Ziarul de Duminică

Spectacolul in 100 de cuvinte

15.07.2005, 17:26 32

@ Comedia tinerilor

Acesta este titlul proiectului initiat de Teatrul de Comedie, cu ajutorul Primariei Capitalei, in vederea promovarii si sustinerii tinerilor creatori de teatru (actori, regizori, scenografi), absolventi in anii 2003-2005. Acestei tinere generatii i se acorda sansa sa monteze pe scena unui teatru profesionist. Proiectul se desfasoara in patru etape, fiecare fiind urmata de Gala "Comedia tine la tine". In prima etapa, prevazuta sa aiba loc intre 7 septembrie si 2 octombrie 2005, vor fi prezentate spectacolele Ce tipe misto! de Laura Cunningham, in regia Iuliei Stanescu si scenografia lui Robert Popescu, Domnul Masure de Claude Magnier (regia: Mihaela Triboi, scenografia: Vladimir Iuganu), Edmond de Davin Mamet (regia: Marcel Top, scenografia: Anca Cernea) si Comedie neagra de Peter Shaffer (regia: Alex Mihail, scenografia: Anca Marcu).

@ Caramitru pe CD

Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan si Ion Caramitru prezinta de cinci ani, in Romania si in strainatate, un spectacol dupa versurile lui Eminescu. De-acum incolo ei vor putea fi ascultati si pe CD, datorita unei initiative a UNITER de arhivare si punere in valoare a unor mari spectacole prin inregistrarea lor electronica.

Trecut-au anii... alatura poemelor eminesciene rostite de cei trei actori clarinetul lui Aurelian-Octav Popa interpretand muzica de Purcell, Debussy sau Messiaen. Cu acest CD, colectia "Voci si spectacole memorabile" - initiata de UNITER si finantata prin Fondul Cultural National - ajunge la patru titluri. Primele trei au aparut in vara lui 2004: Nepotul lui Rameau, Celalalt Cioran si Craii de Curtea Veche. Spectacolul Trecut-au anii... a fost realizat in anul 2000 - Anul Eminescu.

@ Karlovy Vary 40

My Nikifor (Moj Nikifor), film polonez in care rolul principal este interpretat de o actrita in varsta de 80 de ani, a castigat trei dintre principalele premii, inclusiv trofeul Crystal Globe, la cea de-a 40-a editie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary. Regizorul polonez Krzysztof Krauze a castigat premiile pentru "cel mai bun regizor" si "cel mai bun film" pentru My Nikifor (Moj Nikifor), coproductie intre televiziunea poloneza de stat si Juliusz

Machulski, fost regizor care a devenit ulterior producator. Pentru "transformarea extraordinara si interpretarea sclipitoare", actritei Krystyna Feldman, care a interpretat rolul pictorului Nikifor Krynicki, un artist talentat, dar cu incapacitati fizice si mentale, i s-a decernat premiul pentru "cea mai buna actrita".

@ Festival pentru turism

Ministerul Culturii si Cultelor va organiza, incepand din vara lui 2006, un festival destinat promovarii turismului cultural si numit Bucovina sacra. O parte din banii care vor rezulta din acest proiect vor fi folositi la intretinerea, restaurarea, reabilitarea obiectivelor culturale din zona, mai ales a manastirilor din Bucovina care sunt inscrise pe lista UNESCO. Programul, realizat sub forma unui parteneriat public-privat intre MCC si GTZ, o organizatie neguvernamentala din Germania, vizeaza organizarea in Bucovina, pe o perioada de trei zile, a unui festival de muzica sacra. Vor fi invitati interpreti de muzica corala, gregoriana, simfonica, clasica, traditionala, ajungandu-se pana la jazz, pop, folk. In cadrul reuniunii vor sustine recitaluri artisti din tara si artisti romani din afara granitelor. MCC intentioneaza sa faca din acest festival o manifestare cu desfasurare anuala.

@ Viena dansului

Intre 14 iulie si 14 august se reunesc la Viena cele mai importante ansambluri de dans din lume, in cadrul festivalului international ImpulsTanz. Baletul Operei din Paris, avand-i coregrafi pe Trisha Brown, JÂ?r(tm)me Bel si Georges Balanchine, se numara printre invitati; coregrafa canadiana Marie Chouinard isi prezinta la Viena spectacolul cu care a participat si la Bienala de la Venetia; Wim Vandekeybus evolueaza cu una dintre creatiile sale de referinta; Letters from Tentland (Scrisori din Tara Corturilor), spectacol creat de Helena Waldmann si plasat la Teheran, "povesteste" despre viata femeilor din Iran. Conotatii politice are si spectacolul realizat de artista Erna Omarsdottir impreuna cu regizorul sloven Emil Hrvatin, pentru Teatrul de Balet din Islanda si dedicat trupelor ONU pentru mentinerea pacii. Din Austria participa Philipp Gehmacher si trupa sa, cu baletul Incubator.

@ Filmul-rege

In timpul verii, capitala Austriei isi invita locuitorii si oaspetii si la film. Cinematografele in aer liber proiecteaza filme dintre cele mai diverse - succesele anului trecut si ale celui in curs, spectacole de opera si balet transpuse pe pelicula, filme produse la Hollywood. La TribŸne Krieau sunt prezentate, pana pe 27 august, cele mai bune filme din ultimul an, de la Million Dollars Baby la Bridget Jones. Festivalul vienez al filmului se desfasoara in Piata Primariei, ca si in anii precedenti, intre 2 iulie si 4 septembrie. Programul din acest an sta sub semnul sarbatoririi a 150 de ani de la restabilirea suveranitatii Austriei. Dintre filmele realizate dupa spectacole de opera si balet pot fi mentionate Othello (Metropolitan Opera, SUA). Razboi si pace (Rusia), Carmen (Franta) si Owen Windgrave (Marea Britanie - opera).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels