Ziarul de Duminică

ULTIMA ORA/ Cristian Mandeal straluceste in Irlanda

ULTIMA ORA/ Cristian Mandeal straluceste in Irlanda
20.01.2010, 15:45 33
După ce aincheiatsăptămâna trecutăo serie de cinciconcerte cu Halle-Orchestra, trei dintre acestea, in faţa unuipublic entuziast, la Bridgewater Hall din Manchester, iar celelaltedouă la Hull şi respectiv Leeds, Cristian Mandeal işi continuăturneul in Irlanda.
Programul susţinut impreună cuHalle-Orchestra a inclus o versiune plină de romantism oferita deJohn Lill, unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti britanici aimomentului, la "Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră" deBrahms, dar şi două spectaculoase piese simfonice, in care a pututfi remarcată relaţia specială existentă de ani de zile intreMandeal, orchestra din Manchester şi publicul local: teatralauvertură "Coriolan" de Beethoven şi picturala lucrare "Tablouridintr-o expoziţie" de Mussorgski-Ravel. Cronicarul ziarului"Manchester Evening News", Robert Beale, aprecia: "Interpretându-lestrălucit, Cristian Mandeal ne-a oferit o versiune plină depersonalitate a 'Baletului puişorilor ieşiţidingăoace', oferind o traducere plina de contraste dinamice in'Marea Poartă a Kievului', cel mai strălucitor tablou dintretoate".

In cadrul stagiunii RTE NationalSymphony Orchestra din Dublin, Cristian Mandeal va dirija lasfârşitul acestei săptămâni cea mai importantă orchestră irlandeză,intr-un concert ce va avea loc la National Concert Hall. Programuleste reprezentativ pentru orice şef de orchestră: "Simfonia nr.40 in sol minor" de Mozart şi "Cântecul Pământului" deMahler (cu participareaRTE Philharmonic Choir),solişti fiind doi cântăreţi americani, mezzosopranaKaren CargillşitenorulStuart Skelton.Concertulare in centru o muzică in careabundă contrastele, profunzimea spirituală şi adâncile incursiuniin misterul ideii de moarte.

Sarbatoare la ASE
Astazi, 22 ianuarie, Academia de Studii Economice (ASE) dinBucuresti celebreaza implinirea a 80 de ani de catre prof. univ.dr. Vasile Bozga, specialist in Istoria Economiei Romanesti. Nascutpe 3 ianuarie 1930 in municipiul Satu Mare, prof. V. Bozga afunctionat ca universitar activ intre 1952-2000, contribuind laformarea profesionala a peste 40 de promotii studentesti. Din 1990,a fost si conducator de doctorat. Autor a numeroase lucrari,elaborate singur sau in cadrul unor opere colective, prof V. Bozgaa fost si este inca o prezenta activa in viata stiintifica, inpresa economica si literara. ASE ii consacra, cu acest prilej, unvolum omagial (150 de pagini) intitulat "Mari personalitati aleASE: Vasile Bozga", in care colegi si fosti doctoranzi iireliefeaza profilul uman si profesional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO