Ziarul de Duminică

In cautarea identitatii

In cautarea identitatii

Proiectul Alvaro Siza

01.08.2008, 17:43 109

Realizata de Ordinul Arhitectilor Bucuresti in parteneriat cu Igloo, Anuala de arhitectura (www.anuala.ro) a inclus cateva manifestari de top, intre acestea exceptionala London, Open City realizata de prestigioasa institutie "Design for London", expozitia Alvaro Siza la MNAC (aceasta ramane deschisa pana pe 31 august, si credem ca este prima in Romania a unui laureat al Premiului Pritzker), conferinta lui Roland Halbe Fotografia de arhitectura, conferinta TUB (Transcentral Urban Bucuresti) dedicata spatiului public, happenings si alte proiecte culturale interactive desfasurate de-a lungul intregii strazi Verona, ce duce spre miezul 1900 al orasului, Gradina Icoanei si capodopera lui Mincu, Scoala Centrala. Anuala a acordat premii la toate sectiunile, respectiv arhitectura, design de interior, restaurare, studii si proiecte, carte, fotografie de arhitectura si proiecte de diploma.
Expozitia londoneza s-a remarcat mai intai prin insusi design-ul sau, amestec de naturalete si tehnologie, cocktail-ul perfect pentru a cuceri publicul: cutii de lemn curat, sugerand fara sofisticare case cu acoperis ce includeau proiectii video sau harti cu un graphic design functional, colorat si cu imagini simpatice (cum ar fi redescoperirea traseelor pentru timpul liber si loisir, legate de Tamisa). Obiectul sau, ameliorarea si dezvoltarea spatiilor publice londoneze, orientat spre cetatean si nu spre dezvoltarea unor proiecte mirobolante, era sustinut si de o harta-schema deosebit de interesanta a institutiilor private si publice care au un cuvant de spus in dezvoltarile legate de Londra. Singurul aspect neclar al acesteia era insa echivalenta pe care parea ca o stabileste intre ponderea, de exemplu, a "English Heritage", "Bicyclist Society", "Developers" si "Mayor of London"...
La sectiunea de fotografie de arhitectura am remarcat lucrarea arhitectului Cosmin Pop Casa de la Gorj, mester anonim, sfarsitul sec. XIX. Din pacate, nenominalizata pentru premiu, aceasta suita da seama de motivele pentru care, vizitandu-ne tara, arhitectura populara romaneasca i-a trezit o vie admiratie unuia din parintii arhitecturii moderne, Le Corbusier. Aceste imagini emotionante contin o identitate remarcabila, ceea ce nu se poate spune despre atatea si atatea proiecte care se vor fana rapid sub presiunea timpului. Am observat cu speranta, printre proiectele de la sectiunea "restaurare", unul condus de arh. Paul Valentin, conf. univ. arh. Hanna Derer si cond. arh. Adrian Botusan, dedicat "Scolii Centrale" - monument istoric ce trebuie restaurat de urgenta - si, la "design de interior", am remarcat acuratetea si spiritul clar care au organizat cu zero efecte facile spatiul de mansarda al unui imobil in str. "Gheorghe Lazar" (arh. Corvin Nicolae Cristian, proiect nominalizat pentru premiu).
"Convingerea ca o constructie nu poate fi plasata pe un loc, ci ca acea constructie trebuie sa creasca din locul ei, este un alt principiu in care cred. Vad arhitectura nu doar ca pe o constructie singura, ci ca pe o constructie in relatie cu ceea ce o inconjoara, fie facut de natura, fie de om. Cred cu putere ca o constructie singulara trebuie sa fie relationata grijuliu cu intregul, in spatiul exterior pe care il creeaza. ...Asta nu inseamna ca trebuie sa sucombe total in favoarea mediului inconjurator. Orice arhitectura trebuie sa-si tina fruntea sus. Dar trebuie gasita o cale de a uni intregul, pentru ca intregul mediu inconjurator este mai important decat constructia singulara." Aceste principii ale lui Eero Saarinen vor fi poate, in viitor, parte din demersul scolii de arhitectura romanesti in aventura de cautare a identitatii proprii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO