Ziarul de Duminică

Povestea unui geniu al răului/ de Ziarul de duminică

Povestea unui geniu al răului/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.07.2013, 23:55 164

Roger Manvell, Heinrich Fraenkel

Doctor Goebbels

Viaţa sinistră şi moartea sa

Meteor Publishing

Traducere din limba engleză de Dan Criste. Joseph Goebbels a fost poate cel mai periculos şi cel mai inteligent membru al ierarhiei naziste, chiar prin comparaţie cu Hitler însuşi. În calitate de fondator al redutabilei Camere de Cultură a reichului, gauleiter al Berlinului şi arhitect al complexei maşinării de propagandă totalitară modernă, Goebbels poate fi considerat unul dintre personajele cele mai diabolice şi mai sinistre ale secolului al XX-lea. Paul Joseph Goebbels (1897 -1945) a fost Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945. A fost unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori a lui Adolf Hitler şi printre cei mai devotaţi adepţi a ideologiei naziste. A fost cunoscut ca fiind zelos, un orator energic şi un antisemit virulent. Goebbels a devenit Doctor în Filosofie la Universitatea Heidelberg în 1921, după care a lucrat ca jurnalist, funcţionar la o bancă şi angajat la bursă. A scris de asemenea nuvele şi piese de teatru, care însă au fost refuzate de editori. A intrat în contact cu Partidul nazist NSDAP în 1923 în timpul ocupaţiei franceze a Ruhr-ului, devenind membru în 1924. A fost numit Gauleiter (lider regional de partid) al Berlinului. În acestă funcţie şi-a folosit atributele propagandiste pentru a combate partidele locale socialiste şi comuniste, beneficiind şi de ajutorul „Sturmabteilung” (SA). Până în 1928 a fost continuu avansat în ierarhia partidului, devenind unul dintre cei mai proeminenţi membri.

După ce naziştii au preluat puterea în 1933, Goebbels a fost numit Ministrul Propagandei. Unul dintre primele sale acte a fost să ordone arderea cărţilor evreieşti sau cu autori antinazişti - în Berlin în piaţa Bebelplatz. După numirea sa atacurile împotriva evreilor germani au devenit şi mai feroce, culminând cu pogromul din aşa-numita Noapte a pogromului din noiembrie (Noaptea de cristal), Novemberpogromnacht, în 1938. Un suporter avid al războiului, Goebbels a făcut tot ce i-a stat în putere să pregătească poporul german pentru un conflict militar de mare amploare. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi-a mărit puterea şi influenţa prin intermediul alianţelor pe care le negocia cu alţi lideri nazişti. Spre sfârşitul anului 1943 războiul se îndrepta înspre un dezastru pentru Puterile Axei. Acest lucru l-a făcut pe Goebbels să intensifice propaganda, îndemnându-i pe germani să accepte ideea războiului şi a mobilizării totale. Goebbels a rămas cu Hitler în Berlin până la sfârşit, iar după sinuciderea führerului a devenit, dar numai pentru o singură zi, cancelarul celui de-al Treilea Reich. În ultimele ore ale vieţii i-a permis soţiei sale, Magda, să îi omoare pe cei şase copii, după care, la scurt timp, cei doi s-au sinucis.

Cartea de faţă urmăreşte întreaga sa carieră, înfăţişându-l la apogeul puterii, ca maestru al oratoriei, creator strălucit şi cinic al unor spectacole grandioase şi adminsitrator lipsit de scrupule.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO