Ziarul de Duminică

Urmărit de terorişti şi de FBI/ de Stelian Ţurlea

Urmărit de terorişti şi de FBI/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

26.02.2015, 23:57 44

Din cele 17 romane de până acum ale lui Lee Child, Editura Trei a tradus şi publicat două – „Să nu te întorci niciodată” şi cel de faţă, „Urmărit” *). Eroul, Jack Reacher, este un fost ofiţer în poliţia militară a Statelor Unite, fără slujbă, rătăcind din stat în stat în căutarea a ceva, adică este pus, în fiecare roman, în situaţii aparent fără ieşire, în care îşi poate pierde chiar viaţa, dar din care, fireşte, iese la suprafaţă.

În „Urmărit”, Jack Reacher a plecat în căutarea unei femei din Virginia pe care nu a văzut-o niciodată şi face autostopul, după ce s-a bătut într-un bar şi e aproape desfigurat. În maşina care se opreşte să-l ia mai sunt doi bărbaţi şi o femeie. Din atitudinea lor, Reacher începe să suspecteze că ascund ceva. Acţiunea se petrece în preeriile din centrul Statelor Unite, spaţii vaste în care poţi merge cu maşina ore nenumărate fără să întâlneşti vreo aşezare, vreo formă de relief, vreo fiinţă umană, doar câmpuri până la oricare orizont. Fireşte că fostul militar înţelege că bărbaţii din maşină ascund ceva, poate sunt chiar răufăcători căutaţi de poliţie, altfel n-ar întâlni atâtea baraje pe drum şi n-ar trebui să conducă pe drumuri laterale, încă şi mai pustii. Se convinge când cei doi îl abandonează la o benzinărie şi chiar atentează la viaţa lui. Din acel moment începe cursa de urmărire – Jack Reacher pe urmele celor doi, care cu certitudine vor fi răpit femeia, iar poliţia pe urmele lui Jack Reacher.

Lui Reacher i se alătură în căutări femeia răpită, care se arată a fi Julia Sorensen, un agent FBI. Pe cont propriu, pentru că ajutoarele le vin mult prea târziu, trebuie să pună capăt unei conspiraţii uriaşe în care sunt implicaţi terorişti străini. În pustietatea marilor întinderi din centrul american, aceştia pregăteau într-un buncăr cândva al armatei, acum părăsit, lovituri împotriva statului. Romanul este, prin urmare, foarte actual. Un thriller captivant, cu personaje foarte bine conturate.
Romanele lui Lee Child au atras atenţia studiourilor de film Versiunea cinematografică a seriei a fost lansată în decembrie 2012, cu Tom Cruise în rolul lui Jack Reacher. Din scrisul lui Child, autorul acestor rânduri continuă să şi-l imagineze pe Jack Reacher, cu totul altfel decât Tom Cruise, dar probabil că actorul e foarte nimerit într-un asemenea rol.

 

*) Lee Child – Urmărit. Editura Trei. Traducere din engleză de Constantin Dumitru-Palcus

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO