Ziarul de Duminică

Două orchestre pe aceeaşi scenă/ de Oltea Şerban-Pârâu

Două orchestre pe aceeaşi scenă/ de Oltea Şerban-Pârâu

Două orchestre pe aceeaşi scenă/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban

29.03.2011, 23:11 67

Aducerea unei orchestre simfonice din Republica Moldova pe oscenă de concert importantă din Bucureşti reprezintă un evenimentîn sine.

Contactele culturale la acest nivel sunt foarte rare şi presupunsincronizarea unor angrenaje administrative şi financiare dejavestite pentru dulcele lor spirit balcanic. De aceea nu trebuie săne mire că, deşi înfiinţată încă din anul 1989, Orchestra Simfonică"Teleradio" Moldova a mai concertat la Bucureşti doar o dată, înurmă cu 20 de ani.

De această dată, din fericire, putem vorbi nu doar despre uneveniment artistic ci şi despre unul mediatic, deoarece concertul afost transmis în direct pe posturile Radio România Cultural,Muzical, Iaşi şi Radio Moldova, dar şi de TVR Cultural şi TeleradioMoldova, în organizarea Radio România în colaborare cuDepartamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Compania Publică«Teleradio Moldova», coproducător fiind TVR Cultural.

Orchestra din Chişinău, dirijată de fondatorul ei, dirijorulGheorghe Mustea, a oferit publicului bucureştean un program care aînceput cu Dacofonia nr. 1 de Tudor Chiriac şi a continuatcu Rapsodia I de Enescu, Concertul nr. 2 pentruorchestră de Gheorghe Mustea dedicat lui George Enescu şi s-aîncheiat cu Simfonia a VII-a de Beethoven.

S-a cântat, aşa cum era de aşteptat, sub semnul uneiemoţii altminteri fireşti, care ar putea câştiga pe viitor înaltitudine estetică dacă acest tip de contacte ar fi mai frecvente.Ceea ce a făcut însă cu adevărat unic acest concert a fost - înpremieră absolută - prezenţa pe scenă a orchestrei invitate alăturide Orchestra Naţională Radio pentru a interpreta Rapsodia românănr. 1 în la major de George Enescu. Această combinaţie aconferit şi o sonoritate neobişnuită acestui opus care - graţie şiviziunii dirijorale cu tempo-uri mai lente - a arătat publiculuibucureştean o altă posibilă faţetă a lucrării.

Chiar dacă este considerabil mai tânără decât partenera ei carea sărbătorit acum trei ani 8 decenii de la înfiinţare, OrchestraSimfonică "Teleradio" Moldova reprezintă deja un reper culturalstabil, cu o meritorie activitate concertistică şi în afaragraniţelor Republicii Moldova.

Acest concert va rămâne un reper atât pentru muzicienii de pescenă, cât şi pentru publicul prezent în sală, iar o revenire maifrecventă este de dorit pentru toţi.

OLTEA ŞERBAN-PARAU(n. 12 martie 1969)este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef alpostului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7ani postul particular Radio Romantic.Semnează încontinuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şiAdevărul literar.Activitatea ei publicisticăcuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radioşi numeroase emisiuni şi apariţii TV.Este semnataratraducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentruLarousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cusecţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membrăa Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiulpentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţionalal Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică alUniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO