Ziarul de Duminică

TRADUCERI/ Comploturi, lovituri de stat, tentative de asasinat

TRADUCERI/ Comploturi, lovituri de stat, tentative de asasinat
10.02.2010, 15:17 40
Inainte de Dan Brown a fost Allan Folsom. Romanul sau celebru"Ziua de dupa maine" inca n-a aparut in romaneste (va fi publicatinsa in curand de Editura Paralela 45), dar i-a fost tradus"Legamantul Machiavelli"*).
Allan R. Folsom, nascut in 1941 in Statele Unite, a fostcameraman, producator si in cele din urma scriitor si traieste inCalifornia. A publicat mai multe romane de mare succes - "Ziua dedupa maine", "Ziau confesiunii", "Exilul". Romanul tradus acum inromaneste de Onofre Bouvila a aparut in 2006. Un roman in caresuspansul se combina cu indrazneala temelor.
E o poveste politista si politica foarte complicata, carereuseste sa te tina cu sufletul la gura in ciuda dimensiunilorapreciabile, care in general indeparteaza cititorii de o carte.Nicholas Marten, un fost detectiv american, acum cu altaidentitate, ancheteaza pe cont propriu moartea unei iubitedin tinerete, petrecuta in circumstante suspecte, la foarte scurttimp dupa decesele fiului si sotului ei, senator si membru al uneicomisii de investigatii. Astfel ajunge sa afle adevaruri care n-arfi trebuit sa fie aduse la lumina despre o conspiratie a catorvadintre cei mai importanti oameni ai Americii impotrivapresedintelui, conspiratie care, dupa lovitura de stat americana sidupa asasinarea presedintelui Frantei si a cancelarului german,viza, la nivel planetar, lichidarea liderilor statelor musulmanesustinatoare ale organizatiilor teroriste. Asasinarea celor doilideri europeni ar fi urmat sa se petreaca in vazul lumii, la oreuniune la nivel inalt desfasurata la Varsovia, in asa fel incatmesajul dur al puterii americane sa fie bine inteles de toatalumea. In paralel, situatia este legata de o secta secreta,Legamantul Machiavelli, care ii indeparta violent pe toti cei careindrazneau sa-i afle secretele. In trama apar multe personaje,foarte bine creionate, intreg stafful Casei Albe, in frunte cupresedintele, militari, ziaristi, oameni de stiinta, complotisti,fiecare cu rolul bine definit intr-un roman foarte complex.Presedintele american, aflat intr-un turneu european, scapa,deghizandu-se, de apropiatii ce-i voiau raul, e urmarit in intreagaSpanie, dar reuseste pana la urma sa ajunga la Varsovia, sa dejoaceplanul complotistilor si sa spuna lumii ce planuiau acestia. Iilipsesc dovezile si ramane intrebarea daca va fi crezut. In timp cefostul detectiv, ramas alaturi de presedinte tot timpul fugii sirevenit apoi la muncile sale obisnuite, e urmarit de unul dintrecomplotisti. Probabil nici nu va supravietui. Fireste, actiuneaeste cu mult mai complicata, de adevarat thriller, dar nu-i vomdezvalui detaliile.
Care e legatura cu Dan Brown? In primul rand, existenta uneiorganizatii secrete inca de la moartea lui Machiavelli, care nunumai ca a supravietuit, dar care conduce dupa bunul plac mersullumii. In al doilea rand, legatura dintre aceasta organizatiesecreta si unele elite politice de azi. Spre deosebire de Brown,aici problemele religioase au un rol minor, mai degraba de decor,intreaga trama e mai "lumeasca", dar nu mai putin aberanta. In ceeace priveste capacitatea de a sugera conspiratia, amploarea ei, inceea ce priveste suspansul si deznodamantul, cartea lui Folsom mise pare usor peste Dan Brown. Chiar daca multora le va fi greu sacreada ca asemenea conspiratii pot avea loc si vor citi romanul cupasiune, dar mai relaxati.

*)Allan Folsom, "Legamantul Machiavelli". Editura Paralela 45.Traducere de Onofre Bouvila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO