Ziarul de Duminică

Linişte! Se înregistrează!/ de Oltea Şerban-Pârâu

Linişte! Se înregistrează!/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban

07.10.2010, 23:33 46

Orchestra Naţională Radio, Teodora Gheorghiu, Ophélie Galliardşi Shirley Brill - înregistrări în premieră

Atmosfera pare mult mai relaxată ca la concert, toată lumea esteîmbrăcată în civil şi totuşi, până se încep efectiv înregistrările,tensiunea este parcă mai mare. Era aproape imposibil să te apropiide Studioul de Concerte Mihail Jora al Radiodifuziunii în acesteultime săptămâni, toţi cei care păzeau uşile atrăgându-ţi atenţiacă trebuie să fii cu băgare de seamă şi să păşeşti în vârfulpicioarelor, pentru a nu perturba înregistrările.

Industria discografică mondială şi muzicaclasică

Ce este atât de deosebit în aceste înregistrări? Pentru aînţelege, este utilă o privire asupra întregii industriidiscografice specializate în muzica clasică şi asupra situaţieiactuale a acesteia la nivel mondial. În ultimii ani s-a ajuns la osaturaţie a pieţei în privinţa înregistrărilor cu repertoriulbaroc, clasic, romantic şi de secol XX, fie el instrumental sauvocal, titlurile cele mai cunoscute ale genului beneficiind deja desute de variante şi versiuni. În consecinţă, vânzările au stagnat,amatorii de muzică clasică, după ce şi-au înlocuit colecţia deviniluri cu una de CDuri, aflându-se în faţa unor alegeri tot maidificile.
Din acest motiv, în domeniu se mai investeşte fie în supervedete detalia Angelei Gheorghiu, fie într-un repertoriu original sauredescoperit, fie în câţiva tineri aflaţi în ascensiune, ale cărornume se leagă de premii importante la concursuri internaţionale şicare au şansa de a fi descoperiţi şi susţinuţi pentru a-şi realizaun număr de CD-uri reprezentative.

Orchestrele româneşti şi piaţainternaţională

Într-o situaţie similară se găsesc orchestrele româneşti care nuau reuşit să se facă cunoscute în anii 90 ca şi cele din alte fosteţări comuniste precum Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria prinzeci de CD-uri editate de case de discuri mai mici, precum Naxos,sau mai mari. Acum pare a fi prea târziu, dar iată că totuşi existăexcepţii, către una dintre acestea îndreptându-se OrchestraNaţională Radio, care a finalizat săptămâna trecută o serie deînregistrări speciale cu participarea extraordinară a unor soliştiveniţi din vestul Europei, mai precis soprana Teodora Gheorghiu,violoncelista Ophélie Galliard şi clarinetista Shirley Brill.Înregistrările, realizate de Radio România în parteneriat cuFundaţia Pan Classics, s-au desfăşurat în perioada 13 septembrie -1 octombrie în Studioul de Concerte Mihail Jora, sub conducereadirijorală a lui Tiberiu Soare şi Adrian Morar, cu colaborarearegizorilor muzicali Nicholas Bartholomée, Koichiro Hattori şiClement Spiess şi a inginerului Andrei Barbu.
În anul 2011, înregistrările realizate în această perioadă vorputea fi ascultate pe frecvenţele posturilor Radio România Culturalşi Radio România Muzical, iar de anul viitor vor putea fi găsite şipe CD.

Cele trei soliste

Albumul Teodorei Gheorghiu cu Orchestra Naţională Radio vacuprinde zece dintre cele mai cunoscute arii de operă dinrepertoriul internaţional, soprana urmând să revină pe scena SăliiRadio pe 26 noiembrie, când va susţine de această dată live,alături de Orchestra Naţională Radio, un program de arii de operă.Teodora Gheorghiu şi-a desăvârşit formarea muzicală la Academia deMuzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca şi a debutat pe scena liricăîn 2002 la Cluj, în rolul Reginei Nopţii din "Flautul fermecat" deMozart. În anul 2002 a fost distinsă cu premiul special alconcursului Julián Gayarre, iar în anul 2003 a obţinut atâtPremiului al II-lea la Concursul Internaţional "George Enescu", câtşi bursa de studii Herbert von Karajan, care a propulsat-o ulteriorîn postura de solistă a Operei de Stat din Viena. A colaborat şi cualte prestigioase instituţii dintre care amintim Opera Studio -Chapelle Reine Elisabeth, operele din Bucureşti şi Cluj-Napoca,abordând un repertoriu variat şi complex.
Violoncelista Ophélie Gaillard a înregistrat alături de OrchestraNaţională Radio "Concertul pentru violoncel şi orchestră" deSchumann. Votată Solistul anului la Premiile "Victoires de lamusique" în 2003, Ophélie Gaillard este un muzician careinterpretează cu egală pasiune muzică barocă, clasică, romantică şicontemporană. Câştigătoare a numeroase premii internaţionale, estedistinsă, printre altele, cu premiul pentru Interpretare Solo laConcursul Internaţional de Violoncel "J.S.Bach" din Leipzig.Ophélie Gaillard a colaborat cu Orchestra Radiodifuziunii Poloneze,Orchestra din Picardia, Camerata Europeană, Orchestra Franz Lisztdin Budapesta şi Orchestra Filarmonică Japoneză şi a participat lanumeroase festivaluri, cum ar fi cele din Montreaux, Saint-Denis,Evian, Toroella de Montgri şi Festivalul Bach din Lausanne.
Având şi cetăţenie română deoarece mama ei s-a născut în România,clarinetista Shirley Brill a înregistrat Sonata op. 94 deProkofiev/Kenan, Concertul pentru clarinet şi Tema cu Variaţiunipentru clarinet şi 11 corzi de Jean Francaix. Shirley Brill adebutat la 16 ani ca solistă a Orchestrei Filarmonice a Israelului,sub bagheta lui Zubin Mehta. Câştigătoare a Premiului CompetiţieiInternaţionale de la Geneva în 2007, a Concursului Internaţionaldin Markneukirchen (Germania) în 2006 şi a Premiului special alConcursului Internaţional ARD din Munchen, Shirley Brill acolaborat cu unii dintre cei mai renumiţi muzicieni contemporani,printre care Diethelm Jonas şi Zsolt Nagy.

Până la apariţia CD-urilor va mai trece ceva timp, dar cusiguranţă, dat fiind că vor fi distribuite prin harmonia Mundi, elevor fi accesibile şi publicului din România şi, evident, vor puteafi achiziţionate şi prin internet.


In imagini: 1. Regizorul muzical Nicholas Bartholomée şi dirijorulTiberiu Soare; 2. Soprana Teodora Gheorghiu; 3. Orchestra NaţionalăRadio, dirijorul Tiberiu Soare, soprana Teodora Gheorghiu; 4-5.Violoncelista Ophelie Gaillard; 6. Dirijorul Tiberiu Soare; 7.Regizorul Muzical Koichiro Hattori; 8. Dirijorul Adrian Morar; 9.Clarinetista Shirley Brill. Fotografii de Virgil Oprina


OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi criticmuzical, actualmente redactorul-şef al postului public RadioRomânia Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particularRadio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale înZiarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicisticăcuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radioşi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şia articolelor privind compozitorii români pentru Larousse -Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicalăa Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilorşi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii,printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic alConsiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentruPublicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Româniaîn 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO