Ziarul de Duminică

Dispăruta insulă fără hoţi/ de Stelian Ţurlea

Dispăruta insulă fără hoţi/ de Stelian Ţurlea

Dispăruta insulă fără hoţi/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

30.03.2011, 23:16 94

Marian Ţuţui

Ada-Kaleh sau Orientul scufundat

Noi Media Print

Un superb album apărut cu spijinul Administraţiei FonduluiCultural Naţional, cu fotografii care îi aparţin tot autoruluiMarian Ţuţui.

Puţini mai ştiu azi ceva despre Insula Ada-Kaleh, de aproape doikm lungime şi câteva sute de metri lăţime, aflată în mijloculDunării, la intrarea în ţară, insulă acoperită de ape în 1969, cânds-a construit lacul de acumulare a Hidrocentralei Porţile de FierI.

Albumul este mai mult decât binevenit. El cuprinde istoriculinsulei aflate la 4 km de Orşova şi la 18 km de Drobeta TurnuSeverin. A aparţinut pe rând bulgarilor, sârbilor, turcilor,maghiarilor, românilor.

Era locuită în majoritate de turci. Au scris despre ea călătoriai multor neamuri, s-au realizat aici mai multe filme artistice saudocumentare. Există numeroase legende frumoase despre insulă, ca şimai multe cântece, pe care autorul le aminteşte, aşa cum aminteştecă pe această insulă niciodată uşile nu se încuiau, neexistândhoţi, care n-aveau unde să fugă.

Există un proiect ca pe insula Şimian să fie recreată toatăatmosfera de pe Ada-Kaleh, dar e greu de spus dacă şi când va firealizat acest lucru. Albumul de peste 200 de pagini cuprinde ocantitate impresionantă de fotografii de arhivă, imagini dininsulă, dinaintea inundării şi imagini din filmele realizateaici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24