Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

20.04.2007, 19:27 12

In hainele noi
Teatrul "George Ciprian" din Buzau a mai scos din tolba cu noutati o montare a carei premiera a avut loc sambata trecuta pe scena Teatrului "Nottara" din Bucuresti: Fii cuminte, Cristofor! de Aurel Baranga, in regia Dianei Lupescu (spectacolul constituie examenul de licenta in regie de teatru al cunoscutei actrite). Scenografia poarta semnatura Adrianei Raicu, din distributie facand parte: Silviu Biris, Tania Popa, Magda Catone, Cristian Nicolaie. Spectacolul face parte din proiectul "Texte vechi in haine noi", prin intermediul caruia teatrul buzoian doreste sa repuna in circulatie piese romanesti valoroase, care nu au mai fost jucate in ultimii ani. Aurel Baranga (numele adevarat: Aurel Leibovici) s-a nascut la 20 iunie 1913, a murit la 10 iunie 1979 si a fost, o vreme, printre cei mai jucati dramaturgi romani.

Sibiul la Budapesta
Festivalul Dialektus, care s-a desfasurat la Budapesta intre 10 si 14 aprilie, a prezentat in afara competitiei un film despre Festivalul Astra Film de la Sibiu. Publicul a avut astfel ocazia sa afle care sunt atractiile preconizate pentru editia 2007 (22-28 octombrie) si noutatile fata de editiile anterioare. Astra Film - un festival international de film documentar si antropologie vizuala, aflat la cea de a 9-a editie - reprezinta unul dintre cele mai importante repere ale programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007". Evenimentul va cuprinde trei sectiuni competitionale (Film international - productii din peste 70 de tari, de pe toate continentele; Film romanesc - cele mai bune documentare autohtone si Film studentesc - productii ale celor mai prestigioase institute si academii de film europene), precum si sectiunile speciale "Transilvania mea" si "Best of Astra Film".

Vin Chemical Brothers
Un numar de 7.000 de bilete au fost puse in vanzare pentru concertul pe care il va sustine trupa Chemical Brothers, pe 25 mai, la Sala Polivalenta din Bucuresti. Biletele au pretul de 85 de lei, perioada in care acestea pot fi achizitionate fiind 12 aprilie-24 mai, in reteaua magazinelor Diverta, la Studio Martin si online, la www.bilete.ro. The Chemical Brothers este un duo format din Tom Rowlands si Ed Simonsis. Inspirata din Enemy, Cabaret Voltaire si My Bloody Valentine, trupa s-a facut cunoscuta cu un sound ce amesteca dance, rock si hip-hop, rivalizand astfel cu cei mai buni DJ din lume. Stilul trupei se caracterizeaza prin secvente groove, sunet de chitara si efecte sonore speciale. Pe 18 iunie, trupa va lansa oficial albumul We are the night, care cuprinde 12 piese.

Cursuri cu o vedeta
Soprana Leontina Vaduva va sustine, intre 24 si 30 aprilie, un master class de canto organizat de Opera Nationala Bucuresti (ONB). Cursurile sunt destinate solistilor Operei, dar si artistilor si publicului interesat. Taxa de participare pentru cursantii activi este de 200 de euro, cei care doresc doar sa asiste platind 100 de euro. Inscrierile se fac la secretariatul directiei artistice. Leontina Vaduva a studiat Conservatorul din Bucuresti, iar in 1985 a obtinut premiul I la Concursul de canto de la Toulouse. In '86 a debutat in rolul titular din Manon la Teatrul Capitole din Toulouse. A cantat la Nisa, Londra (Royal Opera House Covent Garden), Paris (Opera Bastille), Viena (Staatsoper), Milano (La Scala) si peste ocean. In 1999, presedintele Jacques Chirac i-a decernat titlul onorific de Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor.

Cartita pe DVD
Pro Video a lansat pe DVD castigatorul Oscarului pentru Cel mai bun film al anului - Cartita, in regia lui Martin Scorsese. Filmul Cartita i-a adus, de asemenea, lui Scorsese statueta de aur pentru Cel mai bun regizor. Productia a fost apreciata si a castigat, de asemenea, premiile pentru Cel mai bun scenariu adaptat si pentru Cel mai bun montaj. Martin Scorsese conduce o distributie deosebita, in care protagonistii sunt Leonardo DiCaprio si Jack Nicholson, intr-o poveste viscerala despre Mafie, criminalitate si consecintele ei. Incontestabila capodopera cinematografica, filmul reuseste sa te patrunda ca si cand ai trai pe propria piele fiecare moment. DVD-ul Cartita poate fi achizitionat din marile centre comerciale si din magazinile de specialitate, la un pret de 49,9 RON.

Ziua eliberarii
Documentarul A fi sau a nu fi, al regizoarei Anca Damian, a avut premiera saptamana trecuta la Institutul Cultural Roman. Film despre recluziune si psihodrama, A fi sau a nu fi are la baza "Joi", ziua eliberarilor din inchisoare, text scris cu ajutorul unui actor profesionist, de catre un detinut (zis "Administratorul") de la Penitenciarul de maxima siguranta Arad. Impreuna cu alti 13 condamnati la ani grei de detentie acesta descopera in teatru o forma de libertate. Printre filmele regizate de Anca Damian se mai numara: Muzeul de la Sosea (2006, selectionat in sectiunea competitiva la International Festival of Films on Art - Montreal, 2007), Calatorie in Romania (2004, selectionat la Astra Film Fest si Dakino), Porto Franco 2000 (2001, premiat la DAKINO, selectionat la Filmvideo 2001, s.a.), Victor Brauner (1993, selectionat la Festivalul Filmului de la Sao Paolo) s.a.m.d.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels