Ziarul de Duminică

Spectacolul in 100 de cuvinte

08.07.2005, 18:10 19

@ 100, 1.000, 1.000.000...

AsociaTia pentru educatie creativa PERSONA, Colombine Produktion Stockholm

si Teatrul ung scen/ost Linkoping participa, in perioada 10-16 octombrie, cu proiectul Voices of the_north / teatru suedez pentru copii si tineret, la Festivalul international de teatru pentru copii 100, 1.000, one million stories, organizat de Teatrul "Ion Creanga". Vor fi prezentate zece spectacole-lectura: Adio, domnule Briosel; Buna, Alfons a??berg; Emil din Lonneberga; Maimutica soarelui; Dureri de cap cu E; Nimic nu creste, in afara de Stig (si Molly);

Observa-ma/Marcheaza-ma; Mucos ce esti!; Joaca de-a adultii; Raul de Benny Haag/Jan Guillou. Spectacolele se adreseaza copiilor de gradinita, elevilor de scoala generala si de liceu, studentilor, invatatorilor, profesorilor etc. Adica, tuturor.

@ Premiere cu premii

Intre 4 si 21 iulie, cinema "Elvira Popescu" ofera in premiera iubitorilor de film din Capitala cateva productii exceptionale, premiate la diverse competitii internationale. La Finestra di fronte / Fereastra din fata (Italia-Marea Britanie-Turcia-Portugalia, 2003) a fost distins cu Premiile "Davide di Donatello" (2003) pentru cel mai bun actor (Massimo Girotti), cea mai buna actrita (Giovanna Mezzogiorno), cel mai bun film si cea mai buna muzica, precum si cu Globul de cristal si premiile pentru cel mai bun regizor si cea mai buna actrita (Giovanna Mezzogiorno) la Karlovy Vary (2003), in timp ce pelicula Le Fils / Fiul (Belgia-Franta, 2002), in regia lui Pierre si Jean-Luc Dardenne, a primit premiul pentru cel mai bun actor (Olivier Gourmet) si Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, in 2002.

@ Ma tot duc... in turneu

Din reteta unui spectacol de succes: doi romani, un canadian, doua nasuri rosii... Spectacolul Ma tot duc/Me ne vado, realizat dupa scenariul si in regia lui Marc Dore (regizor si scriitor canadian), cu Oana Pellea - a carei prezenta aduce spectacolului o poezie particulara, auto-ironica - si Sandu Mihai Gruia, a fost prezentat pe 29 iunie, la Venetia, la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica, iar pe 8 iulie, la Accademia di Romania de la Roma. Textul care sta la baza spectacolului este o adaptare libera dupa William Shakespeare, Marc Dore si alti autori. Turneul este organizat de Institutul Cultural Roman - Bucuresti impreuna cu Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica - Venetia si Accademia di Romania - Roma. Ma tot duc nu se afla insa la primul turneu european.

@ Titlu profetic

Muzeul National al Literaturii Romane a prezentat ieri seara, in cadrul programului numit "Teatru la Muzeu", premiera spectacolului Dejun sub iarba, dramatizare dupa o serie de poeme ale regretatului Ioan Flora, disparut in mod naprasnic dintre noi la sfarsitul acestei ierni. Scenariul si regia sunt semnate de Alexandru Dabija, spectacolul avandu-i in distributie pe Valeria Seciu, Coca Bloos, Ioana Flora (fiica poetului), Mihai Calota. Parafrazand titlul unei celebre lucrari de arta moderna - Dejunul pe iarba de Edouard

Manet -, ultimul volum de versuri al poetului Ioan Flora, intitulat profetic Dejun sub iarba, aduce in prim-plan patru teme poetice fundamentale: singuratatea, disperarea, desertaciunea si, in cele din urma, moartea. Volumul a aparut la Editura Paralela 45.

@ Rusi la TNB

Regizorul Yuri Kordonskiy, laureat al premiului UNITER 2002 pentru cea mai buna regie cu Unchiul Vanea de A.P. Cehov, la Teatrul "Bulandra", s-a intors in Romania pentru a monta, de data aceasta la Teatrul National din Bucuresti, un nou spectacol: Inima de caine de Mihail Bulgakov. Invitat de Ion Caramitru, noul director al TNB, Kordonskiy a inceput sa alcatuiasca distributia spectacolului care se va juca la Sala Amfiteatru.

Regizorul rus a montat trei

spectacole la "Bulandra" in perioada 2001-2003: Unchiul Vanea de A.P. Cehov, Casatoria de Gogol si

Sorry de Aleksandr Galin. In cazul celui din urma, unul dintre cele doua roluri este interpretat de Ion Caramitru. Mihai Maniutiu, Alexandru Tocilescu si Felix

Alexa ar putea monta si ei la TNB

in stagiunea viitoare.

@ Codul lui Da Vinci

Turnarea filmului Codul lui Da Vinci, adaptare a romanului best-seller apartinand americanului Dan Brown, a inceput saptamana trecuta, la Paris, sub directia lui Ron Howard, regizor premiat cu Oscar pentru O minte sclipitoare. Filmarile au debutat la Hotelul Ritz din Piata Vend(tm)me, in centrul capitalei franceze, in urmatoarele zile echipa urmand sa se deplaseze la Muzeul Louvre. Institutia a fost de acord cu solicitarea producatorilor, insa se va lucra doar noaptea si in zilele in care muzeul este inchis publicului.

Filmul are un buget de 100 de milioane de dolari si o distributie impresionanta: Tom Hanks, de doua ori premiat cu Oscar pentru rol principal, Audrey Tautou (Amelie), Jean Reno, Sir Ian McKellen si Alfred Molina. Produs de studiourile Columbia-Sony, filmul va rula in cinematografe din mai 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels