Ziarul de Duminică

Doctor Death la CBS

Doctor Death la CBS
25.07.2008, 20:16 31

In noiembrie 1998, faimoasa televiziune CBS, cea care transmisese americanilor in direct asasinarea presedintelui Kennedy, aselenizarea, venirea Beatles-ilor pe continentul nou si alte evenimente-simbol, de o importanta coplesitoare pentru cetatenii Statelor Unite si nu numai, gaseste cu cale sa transmita nici mai mult nici mai putin decat o moarte live la o ora de maxima audienta.

Macinate de lupta pentru concurenta, toate televiziunile lumii au trecut treptat la preluarea unor formate care sa asigure audienta, de la reality-show-uri pana la filmarea victimelor cataclismelor naturale, difuzand imagini din ce in ce mai socante ale suferintei umane in toate formele ei, de la degradare pana la extinctie. Chiar televiziunile foarte serioase au facut acest compromis. Astfel, CBS difuzeaza intr-o zi obisnuita de noiembrie, in faimoasa emisiune "60 de minute", una dintre primele 10 emisiuni din Statele Unite, o eutanasie in direct. Jack Kevorkian, un doctor care va fi denumit dupa aceea "Doctor Death", inregistrase pe o banda video ultimele minute de viata ale lui Thomas Youk de 52 de ani, un pacient atins de maladia Lou Gehrig (sau a lui Charcot - un tip de scleroza), pe care il ajutase sa se sinucida, in septembrie, acelasi an. In ce consta ajutorul sau, de fapt? Doctorul beneficia de un mecanism prin care pacientul isi injecta singur substanta letala intr-un recipient care apoi se varsa in vene sau inhala un gaz printr-o masca speciala. In cazul lui Youk, moartea survenise in urma a trei injectii letale. Caseta a ajuns la CBS cu consimtamantul si la propunerea lui Kevorkian. Imediat, medicul a fost acuzat de moarte cu premeditare, iar scandalul a crescut, culminand cu condamnarea lui in aprilie, anul urmator, la 8 ani de inchisoare, dupa ce initial se propusesera intre 10 si 25 de ani. Doctorul a marturisit apoi ca ajutase sa moara, incepand cu 1990, in jur de 130 de persoane care sufereau de afectiuni incurabile si care-i cerusera asistenta. Alesese sa le faca injectia letala in virtutea celui de al 14-lea amendament din Constitutia americana, care spune ca "orice om sanatos psihic este liber sa aleaga o moarte umana si demna". Si-a intitulat actiunile "razboi impotriva suferintei", uitand sa specifice ca statul american ii ridicase dreptul sa mai practice medicina in urma unui scandal tot de acest tip, cu un pacient mai vechi de al sau pe care il asistase de asemenea sa se sinucida, desi acest lucru este interzis in Statele Unite. La proces, nevasta lui Thomas Youk a pledat in favoarea doctorului, spunand ca acesta l-a ajutat pe sotul sau sa-si curme suferinta si ca deci nu este un criminal.
Dupa difuzarea casetei video in emisiunea CBS la care se uitasera in jur de 50 de milioane de telespectatori, eutanasia a ocupat un loc central in dezbaterile publice. Zi dupa zi, jurnalistii propuneau aceasta tema cu implicatiile sale etice. Se punea intrebarea "Eu as alege asa ceva pentru mine?". "Da, absolut - spune Mike Wallace de la CBS pentru New York Times. Problema este de a sti daca in aceleasi conditii as alege sa ma asiste un necunoscut sau un prieten medic care ma cunoaste si caruia sa-i pot spune: "gata, e de ajuns, curma-mi suferinta!". Asociatia medicilor americani a intervenit la un moment dat denuntandu-l pe doctorul Kevorkian ca pe "un fanatic care ucide o fiinta umana pentru a-si urma propriile interese si care are un gust pronuntat pentru martiraj". Biserica catolica intervine la randul ei, spunand ca actiunea doctorului este o incercare de a face eutanasia acceptabila din punct de vedere cultural, ca in cazul avortului, si reproseaza CBS ca a sprijinit aceasta campanie de influentare a opiniei publice.
Doar statul Oregon acceptase (anterior povestii lui Kevorkian, in 1997) o lege care sa autorizeze suicidul asistat medical si numai in cazuri foarte clare. Mai mult de 300 de persoane au fost eutanasiate de atunci in acest stat in conditii controlate si chiar daca alte propuneri legislative au fost respinse pentru alte state, Pew Research Center, un institut de cercetare, a dat publicitatii un raport in 2006 prin care se arata ca cetatenii americani au pareri impartite asupra acestei probleme. Desi 84% considera ca un pacient are dreptul sa refuze un tratament care il mentine in viata, doar 45% se pronunta clar in favoarea dreptului medicilor de a ajuta la eutanasierea pacientilor.
In 2007, la 79 de ani, Kevorkian a iesit din inchisoare spunand ca "e minunat sa fii liber", dar ca efortul sau in favoarea eutanasiei nu se va opri aici si ca are de gand sa lupte atat cat va putea pentru o schimbare legislativa care sa permita legiferarea mortii asistate.
La scurt timp dupa difuzarea casetei, acelasi New York Times acuza: "CBS a mers dincolo de datoria de a informa si s-a facut complicele unei morti puse in scena pentru filmare. In felul acesta, 60 de minute a facut un pas in plus spre cea mai primitiva si cea mai putin costisitoare forma de televiziune - tele-verite -, in care viata nu foloseste decat ca materie prima pentru spectacolul televizat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO