Ziarul de Duminică

Lumea văzută de sus şi de jos

Lumea văzută de sus şi de jos
01.07.2010, 15:49 59

Chang-rae Lee este un scriitor american de origine coreeană,crescut de mic în statul New York, cu licenţă în limba engleză, înprezent director al Programului de masterat în "creative writing"la Princeton University. A publicat mai multe romane, a obţinut maimulte premii. Romanul de faţă*), din 2004, a ajuns bestsellerinternaţional.

Pilot pasionat, Jerry Battle, eroul acestui roman, un americanalb pornit spre vârsta a treia, are parte de toate necazurileimaginabile: i-a murit soţia (şi nu se poate împăca deloc cudispariţia ei), copiii i s-au înstrăinat, fiica cea mare,însărcinată, e diagnosticată cu cancer, tatăl e internat într-unazil, dar nu se mai înţelege cu el. Singura bucurie care i-a rămaseste să zboare cu avioneta deasupra suburbiilor Long Island-ului şisă privească de departe şi de la înălţime colcăiala lumii de jos."De sus, de la o jumătate de milă deaspura Pământului, totul mi separe perfect. (...) Toţi copacii par să aibă o formă şi unaranjament ideale, ca şi cum ar fi fost sculptaţi de un zeu florar.(...) Şi mai ştiu că, de aici de sus, n-am cum să văd bramburealarămasă jos, pe Pământ, nimic din resturile prozaice, de la nivelulmării, care cu siguranţă ne strică frumosul nostru peisaj, nade şicârlige de pescuit de dimensiuni uriaşe, aruncate la întâmplare, şiun milion de mucuri de ţigară ce arată ca nişte confetti soioase,muşchiul şi buruienile care se întind la nesfârşit pe trotuar..." Eo diferenţă categorică între lumea de jos şi lumea de sus, cea dinurmă fiind singura care îi dă linişte eroului. Dar se întâmplă caşi această oază să-i fie refuzată: fiica bolnavă insistă să facă unzbor cu avioneta, în timpul căruia moare. Şi nu se ştie dacă Jerryva mai avea curajul să piloteze vreodată.

Romanul este aproape un studiu al visului american, alperiferiei urbane şi al caracterului american. "Un roman maiestuos- scria Time. Lee nu este primul care a dat la iveală faptul căsuburbiile ascund adâncimi nebănuite de suferinţă cumplită şinemulţumire. John Updike, Richard Ford, Rick Moody şi John Cheeverau trecut şi ei prin această experienţă. Dar portretul pe care îlface Chang-rae Lee este mai actual decât oricare altul.Perfecţiunea strălucitoare a prozei lui Lee este ea însăşi ometaforă, un simbol al splendorii superficiale, fără cusur, asuburbiei americane."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO