Ziarul de Duminică

”N-avem Viena..., dar avem Vietnam!”/ text şi fotografii de Călin Hentea

”N-avem Viena..., dar avem Vietnam!”/ text şi fotografii de Călin Hentea

”N-avem Viena..., dar avem Vietnam!”/ text şi fotografii de Călin Hentea

Autor: Calin Hentea

15.07.2011, 00:00 165

Prin 1967-1968, în fiecare vineri dimineaţă, mama se trezea şipleca mai devreme la serviciu pentru a trece pe la chioşcul deziare al doamnei Irina din colţul dinspre Gară al Hotelui Nord(actualmente Ibis) pentru a-mi cumpăra nepreţuita revistăVaillant Le Journal de Pif. Costa 4 lei şi 25 de bani şimama îi lăsa doamnei Irina 25 de bani ciubuc, mai ales că tot la eagăsea câte un număr lipsă din "Luminiţa" sau "Cutezătorii" pentrufiu-său, adică eu, aflat în primele clase primare. Puţine, foartepuţine în comparaţie cu astăzi, erau chioşcurile de ziare, cum lafel de puţină, cumplit de puţină, era şi presa românească avremii.

Începând din ianuarie 1990 şi o bună bucată de vreme apoi,chioşcarii şi vânzătorii ambulanţi de ziare au avut dever mare,ziarele tipărite (nu exista Net-ul şi nici nu era imaginabilă oediţie on-line) se citeau de zor, revistele (fie şi cu opereche de ţâţe ataşate ostentativ pe copertă) asemenea, aşa că laînghesuitul chioşc de tablă presa era la mare cinste. Vânzătorii sebăteau pe ziarele (tabloide) ce se cumpărau mai mult (gen"Evenimentul zilei" de atunci şi nu "Libertatea" sau "Click"actuale), nu dispreţuiau nici vânzarea cotidianelor serioase(celebra confruntare stânga-dreapta dintre "Adevărul" şi "RomâniaLiberă"), mai aveau şi reviste pentru intelectuali, din categoria"22", iar când au apărut, la sfârşitul anilor '90, revistele glossyde tip "Unica" sau "Playboy" a fost un adevărat boom.

Zilele acestea însă, având nevoie de un ghid turistic alVienei, nu m-am dus să-l caut la librărie, ci am luat la rândchioşcurile de ziare din cartier. Mai ales în zona pieţei (înspeţă, Gorjului, din Militari) sunt o puzderie. Neavând răbdare săcaut singur în multicolora etalare de publicaţii de tot felul,întreb: "Ghid turistic Viena aveţi?". A urmat o scurtă zăbavămeditativă din partea urmaşei doamnei Irina din faţă de la HotelNord, după care a venit un răspuns la fel de prompt: "Nu, Viena nu!Dar avem Vietnam!"

În fond, femeia avea dreptate: VIEna era perfect interşanjabilăfonetic cu VIEtnamul, tot aşa cum coexistă paşnic, pe acelaşi raftde vitrină chioşcară, "Biblia" cu "Cele o sută douăzeci de zile aleSodomei" ale Marchizului de Sade (ambele având coperţi roşii),seria James Bond zace sub cotoarele aurite ale clasicilor"adevăraţi" ai literaturii universale, "Motanul încălţat" continuăsă-i facă concurenţă multicolorului "Rahan", iar românescul ZahariaStancu se umple cuminte de praf lângă Jules Verne. Tot acest bazarpublicistic cu iz oriental este străjuit, spre desfătarealocuitorului mirificelor cartiere periferice bucureştene, de şiruride "ţâţe", "cupluri" şi "pofte", alternate cu seria "Mănăstirilorortodoxe", valurile de "Integrame", reţete culinare, filme cuFlorin Piersic şi Louis de Funes, CD-uri cu cele mai tari "manele".Uneori, rafinatele noastre consumatoare de presă, istorie,literatură şi viaţă mondenă mai sunt tentate printr-un şampon, opereche de papuci, ochelari de soare sau o sacoşă ce stau săstrăpungă ambalajul de plastic ce le ţine ataşate de o jumătate dekilogram de revistă doldora de poze photoshopizate. Să aibă românulde unde alege spre a se distra, a se cultiva, sau a se informa, fiedespre Viena, fie despre Vietnam.

Vitrinele extensibile ale termopanatelor noastre chioşcuri deziare au ajuns, astfel, teatrul de bătălie al zecilor de coperţipolicrome, aflate într-un război pe viaţă şi pe moarte pentruatragerea atenţiei şi bănuţilor vajnicului citadin plecat cu sacoşasau căruţul la piaţă după un kilogram de roşii turceşti (celeromâneşti fiind prea scumpe).

CĂLIN HENTEA (n. 2 mai 1958), inginer politehnist (1983)şi doctor (Magna cum Laude) în ştiinţe militare, a fost ofiţer încadrul M.Ap.N. (1986-2008), lucrând ca jurnalist militar deteleviziune si presă scrisă şi apoi ca ofiţer specialist înoperaţii psihologice în cadrul NATO. A efectuat misiuni NATO înKosovo şi Afganistan. A publicat mai multe volume desprepropagandă, război mediatic şi istorie militară în România şiStatele Unite. Din 2008 este colaborator al "Ziarului de Duminică"şi al revistelor "Historia" şi "Istorie şi civilizaţie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO