Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL / Ce comori ascunde Palatul Regal

EVENIMENT EDITORIAL / Ce comori ascunde Palatul Regal

In imagini: 1. Coperta volumului; 2-7. Instantanee de la lansarea care a avut loc la Banca Nationala a Romaniei pe 14 decembrie: guvernatorul BNR, acad. Mugur Isarescu; arh Peter Derer; Dan C.Mihailescu; Stelian Turlea; Nicolae St. Noica

21.12.2009, 16:01 64

Cu cateva decenii inaintea Unirii Principatelor, statul acumparat casa boierului Dinicu Golescu, situata pe PodulMogosoaiei, aproape de limita de nord a orasului, si atransformat-o in resedinta domneasca. Aici au locuit atat primuldomn de dupa Unire, Alexandru Ioan Cuza, cat si principele Carol,care a renovat palatul indata dupa ce s-a proclamat rege, in 1871,transformandu-l intr-o resedinta convenabila pentru un sef destat.
In 1881, Carol I cerea parlamentului o lege de autorizare aguvernului sa construiasca edificii publice, care, alaturateinstitutiilor nou-create, aduceau Romania in modernitate.
In cele doua trei decenii de dupa promulgarea acestei legi s-auconstruit: Banca Nationala, Palatul Justitiei, CEC-ul, AteneulRoman, Palatul Postelor, Bursa, Scoala Nationala de Poduri siSosele, Scoala Veterinara si multe altele. Arhitectii, intocmai cala Palatul Regal, erau francezi si romani scoliti in Franta. Toatecladirile concepute de ei si ridicate de antreprenori romaniaproape in totalitate dainuie si astazi ca simboluri ale unei epocide dezvoltare a tarii.
Profesorul Nicolae St. Noica a scotocit in arhive, a scos la luminadocumente, a rasfoit memorii rare, a scanat schite si planuriarhitecturale si a scris istoria nestiuta de marele public aacestei cladiri refacute de doua ori in timp, o data dupa un mareincendiu petrecut in decembrie 1927.
Istoriei zbuciumate a Palatului, profesorul Noica ii adaugaportretele arhitectilor, constructorilor si antreprenorilor care aucontribuit la inaltarea acestuia (Paul Gottereau, Nicolae Cerkez,Nicolae Nenciulescu, Emil Prager, Elie Radu, Stefan Mirea sialtii), iar arhitectul Peter Derer ii alatura o privire competentaasupra arhitecturii in sine - "un palat care, prin eclectismul sau,reflecta relativ fidel conditiile culturale, economice si tehniceale perioadei in care a fost realizat".
Albumul este o admirabila carte de invatatura, dar si o opera dearta prin sine insusi: multe dintre fotografiile de arhiva sauactuale dezvaluie pentru prima oara cititorului si iubitorului defrumos comorile ascunse de arhitecura acestui palat.

*) Nicolae St.Noica, Palatul Regal (Muzeul National de Artaal Romaniei), Editura Cadmos. Cu colaborarea arhitectului PeterDerer. Cuvant inainte de acad. Mugur Isarescu. Editie ingrijita deStelian Turlea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO