Ziarul de Duminică

O scrisoare a lui Iisus Hristos ar putea deveni cel mai râvnit şi mai valoros obiect din lume

O scrisoare a lui Iisus Hristos ar putea deveni cel mai râvnit şi mai valoros obiect din lume/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

11.01.2013, 00:05 282

Grete Tartler

Islam, repere culturale. Proba Orientului

Editura Paralela 45

Volumul reuneşte nucleul unor prelegeri privind islamul din perspectiva dominantelor culturale cu unele capitole modificate şi adăugite pe tematica interferenţelor oriental-europene apărute în volumul Proba Orientului, 1992. În formarea sa, identitatea europeană a avut de trecut, alături de "examenul" grec şi latin, câteva praguri cu inserţii ale culturii arabe, persane sau indiene, care au deschis perspective diferite asupra unor momente culturale fundamentale (de la lirica trubadurilor şi opera unor autori precum Dante, Goethe, Novalis, Gérard de Nerval etc., la nume mai puţin cunoscute în Europa, între care şi "primii poeţi" români, Anton Pann, Timotei Cipariu)

David Grossman

Până la capătul pământului

Editura Polirom

Traducere din ebraică şi note de Ioana Petridean. Romanul a fost distins în 2009 cu premiul Albatross, acordat de Fundaţia Günter Grass din Germania, şi în 2011 cu premiile Medicis Etranger şi JQ Wingate. A mai fost considerat "cartea anului 2011" în Franţa de către criticii de la revista "Lire". Este unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane împotriva războiului. Plasat în contextul confruntărilor dintre israelieni şi palestinieni, romanul este o poveste despre iubire şi prietenie, în care istoria intervine mereu cu brutalitate în destinul indivizilor.

"Până la capatul pământului este capodopera lui Grossman. Flaubert a creat-o pe Emma, Tolstoi pe Anna, iar acum o avem pe Ora lui Grossman, protagonista unei cărţi zguduitoare, superbe, memorabile." (Paul Auster)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO