Ziarul de Duminică

Ofertă all inclusive cu muzică clasică la Varna

Romanian Piano Trio (foto Eugen Oprina)

Ofertă all inclusive cu muzică clasică la Varna/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban

15.06.2011, 23:37 149

Aşadar, iată că, pe lângă oferta turistică bulgărească, aflăm cusurprindere că foarte aproape de noi, în fiecare vară, din 1926fără întrerupere, aşadar de 85 de ani, la Varna se petrece uninteresant festival de muzică clasică. Iar românii pot merge acoloşi în alt scop decât cel turistic. Este vorba despre recitalul pecare îl va susţine Romanian Piano Trio, dar şi despre cele douăconcerte ale Orchestrei Naţionale Radio, ce se vor desfăşura subbaghetele dirijorilor Iurie Florea şi Tiberiu Soare pe parcursulsăptămânii viitoare.

Triouri de Enescu, Haydn, Mozart şi Beethoven fac parte dinprogramul Romanian Piano Trio de pe 22 iunie de la Varna, la Operade Stat, iar concertele programate în zilele de 23 şi 24 iuniecompletează meniul în ideea combinaţiei între muzica românească şicea universală, cu lucrări de Tiberiu Brediceanu, Grigoraş Dinicu,Theodor Rogaslki, Bizet, Saint-Saëns, Rossini, Prokofiev, Beethovenşi Şostakovici.

Fermecătoarea şi nu mai puţin celebra mezzosoprană RuxandraDonose se va alătura Orchestrei Naţionale Radio în concertul ce vaavea loc la Sala centrului de congrese şi festivaluri în seara de23 iunie, fiind urmată, în al doilea concert cu orchestra, deviolonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şivioloncelistul Răzvan Suma, protagoniştii Triplului concertde Beethoven. Concertele cu orchestra vor fi transmise în direct laRadio România Cultural şi Radio România Muzical şi pe site-urilecelor două posturi şi vor intra în circuitul muzical al UniuniiEuropene de Radio şi Televiziune, ceea ce presupune difuzarea lorde către radiourile publice din Europa.

Această consistentă contribuţie românească la ediţia a 85-a aFestivalului de vară de la Varna 2011 ar putea atrage între 22 şi25 iunie în sălile de concert cu intrarea liberă ale oraşului şituriştii români care în primă instanţă nu la oferta culturală segândesc atunci când optează pentru un concediu în acea zonă.

Ideea înfiinţării Festivalului de la Varna în urmă cu 85de ani a avut ca bază intenţia de a promova cultura muzicalăbulgară şi nu numai. De-a lungul timpului, festivalul a obţinut oconsistentă recunoaştere naţională şi internaţională şi deşi în modevident nu este un festival cu bugetul şi de anvergura Festivalului"George Enescu", pe parcursul ultimelor ediţii a avut ca invitaţiansambluri precum Camerata Amsterdam, Teatrul Naţional Academic deOperă şi Balet - Odesa, Baletul Operei Maghiare, Compania de Baleta Operei Comice din Berlin, Piccola Scala - Milano, Baletul RegalSuedez, Orchestra Simfonică Radio din Leipzig, Orchestra SimfonicăRadio din Sankt Petersburg. Ca un element aparte al acestuifestival, în fiecare an el aduce pe scenele sale tinere talente şicompoziţii interpretate în primă audiţie, aparţinând unei marivarietăţi de genuri muzicale, de la operă la concerte simfonice,muzică de cameră şi corală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO