Ziarul de Duminică

Poeti vs. critici in targul Iesilor

Poeti vs. critici in targul Iesilor
20.06.2008, 17:06 118

Organizata la Iasi, in perioada 30 mai - 1 iunie 2008, de revista Convorbiri literare impreuna cu primaria orasului, cea de-a treia editie a Colocviului Tinerilor Scriitori s-a suprapus peste aniversarea a 600 de ani de atestare documentara a capitalei Moldovei.

Spre deosebire de precedentele si devalmasele editii de la Bucuresti si Cluj, aceasta a fost vizibil mai asezata. Si participantii s-au dovedit a fi mai putin numerosi - circa 35 fata de 90. Iata lista alfabetica a invitatilor "tineri" prezenti la manifestare: Serban Axinte, Cristina Balinte, Bianca Burta-Cernat, Paul Cernat, Rita Chirian, Dan Coman, Bogdan Cretu, Lucia Daramus, Andrei Dobos, Oana Draia, Teodora Dumitru, Daniel Cristea-Enache, Mihai Ene, Alex Goldis, Rodica Grigore, Emanuela Ilie, Mihai Iovanel, Adrian-Gelu Jicu, Xenia-Karo Negrea, Marin Malaicu-Hondrari, Daniel D. Marin, Petrisor Militaru, Angelo Mitchievici, Loredana Opariuc, Florin Partene, Antonio Patras, Ofelia Prodan, Oana Soare, Valeriu P. Stancu, Chris Tanasescu, Andrei Terian, Adrian Tudurachi, Mircea Tuglea, Cristian Cosma (alias un cristian), Radu Vancu, Dragos Varga. Li s-a alaturat Marin Mincu (care si-a lansat, cu acest prilej, masiva Panorama critica a poeziei romanesti din secolul al XX-lea).
Adevarata "noutate" a reprezentat-o clivajul dintre critici si scriitori, care in general s-au ignorat reciproc. Primii, numerosi, au tinut de departe prim-planul, in vreme ce scriitorii-colegi de generatie (majoritatea - poeti) au fost putini si discreti.
Desfasurat la Universitatea Al. I. Cuza, primul episod al manifestarilor a avut un caracter exploziv, lansarea cartii lui Marin Mincu fiind destabilizata in mod regretabil de iesirea in decor a profesorului Nicolae Cretu. Mult mai senin, simpozionul Iasi 600. Proiectii imagologice si identitate culturala a beneficiat de comunicarile sustinute, in aceasta ordine, de Angelo Mitchievici (despre Iasi si "medelenism"), Paul Cernat (despre identitatea ieseana vs. cea bucuresteana la Ionel Teodoreanu), Bianca Burta-Cernat (despre imaginile Iasiului in proza pasoptista) si, last but not least, Adrian Tudurachi (un excelent eseu de poetica a imaginii Iasiului la Eminescu, Ibraileanu si Lovinescu), urmate de un performance postdadaist al poetului-matematician Chris Tanasescu (laitmotiv obsedant: "Vino la Iasi, vino la Iasi, esti scriitoras, la gura ai cas..."). Nota Bene, nici un tanar scriitor nu a asistat la acest simpozion deschis de Varujan Vosganian, prezidat de Casian Maria Spiridon si Lucian Vasiliu si moderat cu eleganta de Antonio Patras (doar pentru cateva minute, intrucat tanarului critic i s-a facut rau, fiind spitalizat cateva ore). In replica, maratonul de poezie anuntat pentru a doua zi nu s-a mai tinut, organizatorii propunand... timp liber intru vizitarea orasului. S-a tinut, in schimb, intalnirea-dezbatere a junilor critici, unde a fost pusa pe tapet cam toata gama subiectelor "de actualitate". Pe alocuri haotice, dar vii, discutiile - nu lipsite de controverse benigne - au avut meritul de a crea emulatie. Interventiile din deschidere ale "prezidentilor" Dan Manuca, Liviu Papuc si Constantin Dram au pus insa gaz peste focul junilor scriitori care, pe buna dreptate frustrati, si-au exprimat dorinta de a-si citi productiile la cina de la Hotel Moldova... Una peste alta, poetii si criticii - cu exceptia celor care combina poezia si critica - au evoluat in lumi aproape paralele.
Altfel, sejurul iesean din preajma alegerilor locale a fost placut (plimbari la Copou sau pe strada Lapusneanu, cazare la hotel Studis, langa casa bunicilor lui Ionel Teodoreanu si langa casa memoriala Otilia Cazimir...), cu socializari agreabile pe grupuri si grupulete. Reversul medaliei: comunicarea deficitara intre generatii, ca si cea dintre scriitorii si criticii invitati. Numai ultimii au reusit sa dialogheze normal intre ei, dand sens, pe alocuri si consistenta, intalnirii iesene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24