Ziarul de Duminică

Incendiu la Veneţia

Incendiu la Veneţia

Autor: Daniel Nicolescu

09.09.2010, 23:34 19

Licitaţiile internaţionale îşi revin din marasmul anului2009
După 18 luni de atmosferă posomorâtă, detatonări sterile şi de lipsă de orizont, vânzările publice de artăau prins iar culoare în obraji. Cu precădere la Londra, la New Yorkşi în China. Primul semestru al lui 2010 a marcat, dacă vă maiamintiţi, două recorduri absolute: un ulei al lui Picasso şi unbronz al lui Giacometti au depăşit suta de milioane de euro. Iarvânzările cu sume de 8 cifre au continuat: un portret al lui Monnetşi o vedută romană a lui Turner au dereglat abacurile negustorilor.La New York, marile vânzări au raportat un total de 1,1 miliarde dedolari în luna mai, iar la Londra - 395 de milioane de liresterline. Chiar dacă nu au fost egalate cotele anilor 2007 şi 2008,sumele amintite reprezintă triplul vânzărilor din 2009. Câtpriveşte profitabilitatea, lucrurile stau iarăşi pe roze:auctioner-ul Sotheby's afişa anul trecut o pierdere semestrială de22 de milioane de dolari, în timp ce, în 2010, a izbutit, până înprezent, să realizeze un beneficiu de 84 de milioane de dolari. Labursă, o acţiune a aceleiaşi societăţi a ajuns în august la 31,6dolari, după ce, în februarie 2009, se afla în groapă: 6,71 dolariper acţiune (trebuie menţionat şi recordul istoric de 54 de dolariîn octombrie 2007). Perspectivele europene nu sunt încă la fel deoptimiste precum în alte colţuri ale lumii (în ciuda uriaşului scoral licitaţiei de la Paris YSL-Pierre Bergé, - foto 1). În SUA,bunăoară, viitorul, ca şi prezentul, sună bine, pentru că mariicolecţionari au început din nou să vândă, după ce norii sumbruluiclimat psihologic din 2009 îi făcuseră să se ascundă, temători,printre comorile personale. Numărul de averi impresionante dar şiconvingerea că aurul nu mai este refugiul nr. 1 al lumii noastre dejos (concurat fiind de valorile sigure precum Picasso, Modigliani,Giacometti), au făcut ca vânzările-cumpărările la licitaţiileamericane să atingă niveluri-record. Asta în condiţiile în careneîncrederea în negustorii de artă (urmăriţi în justiţie pentru totmai multe cazuri de fraudă, potrivit Wall Street Journal) ar fitrebuit să sugrume această tendinţă. Tot aşa, în Asia, casele delicitaţie lucrează la foc continuu, fiind alimentate de creştereanumărului de multimilionari locali şi de dorinţa acestora de a-şiconstitui un patrimoniu. Potrivit ultimului raport al CVV (Conseildes Ventes Volontaires din Franţa), 7 din primele 15 case delicitaţie ale lumii sunt chinezeşti (chiar dacă cifrele lor deafaceri, cumulate, ajung de-abia la jumătatea cifrei de afaceri acasei Christie's).

Un nou indiciu ar putea duce la descoperirea Comorii dechihlimbar
E aproape o legendă. "Salonul de chihlimbar" este o încăpere înîntregime acoperită cu lambriuri sculptate în chihlimbar autentic,cu mozaicuri florentine încrustate cu pietre preţioase, cu aur şioglinzi. El a fost oferit în anul 1716 de către regele Prusieiţarului Petru cel Mare. Acesta din urmă l-a adus la SanktPetersburg şi l-a instalat în Palatul Ecaterina. În 1941, trupelegermane l-au demontat şi l-au transferat, pe bucăţi, în palatulregilor prusaci din Koenigsberg (actualul Kaliningrad rusesc). În1945, minunea de ambră este dată dispărută. Doar două elementedecorative aparţinând ansamblului au mai fost găsite, în Germania,în 1997; ambele au fost restituite Rusiei. În 2003, identificareaunor planuri ale camerei în Palatul Ecaterina a făcut posibilăreconstituirea ei (foto 2). Din 1945 încoace, numeroşi cercetătorişi istorici au pornit pe urmele comorii, însă Indiana Jones se lasăîncă aşteptat. Potrivit celor mai multe teorii, camera, fragmentatăşi vârâtă în lăzi, s-ar afla în continuare în subsolul (încănedistrus şi neexplorat în întregime) al palatului din Kaliningrad,edificiu dărâmat în 1968 de către Brejnev. La sfârşitul luniiaugust, a precizat Avenir Osyanov (unul dintre responsabilii pentrupatrimoniul regiunii Kaliningrad) pentru agenţia Ria Novosti, afost descoperită o plăcuţă de metal pe care stă scrijelit "Comoarade chihlimbar", lucru care îi dă speranţe că, în curând, vor fidescoperite şi alte indicii. Plăcuţa ar fi fost pierdută în timpulunui transport al cuferelor din castel în subsolurileacestuia.
Ansamblul de chihlimbar ar cântări circa 6 tone şi este estimat lao sumă de aproximativ 170 de milioane de euro.

Cum se stinge un Tiţian
Un important tablou al maestrului renascentist Tiziano Vecellio,intitulat "David şi Goliat" (pictat între 1542-1544, foto 3), caredecora tavanul uneia dintre cele mai spectaculoase arhitecturalbiserici ale Veneţiei, Santa Maria della Salute, a fost parţialdeteriorat de apă (cum altfel la Veneţia?). Nu apa invazivă acanalelor, ci aceea a pompierilor, veniţi să stingă un incediudeclanşat în preajma locaşului, pe data de 29 august. VittorioSgarbi, directorul muzeelor oraşului, a declarat că apapompieristică s-a infiltrat prin plafon şi, după ce a venit de hacflăcărilor, a atacat şi nobila pânză a lui Tiţian. În momentul defaţă, în biserică au fost amplasate nişte eşafodaje menite săconstate starea de "sănătate" a altor două pânze ale maestrului,aflate în preajma lui "David şi Goliat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO