Ziarul de Duminică

PORTRETE/ Margit Serban – o legenda vie

PORTRETE/ Margit Serban – o legenda vie
05.01.2010, 15:28 863
E primul medic care a facut un transplant de maduva de lazero. E primul doctor care a ridicat o clinica pentru copii dinnimic; e unul dintre putinii oameni care si-au dedicat viataaltora. Marcata de o tragedie personala, pierderea fiului,profesorul Margit Serban din Timisoara, a facut o promisiune: saajute cat poate mamele copiilor bolnavi. Pentru ca ele sa nu simtadurerea prin care a trecut ea.
Iunie 2001. Timisoara. Clinica de oncopediatrie. Un copil bolnav de cancer limfatic era salvat de la moarte in urma unuitransplant de maduva. Profesorul Margit Serban vorbea atunci cuemotie despre o premiera medicala: primul transplant de maduvafacut in tara noastra. Azi bifeaza alte doua mari reusite: primultransplant cu celule stem prelevate din sangele ombilical alfratelui donator; si primul transplant cu celule stem de la undonator neinrudit
Cezar e din Deva si avea 14 ani cand participa alaturi defamilia lui la un concurs de cultura generala la PROTV. Azi, inchisintr-o boxa sterila, asteapta un miracol. Sufera de leucemie si, casa-l vindece, doctorul Margit Serban a dus o adevarata lupta.Pentru ca nu e compatibil cu fratele lui, iar in Romania nu se potcauta inca donatori neinruditi, i-a rugat pe colegii de laregistrul german sa gaseasca un donator in tara lor. Si l-au gasit.Nu i-au cerut bani, desi costurile ajung uneori pana la 40.000 deeuro. Familia a platit doar recoltarea si transportul celulor intara.
Pentru Cezar, a mai dus o lupta. Avea nevoie de medicamentelepost transplant care sunt foarte scumpe. Ca sa faca rost de ele, aapelat din nou, tot la straini. "Iti vine sa si plangi - spunedoctorita - medicamente de 5.000 de euro ne-au fost trimise prinposta rapida pentru copilul acesta." Margit Serban, medic primaroncopediatrie, lacrimeaza des si se scuza pentru asta. Crede ca esemn de slabiciune. Pentru mama lui Cezar, e un nou semn debunatate.
Drama acestei mame ii aminteste de drama ei. Pentru ca, desiputini stiu, Margit Serban ascunde o poveste. Povestea unei mame cusufletul spart in mii de bucati, o mama care duce cu ea cea maigrea povara a unui om: aceea de a supravietui copilului sau.Vorbeste putin despre asta. Aproape deloc. Pentru fiecare cuvant ointoarcce in urma cu 18 ani cand fiul ei s-a prapadit intr-untragic accident. "Dupa aproape doua luni de jale, in cele din urmaa trebuit sa ma intorc la serviciu si credeam ca n-o sa mai pot savad copii. Dar din prima zi a intoarcerii mele mi-am dat seama calocul meu este acolo si ca trebuie sa ma straduiesc si sa ferescalte mame sa ajunga in situatia mea."
Si-a repetat misiunea in fiecare zi. Aproape obsesiv. "Dupaaceasta tragedie, mi-am dat seama ca lucrurile sunt aranjate in asafel incat ceea ce ti se pare la un moment dat ca e o povara grea pecare nu poti sa o duci de fapt devina modalitatea desupravietuire."
Ca sa poata sa-si aline durerea cumplita, sotul ei, profesorulViorel Serban, renumit diabetolog, si-a propus la scurt timp de lamoartea fiului sa ridice in memoria lui un spital pentru copii sitineri cu diabet si hemoficilie, acum Fundatia Cristian Serban.Profesorul Serban isi imagina un spital-scoala in care pacientii sainvete cum sa-si faca corect tratamentul acasa. Un proiect unic inEuropa centrala si de est, un plan care ar fi insemnat pentru ceiajungeau acolo ani buni de viata in plus.
Dupa cinci ani de munca, spitalul purtand numele fiului lor,Cristian Serban, a fost inaugurat si, mai mult, a fost introdus incircuitul public, pentru ca toti cei care ajung acolo sa primeascatratament gratuit. In curand va fi data in folosita o noua clinicapentru bolnavii cu handicap ce sufera de hemofilie.
Dupa trei ani de la inaugurarea centrului de la Buzias, in2000, Margit Serban a mai reusit o performanta. A ridicat, de lazero, o clinica de oncopediatrie, convingand strainii sainvesteasca in planurile ei. "Ne aflam intr-o cladire care esteparter plus trei etaje, ridicata de austrieci, numai dupa ce aufost prin toata tara si au fost convinsi de dorinta noastra dedorinta performanta." Asadar, cu ajutor din Austria, Germania siItalia, a ridicat in doar patru luni un centru pentru mamele carestau cu copiii in spital, in care pot sa doarma peste noapte.
In spital, Margit Serban e o legenda vie. Are un raspunspentru toata lumea si toata lumea umbla dupa raspunsurile ei.Atunci cand o cauti, o gasesti la spital. Am ajuns la ea intr-o zide duminica, si-am gasit-o in cabinet. Vine prima si uneori pleacaultima. A muncit mult, dar n-a strans averi. Toti banii lor au fostinvestiti in spitalul ce poarta numele copilului lor. Ar fi pututsa castige mai mult, dar pentru asta ar fi trebuit sa-si incalce unprincipiu. Spune ca viata ei arata la fel in fiecare zi, unperpetum mobile, oprit din cand in cand de zambetul unui copilvindecat, sau de lacrimile unei mame.
In urma cu 11 luni, fetita Sara era supusa unui transplant cucelule stem prelevate de la fratele ei mai mic, Iosif, iar cea careo salva de la moarte era Margit Serban. Azi, fetita e sanatoasa sise joaca fericita pe holurile spitalului. Sara si fiecare copilsalvat de la moarte ii dau doctoritei puterea sa mearga maideparte. N-are cinismul oamenilor in alb, ce-si numesc pacientii -cazuri. Simte drama fiecare mame ce-si pierde copilul, si traiesteprin fiecare suflet salvat.
Margit Serban a reusit sa transforme o drama personala intr-omisiune pe care a dus-o la bun sfarsit. Inca mai cauta leaculpentru durerea mamei ce-si pierde copilul, dar stie ca nu-l vagasi. Insa pentru munca ei, pentru fiecare zi petrecuta alaturi debolnavi, pentru marele merit de a-si urma calea, merita un JosPalaria!

Reportaj difuzat de Stirile Protv la 1 decembrie 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO