Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

04.05.2007, 16:21 36

Inapoi la Ploiesti
Desi fusese initial programata pentru ultima zi a lunii aprilie, la Sala Atelier a TNB, premiera spectacolului Azilul de noapte de Maxim Gorki si-a modificat ulterior si data, si locul desfasurarii, urmand sa aiba loc, pe 6 mai, acasa, adica la Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti. Motivul: 30 aprilie a fost oficial zi libera. Spectacolul a fost realizat de o echipa numeroasa. Adaptarea: Cristi Juncu si Victor Scoradet. Decoruri si costume: Cosmin Ardeleanu si Raluca Botez. Regia: Cristi Juncu. Din distributie fac parte Radu Gabriel, Raluca Zamfirescu, Ada Simionica, Andi Vasluianu, Tudor Smoleanu, Gheorghe Ifrim, Oxana Moravec, Constantin Cojocaru, Mihai Calota, Ilie Galea, Dragos Campan, Nadiana Salagean, Ioan Coman s.a. Spectacolul, care se joaca avand publicul amplasat pe scena, dureaza doua ore fara pauza.

Fara bariere
Tot ce se da de Ioan Peter, o comedie neagra avandu-i in distributie pe Emanuel Petran, Catalin Herlo, Matei Rotaru si Ionut Caras, cu o scenografie realizata de Violaine Demaupeau si o regie semnata de m.chris.nedeea participa la Festivalul International de Teatru "Fara bariere", care se desfasoara intre 4 si 20 mai la Satu Mare. Spectacolul a fost realizat in urma unui parteneriat incheiat de Teatrul Imposibil cu Teatrul National din Cluj si Casa de Cultura a Municipiului Arad. Tot ce se da a mai participat la Festivalul National de Teatru "I.L.Caragiale" din 2006, cand s-a jucat la Teatrul Act. Co-produs de Teatrul National din Cluj in spatiul Studioului Euphorion, spectacolul Teatrului Imposibil aduce in fata publicului patru actori de varste apropiate care se lasa sedusi de cavalcada europeana.

Oda Europei
Se afla in plina desfasurare la Bucuresti (3-13 mai) si va continua la Craiova (11-13 mai), Timisoara (16-18 mai), Sibiu (18-20 mai) si Iasi (22-24 mai) cea de-a XI-a editie a Festivalului Filmului European (FFE), organizat cu prilejul sarbatoririi Zilei Europei - 9 mai. Actuala editie vine cu noutati precum proiectii in aer liber, mai multe sectiuni ale Festivalului, mai multe sali de proiectie, un festival culinar, ateliere pentru cineasti, muzica s.a. In Capitala, FFE se va desfasura la Cinema Studio, Muzeul Taranului Roman, Sala Palatului si E-Uranus (str. Uranus nr. 144). Vor fi prezentate 45 filme din 23 de tari europene, dintre care 9 cu subiecte inspirate din arta culinara, constituind sectiunea food films. Cea de a doua sectiune speciala o reprezinta filmele scurte, realizate de elevi de liceu, in competitia Europa la liceu.

Kamikaze pe nemteste
Piesa Kamikaze de Alina Nelega va fi prezentata in premiera in limba germana de catre Teatrul German de Stat din Timisoara (TGST) duminica, 29 aprilie, de la ora 19, in prezenta autoarei. Regia, scenografia si ilustratia muzicala: Gavril Cadariu din Targu-Mures. Spectacolul a fost realizat in colaborare cu Teatrul de Stat din Bruchsal (Germania) si se va juca la sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat. Kamikaze povesteste despre o tanara pereche, pentru care noaptea nuntii reprezinta un moment al bilantului. Traducerea in limba germana e semnata de Lucian Varsandan. In rolurile principale: Christine Cizmas si Wolf E. Rahlfs (Germania). Regizorul Gavril Cadariu este directorul Teatrului pentru Copii si Tineret "Ariel" din Targu-Mures, unde, impreuna cu Alina Nelega, a creat unul dintre primele studiouri de teatru underground din Romania.

Capra de la Act
Teatrul Act invita publicul la un nou spectacol a carui premiera a avut loc saptamana trecuta (27 aprilie): Capra sau Cine e Sylvia? de Edward Albee, in regia lui Alexandru Dabija. In distributie: Marcel Iures, Emilia Dobrin, Constantin Draganescu si Marius Damian. Piesa a avut premiera mondiala pe 10 martie 2002, la John Golden Theatre din New York, in regia lui David Esbjornson. Avand subtitlul Note pentru o definire a tragediei, Capra sau Cine e Sylvia? a primit Premiul Tony in 2001. Cel mai cunoscut text al celebrului dramaturg american ramane insa Cui i-e frica de Virginia Woolf? (1962), a carui ecranizare (1966), in regia lui Mike Nichols, cu Elizabeth Taylor si Richard Burton, este unul dintre filmele-emblema ale cinematografiei americane. Aceasta cea mai recenta piesa a lui Albee este insa, cu siguranta, o provocare.

9 din 51
Dakar, Bacau, Caracas, Bruxelles, Montevideo, Weimar, Sibiu, Marsilia, Luxemburg, Baia Mare, Montreal, Targu-Mures, Berlin, Cluj, Bamako, Iasi, Bologna, Paris, Aiud, Lausanne, Timisoara, Bordeaux, Vicenza, Pitesti sunt cateva dintre orasele in care se va desfasura, intre 4 si 6 mai, Festivalul International al filmelor de foarte-scurt-metraj, editia a 9-a. Manifestarea va acoperi in total 51 de orase (dintre care 9 din Romania) si 14 tari. Editia 2007 propune aproximativ 50 de filme proiectate simultan in cele 51 de orase, in jurul unui program international identic. Filmele invitate sunt dintre cele mai diverse: video, animatii, imagini de sinteza, fictiuni, documentare etc. Romania, care participa pentru prima oara la acest festival, se distinge printr-o reprezentare foarte puternica, fiind a doua tara participanta ca numar de titluri, dupa Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels