Ziarul de Duminică

Puterea minţii/ de Tudor Călin Zarojanu

Puterea minţii/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

06.06.2013, 23:58 112

Unde se depozitează amintirile – şi sub ce formă? Unde se află şi cum poate fi accesat „boot sector”-ul creierului? Cum se formează, cum circulă şi mai ales cum pot fi „interceptate” gândurile?

Iată doar câteva dintre întrebările, legate de funcţionarea creierului, care îi frământă pe oamenii de ştiinţă de foarte multă vreme. Paşii făcuţi pentru descifrarea acestor mecanisme sunt cu mult mai timizi decât cei realizaţi pe drumul cunoaşterii spaţiului interstelar.

Şi totuşi, azi, cu o sumă modică, vă puteţi cumpăra de pe net un aparat care vă citeşte gândurile! Mai exact, identifică starea de relaxare şi cea de concentrare, primele care au putut fi identificate cu certitudine, fiind recongoscibile la orice persoană.

La ce foloseşte aşa ceva? În primul rând, la testarea metodei de relaxare care e cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Să zicem că aţi ales yoga. Vă puneţi aparatul pe cap, cuplaţi la smartphone sau calculator şi începeţi exerciţiul, trăgând cu ochiul la ecran: graficul undelor cerebrale indică relaxare? Dacă da, sunteţi pe drumul cel bun, păstraţi metoda. Dacă nu, mai încercaţi o dată – de două ori şi, dacă nu şi nu, căutaţi altă metodă de relaxare.

Dar concentrarea? La ce ne-ar sluji să verificăm când suntem concentraţi? Nu ne prindem oricum?

E puţin mai spectaculos, căci există dispozitive care învaţă să recunoască LA CE vă concentraţi! S-a făcut următorul experiment: pe ecran era desenat un cub şi subiectul era rugat să se concentreze la ideea învârtirii cubului în sensul acelor de ceasornic. În cinci secunde, aparatul înregistrase gândul şi, când omului i s-a cerut să se concentreze din nou la acelaşi lucru, cubul a-nceput să se-nvârtă! Experienţa s-a repetat cu dispariţia cubului – altă secvenţă cerebrală memorată de dispozitiv. Şi acum vine partea tare: subiectului i s-a cerut să se gândească intens cum cubul se învârte ŞI dispare în acelaşi timp – ceea ce aparatul a reprodus întocmai, capabil, deci, să şi combine două secvenţe de unde cerebrale!

Ştiţi ce înseamnă asta, da? Comenzile vocale sunt depăşite, urmează comanda cerebrală! Telepatia om-maşină.

De altfel, experimente similare au fost făcute cu celebrul robot japonez Asimo, care „creşte” necontenit, în sensul că-şi perfecţionează atât creierul, cât şi mobilitatea fizică. Ştie de mult să urce şi să coboare scările, să joace fotbal (activităţi care ridică sofisticate probleme de echilibru) şi să cânte la pian, dar am văzut şi înregistrarea experienţei în care un om (conectat prin electrozi la un aparat) se gândeşte la „stânga” sau „dreapta” şi Asimo – după o scurtă ezitare (e clar că „se gândeşte”, te cam iau fiorii...) – ridică mâna respectivă.

Un alt „gadget” pe care vi-l puteţi cumpăra e cel care decide când trebuie să vă treziţi dimineaţa, în funcţie de undele cerebrale. Îi spuneţi seara o oră-limită şi aparatul vă pândeşte cel mai bun moment de trezire, astfel încât să porniţi ziua cu dreptul!

Ce urmează oare?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO