englez de vreme ce, atunci cand Olanda este invadata de armata germana, serviciul de informatii englez (MI 5) trimite un avion care il aduce in Anglia.
Intr-adevar, inca in perioada in care s-a aflat la ambasada de la Londra, von Putlitz, din convingeri ideologice care l-au facut sa devina dusman al national-socialismului, pusese la dispozitia serviciului de informatii britanic informatii pretioase referitoare la planurile de inarmare si de agresiune ale lui Hitler. Unul dintre istoricii spionajului englez, Peter Wright, descrie activitatile informative ale baronului Von Putlitz in Anglia, in cadrul carora colaborase cu Johan von Ustinov, tatal cunoscutului actor Peter Ustinov. Dupa aprecierea autorului amintit, caruia ii apartine si aprecierea din titlul acestui episod, Von Putlitz pusese la dispozitia MI 5 "informatii secrete de o valoare inestimabila".
In tot cazul, ca urmare a activitatilor sale de spionaj, Von Putlitz a fost condamnat la moarte in Germania.
Perioada Conflagratiei a fost destul de... placuta pentru diplomatul-spion Von Putlitz, caci si-o petrece in Jamaica si SUA.
Faptul ca, dupa razboi, Von Putlitz este trecut intr-o anumita "rezerva", il face sa paraseasca Anglia, desi, in 1948, i se acorda cetatenia britanica, deplasandu-se in Germania, Elvetia, Franta. Ulterior, Von Putlitz apare in calitate de martor in procesul de la Nurnberg intentat unor diplomati din Ministerul de Externe german. Desigur, "vechii camarazi" nu il vor uita, acesta fiind probabil motivul pentru care el trece in Germania de Est, in 1952. Desigur, aceasta a doua "evadare" a lui Von Putlitz, care echivala cu o trecere peste "Cortina de Fier" in plin Razboi Rece, a presupus o serie de complicatii, fiind necesar si acordul serviciilor de informatii sovietice. Se pare ca unul dintre motivele acestei hotarari a lui a fost intentia de a contribui la reunificarea unei Germanii denazificate si demilitarizate, dar, si din acest punct de vedere, traieste o deziluzie, ca si alti "colegi" ai sai, spioni care sperasera sa gaseasca dincolo de "Cortina de Fier" materializarea idealurilor pentru care riscasera.

Un caz de "spionaj diplomatic" la... Constanta
In perioada in care am indeplinit functia de atasat cultural al Ambasadei Romaniei la Bonn, am avut ocazia sa il cunosc pe Rolf Push care, in perioada 1937-1940, fusese atasat al Legatiei Germaniei la Bucuresti. Cu aceasta ocazie, fostul diplomat german mi-a incredintat manuscrisul memoriilor sale intitulate "Anii frumosi si mai putin frumosi ai unui fost adversar in razboi". Intr-adevar, Push traise "ani frumosi" la Bucuresti, in perioada in care Romania nu intrase in razboi alaturi de Germania, avand posibilitatea sa guste farmecul "micului Paris" si sa cunoasca o serie de personalitati ale elitei politice si culturale romanesti, dar sa si desfasoare unele activitati informative.
In momentul izbucnirii razboiului germano-polon, Legatia Germaniei la Bucuresti apreciaza ca, desi isi declarase neutralitatea, nu era de asteptat ca Romania sa o respecte integral. De aceea, Push este trimis la Constanta pentru a observa daca, in port, se afla vase care transporta trupe dinspre sau inspre Polonia. Are posibilitatea sa observe o serie de vase engleze, care aveau tunuri si alt armament la bord, ceea ce ii comunica sefului misiunii diplomatice germane, Fabricius. In ultima instanta, nu se poate stabili "o miscare de trupe", deci ca Romania nu si-ar fi respectat neutralitatea. Incearca sa fotografieze in port si este arestat, fiind eliberat dupa ce preda filmul. Avand in vedere ca Legatia engleza semnalase cazul, Pusch e admonestat serios la intoarcerea in Bucuresti de catre seful misiunii, Fabricius, tocmai pentru ca... isi depasise atributiile diplomatice.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO