Ziarul de Duminică

Limitele curiozităţii ştiinţifice/ de Tudor Călin Zarojanu

Limitele curiozităţii ştiinţifice/ de Tudor Călin...

Autor: Tudor Calin Zarojanu

09.05.2013, 23:48 266

În cartea sa, „La nord de noi înşine”, Radu Tudoran – cel care îşi schimbase numele ca să nu fie asociat cu fratele său, Geo Bogza... – relatează următoarea scenă: undeva, într-o ţară nordică, Suedia, cred, este invitat să asiste la o operaţie chirurgicală. Extirparea uterului atacat de cancer al unei femei. După opraţie, observă că doi studenţi examinau cu foarte mare atenţie organul rezectat, discutând probabil despre starea acestuia. Interesându-se, află că respectivii CRESCUSERĂ în acel uter, fiind fiii femeii.

Comentariul lui Radu Tudoran – un mare scriitor, azi practic uitat, ca şi alţii de nivelul lui – este categoric şi fără drept de apel: „Există o limită dincolo de care curiozitatea – fie ea şi ştiinţifică – nu se poate justifica”.

Sunt categoric de aceeaşi părere. Am înţeles demult că, dacă medicii s-ar implica emoţional, n-ar mai putea să profeseze, n-ar mai fi utili pacienţilor. Dacă te podidesc lacrimile în faţa unui copil distrus de boală, dacă ţi se taie picioarele, te emoţionezi sau te indignezi de soarta lui – cum să mai iei bisturiul în mână!? Am înţeles, de asemenea, că medicina n-ar fi progresat şi n-ar fi ajuns la miracolele pe care le înfăptuieşte azi fără experimente pe care cu uşurinţă le-ai putea cataloga drept sadice sau nebuneşti, făcute asupra unor animale, oameni şi nu de puţine ori asupra experimentatorului însuşi, care se oferea pe sine drept cobai (excepţională şi cutremurătoare, în acest sens, cartea „Ochi holbaţi şi păr vâlvoi”, de Trevor Norton). Am înţeles, în fine, că „joaca de-a Dumnezeu” a medicinii este inevitabilă, există de când lumea şi trebuie să ne-o asumăm ca atare dacă nu vrem să trăim ca-n epoca de piatră. E departe de-a fi vorba numai de demersurile „la limita moralităţii, viu comentate în ultimii ani (eutanasia asistată, clonarea, ingineria genetică în general), ci – practic – de aproape întrega istorie a medicinii, de la prima amputare până la transplantul de măduvă. Chiar şi o simplă transfuzie de sânge poate fi privită – şi din păcate chiar e privită, de către unii – drept o schimbare a „ordinii lui Dumnezeu”.

Toate acestea le-am înţeles şi le-am acceptat demult. Şi totuşi, există limite. Poţi afla tot ceea ce trebuie să ştii despre cancerul de uter studiind diverse cazuri, dar nu e musai s-o faci cu propria ta mamă! După cum mi s-ar părea sinistru şi de nejustificat să autopsiezi o fiinţă apropiată, fie ea şi pisica sau câinele tău. (La fel de sinistră, în paranteză fie spus, e moda recentă de a-ţi împăia animalul favorit, după moarte).

Morala şi ştiinţa s-au aflat deseori în coliziune, şi nu numai în medicină. Nu întâmplător am ales termenul de „coliziune”, pentru că mă gândesc în primul rând la cercetările din domeniul armelor atomice – al armelor în general, de altfel. E foarte greu să trasezi linia de demarcaţie şi nu voi risca niciodată să dau verdicte. Aşa cum o să mă feresc să pun vreo ştampliă pe copiii care din curiozitate rup aripile insectelor sau desfac în bucăţi un aparat ca să vadă ce are pe dinăuntru şi să înţeleagă cum funcţionează. Înclin să cred că progresul n-ar fi posibil fără asemenea gesturi.

Dar dacă va încerca cineva să-mi invoce curiozitatea ştiinţifică pentru a justifica de ce chinuie un animal cu sistem nervos evoluat, s-ar putea să-l prindă nepregătit vehemenţa reacţiei mele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO