Ziarul de Duminică

Şase seri de chitară clasică la Sala Radio

Şase seri de chitară clasică la Sala Radio

Autor: Parau Oltea Serban

07.03.2011, 12:22 238

Festivalul Internaţional de Chitară Clasică de la Sala Radio,ajuns la cea de-a V-a ediţie, va debuta în seara de 16 martie, cândva avea loc deschiderea oficială. Anul acesta, festivalul îi aducela Bucureşti pe trei dintre cei mai apreciaţi interpreţi de gen aimomentului - Ricardo Gallén, Goran Krivokapić şi Ana Vidovic (înfotografie).

Vor putea fi auzite un număr impresionant de creaţiimuzicale dedicate instrumentului cu şase corzi, de la vechi dansuritradiţionale, la lucrări contemporane, nelipsind dintreacestea binecunoscutele concerte pentru chitară şi orchestră deMario Castelnuovo-Tedesco, Hector Villa Lobos sau celebrul"Concert din Aranjuez" de Joaquin Rodrigo.

Evenimentul beneficiază de participarea extraordinară achitaristului spaniol Ricardo Gallén pentru "Concertul pentruchitară şiorchestră" de Castelnuovo-Tedesco, dar şipentru un recital solo programat joi, 17 martie.

Vineri, 18 martie, are loc un concert al Orchestrei NaţionaleRadio dirijată de Ralf Sochaczewsky, în care Goran Krivokapic vainterpreta "Concertul pentru chitară şi orchestră" de VillaLobos.

Festivalul continuă sâmbătă, 19 martie 2011, cu un recitalsusţinut de chitariştii Stan Zamfirescu şi Costin Soare şi deflautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Un alt tip de program este pregătit pentru duminică, searaîncepând cu "Isvor" - muzică românească tradiţională veche, de laDimitrie Cantemir la Barbu Lăutaru, cu formaţia Imago Mundi.Părăsind chitarele celor de la Imago Mundi şi ajungând lachitara solo a lui Bogdan Mihăilescu, revenim în Europa occidentalăcu Dowland, Scarlatti, de Fossa sau Paganini. TrioZamfirescu reapare în recital la Sala Radio marţi, 22 martie, cupiese de Vivaldi, Boccherini, Bizet, Albeniz, Paco de Lucia, GipsyKings, Piazzolla.

În sfârşit, pe 23 martie, tânără, fermecătoare, dar mai ales ochitaristă recunoscută pe plan mondial, Ana Vidovic va fi eroinacelebrului "Concert din Aranjuez"pentru chitară şiorchestră de Rodrigo, acompaniată de Orchestra de CamerăRadio, în versiunea dirijorului român stabilit la Hanovra, DanRaţiu.

Toate concertele încep la ora 19.00.

Detalii despre acest eveniment - în Ziarul de Duminică devineri, 11 martie, la rubrica Preview.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO