Ziarul de Duminică

Un album trilingv/ de Stelian Ţurlea

Un album trilingv/ de Stelian Ţurlea

Un album trilingv/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.04.2011, 23:24 44

Gheorghe Angel

Institutul Cultural Român

Introducere de Cristian Robert Velescu. Concepţie grafică: AncaAnghel Coller, Gheorghe Anghel. Texte: Răzvan Theodorescu, CristianRobert Velescu, Ruxandra Demetrescu. Traducere în limba engleză:Samuel Onn, Ştefan Pleşca, Luiza Săvescu. Traducere în limbafranceză: Dominique Ilea, Marilena Arnăutu.

Un album trilingv care îmbină textele,cu reporduceri alelucrărilor artistului şi fotografii ale acestuia din atelier sauplimbându-se într-un Bucureşti straniu. Gheorghe Anghel s-a născutîn 1938 la Cluj şi a luat lecţii de desen şi pictură de la LolaSchmierer Roth, care îl va îndruma spre cariera de pictor, după cea trecut prin şcoala militară de marină. A avut numeroase expoziţiipersonale, a participat la multe expoziţii de grup în ţară şi înstrăinătate, a primit o mulţime de premii şi este profesor laUniversitatea Naţională de Arte din Bucureşti.


In 2007, la Salonul de la Grand Palais, artistul a obtinutPremiul Breaute al Academiei Franceze, medalia de argint asalonului si Premiul Sandoz al fundatiei Taylor. Ca urmare aacestui premiu, artistul a fost invitat sa expuna la Cleond'Andran, in 2008, la Auver sur Oise si la Frette sur Seine, in2010.
"(…) pe suprafaţa uneia şi aceleiaşi imagini, ori poate în adânculei, stau faţă în faţă cele două ipostaze - deja de multă vremecanonizate - ale oricărui act cultural, şi, prin extensie, aleoricărui act creator: apolinicul şi dionisiacul. Cel dintâi aîmbrăcat - în pictura lui Gheorghe I.Anghel - hainele tematice aleclasicismului elin, în vreme ce al doilea - aidoma unui duhneliniştit şi rătăcitor (…) pare a fi împrumutat vremelnic chiarpersoana artistului, trupul şi poate chiar fiinţa sa. Nu rareori oasemenea interpretare e determinată de împrejurarea că viaţa seamestecă în operă şi viceversa." Christian R. Velescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO