Ziarul de Duminică

Să uităm de crah cumpărând Cranach!/ de Daniel Nicolescu

Să uităm de crah cumpărând Cranach!/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

09.12.2010, 23:27 19

Planeta noastră artistică, spre a-şi asiguraatractivitatea muzeală, recurge la metode neobişnuite, în ultimavreme, de subscripţie publică sau, la o rigoare, ne evocă procedeepe care le credeam devenite istorie (de tipul, "Daţi un leu pentruAteneu!").

Luni, 15 noiembrie, Muzeul Luvru a lansat o campanie inedităpentru spaţiul francez, prin care aplează la donaţiile cetăţenilorpentru a putea achiziţiona "Cele Trei Graţii" (foto 1), un tabloupictat de Lucas Cranach în 1531.

Operaţiunea a fost botezată "Tous mécènes" ("Să fim toţimecena!") şi se adresează tuturor iubitorilor de artă ai planetei,nu doar întreprinderilor sau celor înstăriţi şi care au vocaţiamecenatului. Aşa încât, până pe data de 31 ianuarie 2011, oricecetăţean al lumii se poate înscrie pe www.troisgraces.fr, promiţândo donaţie, fie online, fie prin cec. Desigur, farmecul operaţiuniie de natură să-i ispitească mai ales pe francezi, pentru coloraturasa patriotică: tabloul lui Cranach, deţinut actualmente de niştecolecţionari francezi, este clasificat drept tezaur naţional.

Nu există sumă minimă şi, desigur, nici o limită maximă.Beneficiile pentru donatori? La sfârşitul campaniei, toţi donatorii(desigur, dacă vor dori acest lucru) vor figura pe o listă oficialăde mecena ai Muzeului Luvru. Cei care au deschis mai larg baierelepungii (e vorba despre sume situate între 200 şi 500 de euro) vorfi invitaţi la o vizită privată postachiziţie, iar cei care augăsit de cuviinţă să se arunce la mai mult de 500 de euro vorbeneficia de o seară privată în incinta muzeului.

Pentru ca acordul între colecţionari şi muzeu să poată fiparafat, mai este nevoie de 1 milion de euro (din cele 4 milioanecare reprezintă suma finală de achiziţie). În acest sens, HenriLoyrette, preşedintele Muzeulul Luvru, a declarat. "Am reuşit săstrângem trei sferturi din sumă, cu ajutorul a două întreprinderi.Mai mult nu s-a putut: bugetul nostru de achiziţii este limitat.Nici un mecena nu se angajează acum să sprijine comorile naţionale.Toţi preferă să să sponsorizeze expoziţii." Asta în condiţiile încare Societatea Prietenii Muzeului Luvru a declarat că, pentru anulîn curs, cel puţin, a ajuns la fundul sacului, după ajutorul dat în2010 la cumpărarea a două naturi moarte semnate de Jean SiméonChardin.

Muzeul are deja în patrimoniu cinci opere ale lui Cranach, însăaceasta, mică în dimensiuni (24 x 37 cm), dar mare în semnificaţii(este considerată o capodoperă a Renaşterii germane), se aflăîntr-o stare de conservare excelentă şi posedă atributeleoriginalităţii. Nimeni, dintre specialiştii însărcinaţi cuanalizarea operei, nu poate explica pălăria roşie de pe capulgraţioasei din centrul tabloului şi nici poziţia, cel puţin bizară,a celei din stânga, care îşi ţine glezna piciorului cu mâna. Dinfebruarie însă, când, probabil, tabloul va apărea pe simeze,ipotezele detectivistice privind atitudinea de poză ne vor copleşi.Pentru că, nu-i aşa, nu e tocmai simplu să te menţii în graţiilepublicului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO