Ziarul de Duminică

O pictoriţă siriană/ de Mirela Mincu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Mirela Mincu

22.10.2015, 23:46 79

Încă se mai poate vizita  – până la 28 octombrie – la Galeria de artă Goldart, Intr. I.L.Caragiale, nr. 1, sector 2, expoziţia personală a artistei siriene Samar Draie, deschisă săptămâna trecută.

Absolventă a U.N.Arte, în prezent masterand la clasa prof. Petru Lucaci, tânăra artistă ne invită în universul său creativ, marcat de drama socială a războiului din ţara sa. Creaţia ei poartă amprenta unui spaţiu cultural special, aflat sub semnul unui amestec de religii, populaţii şi implicit culturi.

Samar Draie s-a născut în Alep, în 1977 într-o familie de artişti ce s-au ocupat cu artele plastice, muzica şi poezia. Primele noţiuni de pictură le-a primit în familie, de la tatăl său, profesorul Abdul Rahman Draie care i-a cultivat talentul pentru arta plastică. De la 20 de ani, Samar Draie s-a stabilit în România unde a urmat şi a absolvit cursurile Universitătii Naţionale de Arte, fiind în prezent masterand la  clasa Prof. Petru Lucaci.
A participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, în galerii de artă din ţară şi străinătate printre care menţionăm expoziţia de la Palatul Suţu, Galeria Elite Art, Muzeul Naţional de Artă Ploieşti, Festivalul Internaţional de Artă Plastică din Mahres, Galeria Intali Hotel Turcia şi multe altele. În 2015, a fost invitată să participe la Bienala naţională de artă din Turcia.

Viziunea lui Samar Draie, impresionantă prin realismul personajelor surprinse şi prin ipostazele de un simbolism intens contrastează cu seninătatea peisajelor propuse de artistă în aceeşi expoziţie. Acestea par amintiri ale unui spaţiu edenic, aşa cum era Siria înainte de evenimentele actuale.
Expoziţia sa personală, intitulată „Revolta poporului sirian” dezbate prin mijloace artistice moderne o situaţie socială dramatică, un adevărat manifest pentru înţelegere şi respect faţă de valorile umane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO