Ziarul de Duminică

O lume mereu în schimbare într-o carte mereu la zi/ de Ziarul de duminică

O lume mereu în schimbare într-o carte mereu la zi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

19.10.2012, 00:03 81

Horia C. Matei, Silviu Neguţ, Ion Nicolae

Enciclopedia statelor lumii

Editura Meronia

Ediţia a XII-a, 784 pag. În lumea noastră, cu atâtea proiecte entuziast concepute "pe genunchi" şi rapid abandonate, un titlu s-a impus prin respectarea imperativelor statutului său, acela de enciclopedie. Cu mereu aceiaşi autori, Enciclopedia statelor lumii a rămas o lucrare de referinţă de neocolit, periodic adusă la zi şi îmbogăţită, cum o dovedesc şi sutele de mii de exemplare vândute de la prima apariţie, în 1975. În cele aproape patru decenii, harta lumii s-a modificat considerabil, membrii sistemului statal au crescut de la 151 la 196. Enciclopedia ne-a ajutat, cu fiecare ediţie, să le localizăm, să le aflăm istoria, structura şi performanţa economică, forma de guvernare, limba şi datele culturale care le conferă identitate.

Iată ce scrie acad. Mircea Maliţa în Cuvântul-înainte la această ediţie:

"Ce motiv mai întemeiat de satisfacţie ar putea avea grupul devotat de autori şi editori ai Enciclopediei statelor lumii decâtsă-şi vadă ajunsă la a XII-a ediţie lucrarea prin care au oferit, cu perseverenţă, aproape patru decenii, un tablou al lumii contemporane cu toată rigoarea ştiinţifică şi valoarea documentară? Ei au cules mereu răsplata unui larg public de cititori şi consultanţi, pe care Enciclopedia îi ajută să se orienteze în complexitatea crescândă a evenimentelor şi relaţiilor internaţionale şi merită un nou omagiu şi reînnoirea încrederii.

Puteam semnala la ediţia anterioară din 2008 că în familia statelor care formează sistemul internaţional au intervenit schimbări notorii. Cea mai importantă era apariţia unui număr mare de state care îşi schimbau statutul economic ieşind din categoria celor <<în curs de dezvoltare>> şi trecând, sub numele de <<emergenţii>>, pragul dezoltării propriu zise. Dar acest efort istoric a fost fructul unor strategii statale şi astfel conceptul de stat era reabilitat după ce fusese <<ponegrit şi desconsiderat de curentele economice la modă>>.

Este ideea cu care trebuie să începem comentariul situaţiei actuale. De la ultima ediţie a Enciclopediei statelor lumii, s-a produs şi s-a desfăşurat necontenit o criză economică mondială, continuând să-şi plimbe şi azi coada de cometă printre noi, cu mari învăţăminte pentru toţi. S-a constatat de presă că <<autoritatea>>, statelor emergente nu e un fenomen antidemocratic, ci un garant al drepturilor şi intereselor cetăţenilor.

În timp ce pretenţiile exacerbate ale pieţii de a se echilibra singură au fost contrazise de criza pe care asemenea pretenţii au declanşat-o, statelor li se aminteşte că cei care le-au construit în interesul lor, cetăţenii, în democraţie proprietarii reali ai statelor, cer astăzi satisfacerea unor cerinţe urgente ale supravieţuirii. Energie, apă, resurse naturale, ştiinţă, educaţie şi sănătate, infrastructură, transport şi comunicaţie se află de la începuturi pe agenda exlusivă a statelor.

Chiar şi neoliberali înfocaţi, ieri teoreticieni ai pieţelor libere, spun astăzi: să lăsăm statele să-şi facă datoria. Daţi statelor ce e al statelor, adică interesul public, şi pieţei ce e al pieţei, adică interes privat şi domenii adiacente, cum ar fi comerţul şi serviciile auxiliare.

Există acum în şi după criză, o nevoie suplimentară de a sprijini informaţia şi reflecţia cititorului, pentru simplul motiv că schimbările în lume intervin cu o viteză crescută. În poarta ce s-a întredeschis şi care se referă la post-criză, cititorii vor putea urmări cum se desfăşoară eforturile dificile de a face schimbări fără războaie şi cum evoluează capacitatea statelor de a rafina şi civiliza conlucrarea lor paşnică. Nu încape îndoială că marile puteri, ca şi configuraţia lor, vor avea o influenţă hotărâtoare asupra evenimentelor. Statele mari trebuie cunoscute pentru strategiile lor, iar cele mici pentru experienţa lor.

În această perioadă relaţiile asimetrice între state se vor menţine, ceea ce va crea pentru cei mai mici sau mai slabi obligaţia de a suplini prin inteligenţă şi cunoaştere ceea ce le lipseşte în materie de putere. Voi ţine Encicopledia pe masă, ca suport pentru o gândire ce se vrea critică şi utilă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO