Ziarul de Duminică

Diplomatii si spionajul (XII)

Diplomatii si spionajul (XII)

Un paradox: dupa ce la Helsinki a fost semnat, in 1975, Actul final care consemna infiintarea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, capitala Finlandei a ramas, si dupa incheierea Razboiului Rece, un centru al "spionajului diplomatic"

31.08.2007, 13:41 148

"Razboiul Rece diplomatic" continua?
Dupa disparitia "Cortinei de Fier" si incetarea "Razboiului Rece" era de asteptat ca diplomatia sa intre pe cursul sau normal, sa isi recastige transparenta si sa revina la vocatia sa de "canal de comunicare" intre state, deci sa iasa cu totul din incidenta sa cu spionajul. Dar oare a avut loc o asemenea "schimbare la fata"? O serie de diplomati prestigiosi si experti avizati sunt tentati sa dea un raspuns negativ la aceasta intrebare.
Intr-adevar, in perioada de dupa 1990 si pana in ziua de astazi, nu numai ca "spionajul diplomatic" nu a disparut, ci, in noile contexte politice, a luat chiar forme noi, au avut loc regrupari de forte, vechii dusmani au devenit prieteni, iar vechii prieteni au ajuns pe pozitii adverse. Se poate afirma ca diplomatia a ramas unul dintre putinele domenii in care, chiar dupa incetarea Razboiului Rece, se mai desfasoara actiuni informative, astfel incat "agentii legali" raman la mare pret.
Existenta unor cazuri de "spionaj diplomatic" este atestata in presa mondiala care aproape zilnic face cunoscute noi cazuri de acest fel, astfel incat putem propune cititorilor nostri...

O cronologie deschisa
...A cazurilor de "spionaj diplomatic", incepand chiar cu perioada de dupa incheierea "Razboiului Rece", insotita de aparitia unor noi "dosare", dintre care cele mai multe raman deschise...

1995: In cursul acestui an, o serie de ziare se refera la activitatea de spionaj a 23 de diplomati rusi pentru Serviciul de informatii militare GRU.
10 martie 1997: Revista Der Spiegel face cunoscuta demascarea si expulzarea unui diplomat american care incercase sa obtina de la functionari ai Ministerului Economiei din Germania informatii despre proiecte din domeniul "tehnicii de varf".
6 noiembrie 1997: Agentia World News informeaza despre arestarea unui agent CIA in Austria, pentru ca interceptase convorbirile telefonice ale Ambasadei Coreii de Nord.
6 aprilie 1998: Ministerul de Externe al Romaniei dezminte, inca o data, acuzatiile aduse Ambasadei din Bonn de catre agentia germana de presa DPA conform careia aceasta ar fi desfasurat activitati informative. Asemenea acuzatii fusesera aduse si ambasadelor Poloniei si Rusiei.
7 august 1998: Ambasada SUA din Nairobi (Kenya) este tinta unui atac desfasurat de organizatia din Afganistan a retelei al-Quaida, condusa de Usama bin Laden.
30 noiembrie 1999: Ministrul de Externe al Federatiei Ruse, Igor Ivanov, adreseaza o nota de protest Ambasadei SUA in legatura cu activitati de spionaj desfasurate de diplomatul Cheryl Leberknight, cerand ca acesta sa paraseasca Rusia cat mai curand posibil; se exprima speranta ca acest incident va afecta relatiile dintre Rusia si SUA.
23 ianuarie 2000: Ministerul de Externe al Federatiei Ruse isi anunta decizia de a expulza mai multi diplomati polonezi ca raspuns la intentia Poloniei de a expulza noua diplomati rusi pentru activitati de spionaj. Moscova anunta "masuri dure" in acest caz fara precedent in relatiile dintre cele doua tari dupa 1990.
20 februarie 2000: Departamentul de Stat al SUA anunta expulzarea unui diplomat cubanez pentru actiuni de spionaj.
13 iunie 2000: Ziarele fac cunoscuta condamnarea lui Olli Mattila, functionar din MAE finlandez, pentru furnizarea de documente Ambasadei Rusiei, referitoare la politica in domeniul comercial, unele dintre acestea provenind de la institutii ale UE, intre 1997 si 1998.
23 martie 2001: Rusia solicita expulzarea a patru diplomati americani, prima masura dupa decizia SUA de a trimite acasa 50 de reprezentanti ai misiunii de la Washington banuiti de spionaj. "Valul de expulzari" a fost provocat de descoperirea "cartitei" Robert Hanssen, agent FBI, care spionase pentru rusi, inca din anii '80.
Martie 2002: Acuzat de activitati de spionaj, un diplomat al Statelor Unite la Belgrad este nevoit sa paraseasca tara, ceea ce provoaca o criza intre cele doua state.
10 aprilie 2002: Agentia de presa Interfax anunta ca serviciul rus de contrainformatii a reusit recent sa demanteleze o retea americana de spionaj care incerca sa culeaga date despre instalatii militare ultrasecrete.
7 noiembrie 2002: Mohammad Abdulrazak, consulul Irakului la Bucuresti, a fost obligat sa paraseasca Romania pentru implicarea sa in sprijinirea unor retele teroriste. Demascarea sa a fost rezultatul colaborarii dintre SRI, SIE si serviciile de spionaj occidentale.
10 martie 2003: Ministerul de Externe al Romaniei a declarat ca cinci diplomati irakieni au fost expulzati pentru "activitati incompatibile cu statutul lor", formula de obicei utilizata pentru spionaj.
13 mai 2003: Departamentul de Stat al SUA anunta expulzarea a 14 diplomati cubanezi pentru spionaj; sapte dintre ei activau la ONU.
20 iunie 2004: Ministrul de externe al Bulgariei, Solomon Pasi, si ministrul de finante, Milan Velcev, au fost acuzati de spionaj de catre procuratura militara. Motivul acuzarii este afacerea incheiata cu o firma israeliana pentru realizarea retelei de comunicare secreta dintre reprezentantele diplomatice ale Bulgariei in strainatate.
25 septembrie 2004: Presa informeaza despre arestarea lui Donald W. Keyser, functionar in Departamentul de Stat american, sub acuzatia ca a tainuit o calatorie in Taiwan si ca a transmis documente agentilor de informatii din aceasta tara.
14 februarie 2005: Agentia "AFP" anunta ca serviciile de contraspionaj norvegian si suedez au demascat doi diplomati ai ambasadei ruse din Norvegia, expulzati sub acuzatia de spionaj.
25 noiembrie 2005: Cotidianul finlandez Helsingin Sanomat sustine ca in capitala Finlandei sunt activi 50 de spioni straini, dintre care 30 lucreaza pentru Moscova. Ziarul finlandez remarca o revenire a spionajului rusesc si chiar o depasire a nivelului din perioada Razboiului Rece. Restul de 20 de agenti se pare ca lucreaza pentru China, SUA si diverse state europene.
Decembrie 2005: Potrivit revistei Der Spiegel, consulul Federatiei Ruse la Hamburg, Alexander Kuzmin, este expulzat deoarece a incercat "sa cumpere secrete militare".
24 ianuarie 2006: O serie de diplomati de rang inalt ai Ambasadei Marii Britanii la Moscova au fost acuzati ca ar fi efectuat actiuni de spionaj, recurgand la o tehnologie de transmitere de date extrem de sofisticata, prezentata si de televiziunea rusa. De asemenea, serviciul de informatii rus FSB sustine ca mai multi oficiali britanici ar fi oferit sume importante de bani unor organizatii nonguvernamentale ruse (ONG) care au criticat in repetate randuri regimul. Autoritatile britanice resping acuzatiile.
3 februarie 2006: Venezuela a anuntat expulzarea atasatului militar al Ambasadei SUA pentru activitati de spionaj.
8 februarie 2006: Serviciul de Securitate din Belarus a declarat ca Ambasada poloneza de la Minsk a devenit centrul unei retele de spionaj a serviciilor secrete straine.
15 martie 2006: Autoritatile cubaneze acuza un diplomat ceh ca ar fi spionat pentru SUA.
21 iunie 2006: Un fost diplomat al Ambasadei Irakului la Bucuresti, expulzat in urma cu trei ani de autoritatile romane, a fost retinut la Bacau.
30 iunie 2006: Presa iraniana anunta ca o serie de deputati au cerut deschiderea unei anchete privind activitatile de "spionaj" ale Ambasadei Canadei la Teheran.
13 ianuarie 2007: Ambasada Statelor Unite din Atena este tinta unui atac cu lansator de grenade, revendicat de gruparea "Lupta Revolutionara".
20 februarie 2007: Polonia si-a rechemat ambasadorul din Austria, pentru discutii, dupa ce un raport oficial l-a identificat pe diplomat drept colaborator al unei agentii de spionaj dezmembrate recent, acuzata de guvernul de la Varsovia ca lucra pentru Rusia. Potrivit unui raport de activitate al fostului serviciu de informatii militare WSI, o serie de ambasadori si atasati militari ar fi desfasurat actiuni de spionaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO