Ziarul de Duminică

Insemnari fara insemnatate

22.08.2008, 16:43 51

Autorul se aseaza pe sine, ca autor de jurnal, in rand cu Titu Maiorescu, Tolstoi, Jules Renard, Julien Green, Pasternak, Schiller, Goethe, John Keats, Emily Dickinson.

Volumul Clipe de viata de Mihai Munteanu (Botosani, Ed. Quadrat, 2008) cuprinde "insemnarile zilnice ale unui dascal de tara - 1970-1977" (acesta este de altfel subtitlul cartii). In Prefata, autorul se asaza pe sine, ca autor de jurnal, in rand cu Titu Maiorescu, Tolstoi, Jules Renard, Julien Green, Pasternak, Schiller, Goethe, John Keats, Emily Dickinson s.a. si explica in ce consta asemanarea dintre insemnarile lui si cele ale personalitatilor mentionate: "Toate aceste marturisiri personale, reflectii cu accent subiectiv sunt felii de viata traite autentic, fara zorzoane funambulesti".
Ce simplu ar fi sa ajungi o celebritate povestind in scris ce faci in fiecare zi, fara "zorzoane funambulesti"! Numai ca in realitate lucrurile stau altfel. Insemnarile zilnice ale lui Titu Maiorescu, redactate intr-un stil sobru, au o imensa valoare documentara. Ele contin informatii in legatura cu un om care a contribuit la modernizarea culturii romanesti (Titu Maiorescu) si cu mari scriitori contemporani cu el (Eminescu, Caragiale s.a.). Jurnalul lui Tolstoi ofera imaginea grandioasa, ca a unei mari in furtuna (pentru a-l parafraza pe Victor Hugo), a framantarilor din mintea unuia dintre cei mai importanti scriitori ai lumii. Reflectiile lui Jules Renard, departe de a fi "felii de viata", seamana mai curand cu un foc de artificii, datorita ironiei subtiri, paradoxurilor si neasteptatelor intorsaturi de fraza.
Nimic din toate acestea in insemnarile lui Mihai Munteanu. Autorul are o biografie de om obisnuit, astfel incat nu intereseaza pe nimeni la ce ora s-a trezit intr-o anumita zi sau cati bani a dat pe un litru de lapte.
Totodata, scrisul sau simplist, previzibil, nu reuseste sa seduca prin el insusi, ca un spectacol stilistic. Dar chiar si lipsit de atuuri, Mihai Munteanu s-ar fi salvat de la banalitate daca ar fi stiut sa vada in viata de fiecare zi acel ceva care ilumineaza cate un moment si il face de neuitat (asa cum vede, ca autor de jurnale, Valeriu Cristea). Foarte rare sunt aceste sclipiri de sens. De cele mai multe ori "dascalul de tara" noteaza constiincios fapte anodine care n-au relevanta decat pentru el sau membrii familiei lui:
"Vineri, 15 august 1975
Cei de la Vorniceni nu ne vin la hram. Sora Maria e la spital la Iasi. Badica Vasile s-a dus la ea, s-o felicite de ziua ei. Mitruta, ginerele, e cu vitele. Marita pazeste casa parintilor. Mitruta, nepotul, a fost pe la cei din deal, dar a plecat repede acasa."
De ce i-ar pasiona pe cititori ideea ca un Mitruta ii este autorului ginere, iar alt Mitruta - nepot?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO