Ziarul de Duminică

YouTube Symphony Orchestra, marea improvizaţie

YouTube Symphony Orchestra, marea improvizaţie/ de Daniel Nicolescu

YouTube Symphony Orchestra, marea improvizaţie

17.02.2011, 23:39 26

Aventura a început în luna martie a anului trecut, când, pesite-ul celei mai mari comunităţi distribuire a videoclipurilor dinîntreaga lume, YouTube, a apărut anunţul de constituire a uneiorchestre, YTSO, care urma să păşească din virtual în real cuprilejul unui concert extraordinar organizat la Sydney. Originalainiţiativă are ca scop declarat nu doar reunirea unor muzicieni dintoate zările, ci şi, mai ales, reconcilierea internauţilor depretutindeni cu genul clasic.

Provocarea era adresată profesioniştilor şi talentaţilor înmaterie de muzică de pe tot globul, aceştia urmând să-şi depunăcandidaturile până în luna noiembrie 2010. Solicitările deînscriere, sosite din 46 de ţări, au început să curgă. Fiecareaspirant a pregătit un filmuleţ de trei minute, în care interpretaun pasaj solistic la alegere sau o improvizaţie pe o temă dată decompozitorul Mason Bates.

La sfârşitul lui noiembrie 2010, un juriu de experţi, constituitdin muzicieni de la London Symphony Orchestra, Filarmonica dinBerlin şi Orchestra Simfonică din Sydney, s-a reunit spre a opera oprimă selecţie a acestor secvenţe video. Din cele câteva mii depostări, au fost reţinuţi pentru finală, ca în filmul cu eroiispartani, doar 300. Aceştia au fost decimaţi, preţ de o săptămână,de votul nemilos (şi, vai, inevitabil diletant) al internauţilor.Cei cernuţi online au primit aprobarea cu adevărat finală adirijorului Michael Tilson Thomas, adică prestigioasa baghetă careva dirija pe 20 martie, după o săptămână de repetiţii, concertul dela Sydney.

Candidaţii rămaşi după ultima selecţie au fost 101, ca în filmuldespre dalmaţieni. Cu vârste cuprinse între 14 şi 49 de ani,provenind din circa 30 de ţări, ei au cântat, pe clipul depromovare, la tot soiul de instrumente, de la cele clasice, la celemai bizare sau neaşteptate (în contextul unei partituri clasice),cum ar fi guzheng-ul chinez, chitara electrică sau chiar...vuvuzela. Şi se vor dezlănţui simfonic, într-un film cu şi despreei înşişi, care va avea, probabil, milioane de accesări pe net.

Ce-are bombeul cu Coloseul?

După marea restaurare din 1990, Coloseumul din Roma (intrat înrândul celor "7 noi minuni ale lumii", alături de oraşul Petra dinIordania, Marele Zid Chinezesc, Taj Mahal, Machu Picchu, ChichenItza şi de statuia lui Iisus din Rio) se pregăteşte pentru o nouăoperaţiune de cosmetizare generală, ca urmare a deteriorărilorproduse în ultimele două decenii de afluenţa de public (circa 5milioane de vizitatori anual).

Gigantica operaţiune de restaurare a celei mai ample şi maigeniale, inginereşte şi arhitectural vorbind, incinte de"entertainment" a Imperiului Roman va fi posibilă graţiesponsorizării provenite de la negustorul de pantofi de lux Tod's,care va achita integral nota de plată (adică, se pare, potrivitcalculelor preliminare, 25 de milioane de euro, din care o treimevor fi deduşi pe cale fiscală). Miliardarul Diego della Valle (foto2), preşedintele şi fondatorul societăţii Tod's, a declarat, spreliniştirea turiştilor, dar şi a megieşilor romani: "Nu veţi vedeaniciun poster uriaş cu pantofii mei agăţat de monument". Omul estemândru de ceea ce urmează să facă şi susţine că: "Întreprinderiprecum cea pe care o conduc, care au mii de angajaţi, trebuie sădevină ambasadoarele conceptului Made in Italy. Trebuie să dea unsemnal puternic întregii ţări!"

Acordul între pantofarul de lux şi Ministerul BunurilorCulturale a fost semnat la sfârşitul lunii ianuarie, urmând ca, laînceputul lunii martie, să fie lansate licitaţiile pentru lucrări.Operaţiunea va presupune patru tipuri de acţiuni, derulate simultantimp de 36 de luni: restaurarea hipogeului (11 milioane de euro),adică vasta structură subterană a Coloseumului; introducerea unuinou sistem de iluminare; refacerea grilajelor care înconjoarămonumentul; şi, mai ales, construirea unui centru de serviciituristice (case de bilete, librărie şi magazin de suveniruri,toalete etc.) plasat în exteriorul teatrului (ca să nu interferezecu estetica sitului), în preajma Arcului lui Constantin, şi care vamăsura 2.500 de mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO