Ziarul de Duminică

Omuleţul lui Gopo acordă premii şi în 2011/ de Lucian Vasilescu

Omuleţul lui Gopo acordă premii şi în 2011/ de Lucian Vasilescu

Omuleţul lui Gopo acordă premii şi în 2011

Autor: Lucian Vasilescu

27.01.2011, 23:31 56

O Dilemă veche de 18ani

Revista "Dilema veche" a împlinit 18 ani. Din 14ianuarie 1993, au apărut 559 de numere sub numele «Dilema» şi 361sub numele «Dilema veche». "Vreme de 920 de săptămâni, peste o miede colaboratori au scris despre dilemele timpului", îşi aminteşteMircea Vasilescu. Din 1995, revista a început să apară şi peinternet, fiind o precursoare a ceea ce se întâmplă astăzi cu maitoate publicaţiile. În 1996 a apărut primul site propriu, în 2005 -al doilea, de anul acesta avem unul nou (www.dilemaveche.ro). Vremede aproape trei ani (1997-1999), a existat şi un supliment literarlunar, numit «Vineri». Până în decembrie 2003, revista a apărut subegida Fundaţiei Culturale Române. Din ianuarie 2004, s-aprivatizat.

Joi,20 inauarie 2011, redactorii revistei au pregătit un număr special,dedicat aniversării. Cu o seară înainte, la Clubul Dilema de laTeatrul Nottara, o sală plină i-a ascultat pe redactorii revistei.Scriitorul Radu Cosaşu îşi aduce aminte cum a căpătat revistanumele pe care îl poartă şi acum, într-o dimineaţă de dinainteaCrăciunului 1992: "Cuvântul a venit la prima cădere pe gândurilângă Andrei Pleşu (foto 1 - Elena Nicolae). Aflat într-una dintreacele veşnic discutabile zile bune, când habar nu ai câte celulemor şi se nasc în tine, domnia-sa a pornit să parodieze cam ceprobleme înalte le-ar sta pe limbă, într-o asemenea clipă sacră,superrafinaţilor: limbajul ca stare, ironos-ul ca sferă, livresculca dilemă... Stop-cadru. I-am propus: Dilema! Dilema? Am intratimediat într-o surescitare farfuridistă, într-o fosforescenţăbrânzovenească, semne sigure ale purităţii de simţire, ale elanuluiîn inspiraţie şi conspiraţie: nu e prea tare? nu e prea moale? nu eprea abstract? nu e prea?..." Aşa a rămas.

România la FestivalulInternaţional de Film de la Göteborg

În acest an, România participăpentru prima dată ca invitată de onoare la Festivalul Internaţionalde Film de la Göteborg, organizat în perioada 28 ianuarie - 7februarie.

Festivalul Internaţional de Filmde la Göteborg este cel mai mare de acest gen din Scandinavia şiatrage, la fiecare ediţie, 130.000 de spectatori. Programulromânesc, conceput şi organizat de Institutul Cultural Român de laStockholm, se va desfăşura sub titulatura "Noul val al filmuluiromânesc".

România va participa cu 6producţii lansate în 2010, 4 filme de referinţă ale cinematografieiromâneşti dinainte de 1989, o selecţie de 6 scurtmetraje, precum şicu o retrospectivă de filme experimentale semnate de regizorulavantgardist suedez de origine română Mihail Livadă. În plus, ICRStockholm a obţinut privilegiul de a organiza nu mai puţin de 6 dintotalul de 40 de seminarii de pe durata festivalului.

Seminariile vor avea dreptinvitaţi personalităţi din lumea filmului din România şi dinSuedia, cum ar fi regizorii Cristi Puiu, Marian Crişan, AlexandruSolomon, Bogdan George Apetri, Erik Gandini, precum şi jurnaliştiprecum Adina Brădeanu, Hynek Pallas, Annika Gustafsson şi NilsPetter Sundgren, o figură legendară a criticii suedeze defilm.

Un seminar aparte îi este dedicatlui Mihail Livadă (1908-1992), care a trăit cea mai mare parte avieţii în Suedia şi care este considerat drept unul dintrefondatorii filmului experimental din această ţară. Despre el vorvorbi scriitorii Birgitta Holm şi Lasse Söderberg, profesoruluniversitar John Sundholm şi Nils Petter Sundgren. Sanjin Pejkovic,doctorand în teoria filmului la Universitatea din Lund, va susţinedouă seminarii, primul despre evoluţia valului de film românesc şial doilea despre memoria colectivă şi modul în care istoria esteredată prin intermediul filmului.

Filmele noi alese să facă partedin festival sunt Aurora de Cristi Puiu, Morgen deMarian Crişan, Capitalism - reţeta noastră secretă deAlexandru Solomon, Periferic de Bogdan George Apetri,Marţi, după Crăciun de Radu Muntean şi Principii deviaţă de Constantin Popescu. Înaintea proiectării filmelor,publicul va putea viziona scurtmetrajele Megatron de MarianCrişan, Colivia şi Valuri de Adrian Sitaru, Lampacu căciulă de Radu Jude, Troleibuzul 92 de ŞtefanConstantinescu şi Pentru el de Stanca Radu. O perspectivămai puţin cunoscută publicului suedez va fi oferită de patru perlecinematografice din perioada regimului comunist, clasiceleReconstituirea de Lucian Pintilie, Nunta de piatră deDan Piţa şi Mircea Veroiu, Croaziera de Mircea Daneliuc(foto 2) şi Concurs de Dan Piţa.

Festivalul de film de la Göteborgse află la a 34:a ediţie. Tema din acest an este conceptul deprezenţă, cu toate aspectele pe care acesta le capătă însocietatea contemporană - prezenţă fizică vs. prezenţă virtuală,ştiri în timp real, evoluţia noţiunii de timp. Aceste tematici sevor regăsi în cele 450 de filme din 70 de ţări difuzate la ediţiadin acest an. În competiţia pentru Dragon Award - Best Nordic Filmparticipă opt lungmetraje din ţările nordice, iar un alt premiuinternaţional este The Ingmar Bergman International Debut Award.Filmul de deschidere este pelicula norvegiană King of Devil'sIsland în regia lui Marius Holst, o dramă istorică bazată pefapte reale, avându-l pe Stellan Skarsgârd în rolulprincipal.

Start pentru înscrierile laGalaPremiilorGopo 2011

Cea de-a cincea ediţie a GaleiPremiilor Gopo (foto 3), care recompensează realizările anuale alecinematografiei autohtone, va avea loc pe 28 martie 2011, laBucureşti. În anul cel mai prolific pentru filmul românesc după1989, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc anunţă oediţie-record a Premiilor. Urmând modelul celebrelor Gale dindomeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, PremiileGopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat filmuluiromânesc, unul dintre cele mai efervescente fenomenecinematografice ale deceniului.

De-a lungul primelor patru ediţiiale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniilecinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţelelor. În 2010, filmul care a cucerit cele mai multe statuete a fostPoliţist adjectiv, răsplătit cu nu mai puţin de 6 trofee, lacategoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bunscenariu (ambele semnate de Corneliu Porumboiu), Cel mai bun actorîntr-un rol principal (Dragoş Bucur), Cel mai bun actor într-un rolsecundar (Vlad Ivanov) şi Cea mai bună imagine (Marius Panduru). Unalt film care a plecat acasă cu multe distincţii a fostConcertul, de Radu Mihăileanu, carea obţinut patru premiipentru: Cea mai bună muzică originală (Armand Amar), Cel mai bunmontaj (Ludo Troch), Cea mai bună scenografie (Cristian Niculescu)şi Cel mai bun machiaj şi coafură (Michelle Constantinides, DanaBuşoiu, Catherine Crassac, Adelina Popa).

Înscrierile pentru nominalizărilecelei de-a cincea ediţii vor avea loc în perioada 20-28 ianuarie2011. Producătorii şi realizatorii de film din România suntinvitaţi să completeze formularul de înscriere disponibil pesite-ul oficialwww.premiilegopo.roşisă-l trimită în format electronic pe adresaandrada.romagno@premiilegopo.ro.O copie a unui DVD screener cu filmul înscris va fi trimis prinpoştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea PRESELECŢIE GALAPREMIILOR GOPO, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea FilmuluiRomânesc (APFR): str. Popa Soare, nr. 52, sector 2,Bucureşti.

Eligibile pentru a fi jurizate şinominalizate la Premiile Gopo 2011 sunt scurt şi lungmetrajele deficţiune, precum şi documentarele, producţii româneşti saucoproducţii cu participare majoritar românească, care au avutpremiera în festivalurile, pe marile şi micile ecrane din Româniaîn perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010. Mai multe detaliidespre condiţiile de eligibilitate se găsesc în Regulamentuloficial al Galei Premiilor Gopo, disponibil, de asemenea, pesite-ul oficial www.premiilegopo.ro.

Potrivit noului Regulament alPremiilor Gopo, atât lungmetrajele de ficţiune, cât şidocumentarele de lung metraj care au fost difuzate în circuitulsălilor de cinema sunt eligibile pentru nominalizări la categoriileCel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună muzicăoriginală, Cea mai bună imagine, Cel mai bun montaj şi Cel mai bunsunet.

De asemenea, organizatorii anunţăincluderea unei noi categorii de premii în palmaresul Galei: pentruCel mai bun film de debut de lung metraj ficţiune.

Nominalizările la toatecategoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie desemnat deAsociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, în urmaconsultărilor avute cu reprezentanţi ai presei de specialitate şiproducători de film din România, care va fi compus din 11profesionişti ai domeniului. Acestea vor fi anunţate pe data de 21februarie, în cadrul unei conferinţe de presă la care vor participareprezentanţi ai organizatorilor şi ai Juriului .

După anunţarea nominalizărilor,peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei defilm româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnareacâştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prinpoştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asiguratde prestigioasa firmă de audit şi consultanţăPricewaterhouseCoopers, cu care Gala Premiilor Gopo a demarat din2011 un parteneriat extrem de important.

Pentru regulament şi formularul deînscriere, accesaţi site-ul oficialwww.premiilegopo.ro.

Gala Premiilor Gopo esteorganizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR),cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional alCinematografiei (CNC).

Puccini a sosit laBucureşti

Pana in data de 20 februarie 2011, la sediul Institutului Italiande Cultura "Vito Grasso" din Bucuresti (Aleea Alexandru, 41) poatefi vizitata expozitia "Puccini si Lucca la Bucuresti", realizata deFundatia "Giacomo Puccini" din Lucca, cu sprijinul MinisteruluiAfacerilor Externe al Italiei (foto 4). Expozitia, ce cuprindefotografii si documente, ilustreaza viata si cariera lui GiacomoPuccini, nascut la Lucca la 22 decembrie 1858 si pune accentul peradacinile culturale ale compozitorului, incepand cu studiile,debutul si afirmarea sa, dar, mai ales, evidentiaza puternicalegatura cu orasul natal. "Puccini si Lucca la Bucuresti"reprezinta o sinteza si o completare a expozitiei "Puccini siLucca. «Cand voi simti dulcea nostalgie a pamantului meu natal»",realizata la Lucca in 2008, cu ocazia aniversarii a 150 de ani dela nasterea compozitorului. Un alt scop al expozitiei este acelade promovare a orasului Lucca si a frumusetilor saleistorico-artistice.
Expozitia a mai fost prezentata in orase din China, Panama siArgentina, la Tirana (septembrie-octombrie 2010) si la Belgrad(noiembrie - decembrie 2010).
Intrarea este libera, iar expozitia poate fi vizitata de luni panavineri, in intervalul 09.00-18.30.

Filme germane inTimişoara

Centrul Cultural German Timişoara,lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara şiCărtureşti continuă şi în 2011 seria de proiecţii de filme germane"Asta e Germania ... şi chiar mai mult!", lansată în tomana anuluitrecut. Tematica rămâne neschimbată, astfel încât filmele aleseprezintă aspecte ale vieţii cotidiene dinaintea şi după unificareaGermaniei. Filmele vor fi prezentate din 2 în 2 săptămâni,întotdeauna joia, de la ora 19, la ceainăria librăriei Cărtureştide pe strada Mercy nr. 7. Toate filmele sunt subtitrate în limbaengleză. Filmele sunt prezentate cu sprijinul Goethe-InstitutBucureşti.

Seria a început anul acesta îndata de 20 ianuarie cu filmul Winterschläfer (119 min.), o dramădin anul 1997, în regia lui Tom Tykwer.

"Colivia" lui Adrian Sitarucâştigător al Marelui Premiu la Festivalul Internaţional deScrutmetraje de la Praga

Povestea despre Alex (foto 5) unpuşti care găseşte un porumbel bolnav în stradă şi îl duce acasăunde întâmpină rezistenţa vehementă a tatălui, a impresionat şipublicul şi juriul Festivalului Internaţional de Scurtmetraje dinPraga, fiind desemnat filmul câştigător al celei de-a şasea ediţiia Festivalului.

Intrând în competiţie alături dealte 14 filme, semnate de regizori din Noua Zeelandă, Thailanda,Islanda, Israel, Marea Britanie,Danemarca, Belgia, SUA, Canada,Norvegia, Polonia, Iran, Suedia, producţia româno-olandeză în regialui Adrian Sitaru a fost desemnată sâmbătă, în faţa unui publicfoarte numeros, câştigătoarea Marelui Premiu, în valoare de 5.000de euro. Juriul festivalului, format din regizoarea şi actriţaisraeliană Hagar Ben-Asher, jurnalista elveţiană Eileen Hofer,coordonatoarea PR a Festivalului de la Namur Anne-FrançoiseReynders, directorul companiei cehe Aerofilm Ivo Andrle şifotograful ceh Vaclav Jirasek, a oferit două menţiuni specialeco-producţiei thailandezo-americană "In space", un film despre uncălugăr care descoperă un loc sigur între prezent şi viaţa dedincolo (regia Visra Vichit-Vadakan), şi filmului englezo-danez"Jenny & the Worm" despre doi punkeri de 12 ani (regia IanClark). Publicul a votat comedia danezo-britanică "I Love Luci",despre un cuplu menit să fie mereu despărţit, în regia lui CollinKennedy.

Festivalul Internaţional deScrutmetraje de la Praga, aflat la cea de-a şasea ediţie, s-adesfăşurat între 19 şi 23 ianuarie 2011, în cele două săli aleCinematografului Svetozor din Praga. Festivalul este organizat deFilm Servis Festival Karlovy Vary, producătorul renumituluiFestivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary. FestivalulInternaţional de Scrutmetraje de la Praga îşi propune să contribuiela dezvoltarea şi promovarea filmelor de scurt metraj şiîncurajarea producţiei de filme scurte.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO