Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

16.03.2007, 17:30 12

Filmul in UE
Ryna, filmul Ruxandrei Zenide, si A fost sau n-a fost? al lui Corneliu Porumboiu vor participa la Festivalul de Film New Europe, care se va desfasura intre 24 martie si 1 aprilie la Edinburgh. Ryna va fi proiectat pe 28 martie, la Filmhouse din Edinburgh, in timp ce filmul lui Porumboiu va putea fi vizionat de publicul britanic pe 31 martie. New Europe Film Festival este organizat de Ministerul britanic de Externe, cu scopul de a face cunoscuta in insula cultura tarilor Uniunii Europene. Tema principala a editiei 2007 este viata generatiilor care au trait in regimul comunist, iar acum traiesc in capitalism. Pe parcursul festivalului vor fi prezentate 13 filme din Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Romania. Cele doua lung-metraje romanesti au participat deja la o multime de festivaluri internationale, obtinand mai multe premii.

Tehno si electro
DJ Phil Hartnoll de la Orbital, pionierul muzicii tehno britanice, si producatorul maghiar Yonderboi se adauga numelor confirmate pentru prima editie a B'estival, care va avea loc la Romexpo intre 29 iunie si 1 iulie. Astfel, dupa Marilyn Manson, Reamonn, Alice Cooper, Faithless, Morcheeba, Wu-Tang Clan, Kasabian si Pink, lista artistilor de faima internationala ce vor vizita Bucurestiul se completeaza cu doua nume celebre din zona electro. Cei doi artisti, Paul si Phil Hartnoll, au inregistrat cel de-al saptelea si ultimul lor album de studio in 2004, acesta fiind promovat in cadrul unui turneu de adio, care a inclus mai toate festivalurile importante de pe trei continente. B'estival, eveniment organizat de Emagic Entertainment, se va desfasura in aer liber, la Romexpo, in perioada 29 iunie - 1 iulie.

Elevator la Praga
Spectacolul Elevator de Gabriel Pintilei va participa la Festivalul International de Teatru al Regiunilor Europene, care se va desfasura, la sfarsitul lunii iunie, la Praga, la Hradec Kralove. Festivalul de la Hradec Kralove este cea mai mare manifestare de gen din spatiul slav central-european (Cehia, Slovacia, Polonia). Piesa Elevator de Gabriel Pintilei a fost pus in scena la Teatrul Let? din Praga, sub patronajul ICR, si a fost jucata pana in prezent de trei ori in capitala Cehiei. In prezent, sunt programate zece reprezentatii, a patra dintre acestea desfasurandu-se la inceputul saptamanii, in prezenta autorului. Elevator a fost montata la Teatrul Foarte Mic din Bucuresti, in regia Adrianei Zaharia, avandu-i in distributie pe Simona Popescu si Serban Mihalus, dar si la Teatrul Luni de la Green Hours, in regia autorului, cu Iulia Verdes si Cristi Petrescu.

Artmania cu Tarot
Pentru editia din acest an a Festivalului ARTmania, organizatorii propun intalnirea cu nume care au facut istorie in muzica rock. Astfel, trupa finlandeza Tarot, ale carei ritmuri de bass, muzica, versuri si voce poarta "marca" lui Marco Hietala de la Nightwish, va concerta pe 16 iunie la Sibiu, in cadrul ARTmania Festival (15-17 iunie), eveniment major al Programului "Sibiu - Capitala Culturala Europeana". Pana in prezent si-au mai confirmat prezenta trupele My Dying Bride, The Gathering si Haggard. Tarot a luat fiinta la inceputul anilor 1980, iar numele initial, Purgatory, a fost inlocuit cu cel actual la insistentele primei case de discuri a formatiei. In 2007, Tarot va sustine un turneu de promovare in Europa a albumului Crows fly back, lansat in 2006, iar iubitorii muzicii rock din Romania vor avea ocazia sa asculte live cele mai noi melodii.

Lampa la rampa
Cel mai premiat scurt-metraj romanesc al anului 2006, Lampa cu caciula, in regia lui Radu Jude, va participa, intre 21 martie si 1 aprilie, la evenimentul "Noi regizori/Noi filme", organizat de Muzeul National de Arta Moderna (MoMA) si Film Society of Lincoln Center din New York. "Noi regizori/Noi filme" este una dintre cele mai cunoscute ocazii de prezentare a cineastilor aflati la inceput de drum. La acest eveniment, ajuns la editia a 36-a, au participat de-a lungul anilor regizori care au devenit intre timp figuri majore ale cinematografiei, precum Pedro Almod"var, Guillermo del Toro, Spike Lee, Richard Linklater si Tom Tykwer. Anul acesta, 26 de lung-metraje vor fi prezentate la MoMA sau la Lincoln Center, unele dintre ele fiind precedate de scurt-metraje. Astfel, inaintea filmului rusesc Euphoria (regia: Ivan Vyrypaev), spectatorii vor putea vedea Lampa cu caciula de Radu Jude.

Teatru, viata, magie
Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti a prezentat la inceputul acestei saptamani, pe scena Teatrului Odeon din Capitala, unul dintre cele mai recente spectacole ale sale, in regia artistica si muzicala a lui Gelu Colceag : La grande magia de Eduardo De Filippo, in traducerea lui Horia Garbea. In distributie: Doru Ana de la Teatrul "Bulandra" din Bucuresti, Oxana Moravec, Ioan Coman, Nadiana Salagean, Tudor Smoleanu si multi altii. Decoruri si costume: Stefan Caragiu si Nina Brumusila. Miscare scenica: Elena Mihaela Zamfirescu. Teatru in stare pura. Viata in stare pura. Chiar sunt posibile ambele variante in stare pura? Cu acest text, De Filippo demonstreaza (o data in plus) capacitatea de transfigurare a Teatrului, ca "vehicul" al Timpului, Metaforei si Poeziei, iar Gelu Colceag, impreuna cu o temerara echipa actoriceasca, provoaca imaginatia publicului, ne asigura realizatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels